ANALİZ Hedef MHP oyları

CHP ile İYİ Parti arasında önceki gün üzerinde uzlaşı sağlanan Denizli’de ve her iki partinin aday çıkaracağı Mersin’de “MHP oylarının gözetildiği” belirtiliyor.

Yayınlanma: 13.12.2018 - 21:20
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1167897,1167941>

CHP’nin Denizli’yi İYİ Parti’ye bırakma nedeninin “AKP ile ittifak kapsamında MHP’nin adayını Denizli’de geri çekmesi ve böylece İYİ Parti’nin ilde MHP’nin oylarını alabilme potansiyeli” olduğu ifade edilirken, Mersin’de ise iki partiyi “kıran kırana bir seçim” bekliyor. 

CHP ile İYİ Parti arasında bir ayı aşkın süredir devam eden görüşmelerde iki parti arasında uzlaşıya varılmış, CHP Denizli’de İYİ Parti’yi destekleme kararı almıştı. Mersin’de de iki parti kendi adaylarıyla seçime girecekken, CHP ve İYİ Parti’nin iki ilde farklı formüller üzerinde durduğu konuşuluyor. Her iki partinin de AKP ile MHP arasındaki ittifakı baz alarak iki ilde hesaplamalar yaptığı belirtiliyor. CHP’nin, Denizli’de İYİ Parti’yi destekleme nedeninin MHP’nin Denizli’de AKP lehine adayını çekmesi olduğu belirtiliyor. 24 Haziran’da CHP, Denizli’de yüzde 28,1 oy, İYİ Parti de yüzde 16, 5 oy almıştı. MHP’nin 24 Haziran’daki oyu da yüzde 9,2. CHP ile İYİ Parti’nin Denizli’deki oyu da son seçime göre yüzde 44,6’yı buluyor. Ancak CHP ve İYİ Parti, Denizli’deki seçimi riske atmak istemiyor. Bu nedenle “İYİ Parti’nin ülkücü kökenli bir adayı Denizli’de göstermesi ve yüzde 9,2’lik MHP’nin oyunu alması” da hedefleniyor.

Kıran kırana

İYİ Parti Mersin’de yine “MHP’nin de oylarını alabileceğini düşündüğü”, MHP’den istifa eden mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı aday olarak göstermişti. CHP’nin de Mersin’de “il dengeleri açısından güçlü bir CHP’li ismi aday göstereceği” ifade ediliyor. Ancak İYİ Parti kanadı, CHP’nin Mersin’de, “İYİ Parti’nin adayı karşısında daha düşük profilli bir aday göstermesini” beklerken, CHP kanadının ise bu noktada “İYİ Parti’ye taviz vermeyeceği” ifade ediliyor. CHP’nin de Mersin’de güçlü bir adayla seçime gireceği dillendirilirken, CHP’de, “Mersin’de İYİ Parti’nin aday çıkarmasıyla ancak CHP’nin şansının yüksek olacağı” değerlendirmeleri yapılıyor. CHP, Mersin’de, İYİ Parti’nin adayı Kocamaz’ın “AKP - MHP ittifakının oylarını böleceğini, böylece aradan CHP’nin seçimde galip geleceğini” hesaplarken, İYİ Parti kanadı ise “Kocamaz’ın adaylığıyla CHP ile Mersin’deki şanslarının yarı yarıya olduğunu” düşünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler