CHP ‘devam’ dedi

CHP mevcut 6 büyükşehir belediye başkanından 5’ini, 8 il belediye başkanından da 5’ini yeniden aday gösterdi.

Yayınlanma: 06.12.2018 - 21:17
Abone Ol google-news

 

<haber-dikey:1162140>

CHP’de 31 Mart seçimleri için mevcut 6 büyükşehir belediye başkanından 5’iyle yola devam kararı alınırken, mevcut belediyelerden yalnızca İzmir, Kırklareli ve Zonguldak adayları açıklanmadı.

CHP’de dün önce Merkez Yürütme Kurulu (MYK), ardından Parti Meclisi (PM) toplantısında 31 Mart yerel seçimleri için üçüncü grup adaylarını açıkladı. İlk grupta 105, ikinci grupta 147 olmak üzere daha önce toplam 252 adayını kamuoyuna duyuran CHP dün de üçüncü grupta toplam 212 aday açıkladı. Böylece CHP’de 31 Mart seçimleri için toplam 464 aday açıklanmış oldu. CHP’nin dün açıklanan adaylarından 40’ı mevcut belediye başkanı olurken sadece 13’ü yeni isimlerden oluştu. CHP’nin üçüncü grup adayları arasında 7 büyükşehir, 10 il belediyesi yer alırken, bugüne kadar CHP toplamda 30 büyükşehirden 8’ini, 51 il belediyesinden de 20’sini açıklamış oldu.

Açıklamayı Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun gerçekleştirdi. Torun, Aydın, Eskişehir, Muğla, Tekirdağ ve Hatay’da mevcut büyükşehir belediye başkanlarıyla devam kararı aldıklarını söyledi.
Torun tarafından açıklanan metne göre CHP’nin büyükşehir belediye başkan adayları, Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Hatay’da Lütfü Savaş, Edirne’de Recep Gürkan, Mardin’de Süleyman Sarı, Muğla’da Osman Gürün, Tekirdağ’da Kadir Albayrak, Malatya’da Soner Gökçe oldu. Ayrıca Ardahan’da Faruk Demir, Bilecik’te Semih Şahin, Çanakkale’de Ülgür Gökhan, Çankırı’da Mustafa İbişoğlu, Çorum’da Özgür Kılıç, Edirne’de Recep Gürkan, Karaman’da Emin Ege, Kırşehir’de Selahattin Ekicioğlu, Sinop’ta Barış Ayhan, Tunceli’de Yusuf Kenan Aydın belediye başkan adayı olarak duyuruldu.

Tekirdağ ve Muğla sürprizi

Kulislerde Tekirdağ ve Muğla büyükşehir adaylarının bir sonraki grupta açıklanması beklenirken, dün ilan edilmesi sürpriz olarak yorumlandı. Kulislerde Tekirdağ ve Muğla’nın açıklanarak İYİ Parti’yle işbirliği kapsamı dışına çıkarılmasının amaçlandığı yorumları yapıldı. Açıklanan adaylarla CHP böylece elindeki mevcut 6 büyükşehirden İzmir hariç 5’ini açıklamış oldu.
CHP sahip olduğu 8 il belediyesinden daha önce Burdur’da Ali Orkun Ercengiz’i, Giresun’da Kerim Aksu’yu ve Yalova’da Vefa Salman’ı tekrar aday göstermişti.

Sinop’ta eğilimden çıktı

Sinop’ta ise eğilimden çıkan eski İl Başkanı Barış Ayhan aday olarak tercih edildi. CHP’nin mevcut il belediyelerinden Kırklareli ve Zonguldak adayları ise henüz açıklanmadı.
CHP’nin üçüncü grupta dün açıkladığı adaylar arasında da İstanbul ve İzmir’e ait ne ilçe ne de belde belediye başkan adayları vardı. İYİ Parti ile olası işbirliği kapsamında pek çok ilçe belediyesi gündeme gelen Ankara’da dün yalnızca Kalecik ilçesi açıklandı. CHP böylece Ankara’dan bugüne kadar Çankaya, Yenimahalle, Güdül, Elmadağ ve Kalecik’i açıklamış oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli Nazimiye’de mevcut başkan Cafer Kırmızıçicek tekrar aday gösterildi. 

Dikkat çeken adaylar

CHP’nin dün Ardahan Belediyesi adayı olarak açıkladığı Faruk Demir, partinin pek çok etkinliğinde kullanılan sözleri Aşık Mahzuni Şerif’e ait olan Mustafa Kemal Atatürk için yazılan “Sarı Saçlım Mavi Gözlüm” adlı türküyü seslendiren sanatçı olmasıyla dikkat çekti. 

CHP’nin Tunceli Ovacık ilçesinde aday gösterdiği Mustafa Sarıgül, 2009 seçimlerinde CHP’den belediye başkanı seçilmiş, ancak 2013’te istifa ederek BDP’ye katılmıştı. CHP’nin Sarıgül’ü bir kez daha bu ilçeden aday göstermesi dikkati çekti. 

Konya’nın Ereğli ilçesine ise mevcut PM üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil aday gösterildi. Tatlıdil, 24 Haziran seçimlerinin ardından olağanüstü kurultay çağrısı yapan isimler arasında yer almıştı.

KILIÇDAROĞLU, AKŞENER VE YAVAŞ’LA GÖRÜŞECEK

CHP ile İYİ Parti arasında olası işbirliği konusunda iki parti liderinin hafta başından beri bir araya gelmesi bekleniyor. Bugün KKTC’ye gidecek olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumartesi günü İstanbul’a döneceği, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in de aynı gün İstanbul’da olacağı öğrenildi. İki liderin cumartesi günü bir araya geleceği ifade ediliyor. Ancak cumartesi günü görüşme gerçekleşmezse liderlerin Genel Kurul’daki bütçe görüşmeleri öncesi temasta bulunabileceği kaydediliyor. İsmi Ankara adaylığı için konuşulan Mansur Yavaş’ın da Kılıçdaroğlu’ndan randevu talep ettiği ve görüşmenin yakın bir zamanda gerçekleşeceği ifade edildi. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Mansur Yavaş kıymetli bir belediye başkan adayı. Görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

<haber-dikey:1162387>

Haftaya yeni isimler

Edinilen bilgiye CHP gelecek hafta yapılması planlanan PM toplantısında da dördüncü grup adaylarını açıklamayı amaçlıyor. Parti kulislerinde İYİ Parti ile yapılacak işbirliği kapsamına göre adayların açıklanacağı ifade ediliyor. CHP’de bugüne kadar açıklanan adaylar arasında işbirliği için gündeme gelen Antalya, Ankara, Mersin, Adana büyükşehirleri ve bu kentlere bağlı pek çok ilçe belediyesi henüz açıklanmadı.

‘Anlaşılan gıpta ile izleniyor’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Almanya ziyaretine yönelik eleştirilere CHP’den karşılık geldi. 

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Çeviköz “Sayın Genel Başkanımızın bu ziyaretlerinin Türkiye’deki yansımalarından anladığım kadarıyla büyük bir gıpta ile izleniyor. Almanya’da ve Avusturya’da Sayın Genel Başkanımız önce CHP’nin kardeş partisi olan Alman ve Avusturya Sosyal Demokrat Partileri ile görüşmelerde bulundu. Aynı zamanda hem Almanya’da hem de Avusturya’da parlamento ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde temaslarda bulundu. Almanya’da, Türk-Alman Parlamenter Grubu ile bir görüşmemiz oldu. Bu görüşmede, Almanya’nın seçilmiş milletvekillerinden oluşan Sol Parti’den 3, Yeşiller Partisi’nden 1, Sosyal Demokrat Parti ve Hür Demokrat Parti’den birer olmak üzere 6 kişilik bir parlamenter grubu ile görüşmelerimiz oldu. Bu kişilerin Almanya’nın seçilmiş parlamenterleri olduğunun, onlarla ilgili herhangi bir şekilde bir ithamda bulunulmasını da açıkçası pek diplomatik nezakete sığdıramadığımızın altını çizmek isterim.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler