Esen rüzgâra göre manevra

Cumhur İttifakı'nda Bahçeli'nin "Lodos,Karayel,Meltem olabilir" sözleri tartışılıyor.

Yayınlanma: 11.12.2018 - 22:09
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1166191,1165692>

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Seçimlerde, bazı illerde lodos, bazılarında karayel, bazılarında ise meltem olabilir” sözleri, AKP ile MHP arasında yerelde sürdürülen ittifakın “ne yönde yapılacağının” da ipuçlarını verdi.

Bahçeli, önceki gün Meclis’teki bütçe görüşmelerinde gazetecilerin Cumhur İttifakı’na ilişkin sorularını yanıtlamış ve ittifaka ilişkin “Seçimlerde, bazı illerde lodos, bazılarında karayel, bazılarında meltem olabilir” nitelendirmesinde bulunmuştu. Bahçeli, AKP’nin MHP’ye Osmaniye’de jest yapacağına ilişkin açıklamaları üzerine de Osmaniye’nin 51 ilin içinde yer aldığını belirterek “Osmaniye jest değildir” ifadelerini kullanmıştı. Kulislerde, Bahçeli’nin bu iki sözü üzerinden “Cumhur İttifakı’nın il ve ilçelerde nasıl şekilleneceği” tartışılıyor. Bahçeli’nin, “illerdeki seçim havasına ilişkin lodos, meltem ve karayel” benzetmesinin, öncelikli olarak Cumhur İttifakı’nın “30 büyükşehir üzerinden yürüdüğü” anlamına geldiği belirtiliyor. MHP, ‘Cumhur İttifakı’ kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday çıkarmayacağını açıklamıştı. Bu üç büyükşehirde MHP, “AKP’nin adayını destekleyecekken”, AKP’nin de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın henüz adaylarını açıklamadığı 6 ilde “MHP’yi destekleyeceği” belirtiliyor. Üç büyükşehir dışında kalan 27 büyükşehirde, MHP ve AKP’nin hem 24 Haziran seçim sonuçlarını hem de 2014 yılındaki seçim sonuçlarını masaya yatırdığı kaydediliyor. AKP’nin, “Adana, Mersin ve Manisa’da MHP’yi destekleyeceği” belirtilirken, MHP de Denizli ve Erzurum büyükşehir belediye başkan adaylarını geri çekmişti. Diğer büyükşehirlerde de “partilerin Cumhur İttifakı lehine gösterdikleri adayları geri çekebileceği” de ifade ediliyor.

CHP-İYİ Parti bekleniyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul, Adana, Manisa, Mersin, Osmaniye, Aydın ve Muğla’da partisinin adaylarını açıklamamıştı. Osmaniye’nin de içinde yer aldığı 51 ile ilişkin Cumhur İttifakı’nın “CHP - İYİ Parti ittifakına göre hareket edeceği” belirtilirken, CHP-İYİ Parti ittifakında, “CHP’nin ya da İYİ Parti’nin herhangi bir ilde diğer partiyi desteklemesi durumunda, Cumhur İttifakı’nın da illeri masaya yatıracağı, hangi partinin oyu yüksekse, bir diğer partinin oyu yüksek olan partiyi destekleyebileceği” de ifade ediliyor. MHP’de, “CHP’nin, özellikle büyükşehirlerdeki ilçeler bazında İYİ Parti’nin yanı sıra HDP ile de ittifak yapabileceği” değerlendirilirken, bu durumda CHP ve İYİ Parti’nin ittifakının “bazı illerle sınırlı kalabileceği” ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler