Görüşmeden uzlaşı çıktı: AKP bu illerde aday çıkarmayacak

Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde Aydın ve Muğla’nın AKP’ye, Adana, Mersin ve Manisa’nın MHP’ye bırakılması netleşti.

Yayınlanma: 13.12.2018 - 21:31
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki günkü görüşmesinde, MHP’nin Denizli ve Erzurum belediye başkan adaylarını geri çekmesi nedeniyle MHP’ye bırakıldığı ifade edilen Aydın ve Muğla’da kartların yeniden karıldığı sonucu çıktı.

Aydın ve Muğla’nın yeniden “AKP’ye bırakıldığı, MHP’nin bu iki ilde aday çıkarmayarak, AKP’nin adayını destekleyeceği” belirtilirken, MHP ayrıca daha önce Aydın Büyükşehir Belediye başkan adayı Ümmet Akın’ı da geri çekecek. Bahçeli’nin, daha önce açıkladığı ‘Siyasi Kombin’ modelinin de ilçelerde uygulanacağı ifade ediliyor. Buna göre her iki parti, ilçelerde de ‘ortak aday’ ile seçime girebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli, önceki gün ittifak görüşmeleri kapsamında yeniden bir araya gelmişti. Edinilen bilgiye göre, iki liderin zirvesinden ‘uzlaşı’ çıktı. Görüşmede iki partinin hangi büyükşehirlerde, nasıl ittifak yapacak, Bahçeli’nin daha önce gündeme getirdiği ‘Siyasi Kombin’ modeli nasıl uygulamaya geçecek sorularının yanıtı bulundu. AKP, MHP’nin yönetimini elinde bulundurduğu Adana, Mersin ve Manisa’da, “MHP’ye jest yapacak.” Bu illerde, AKP’li seçmen “MHP’nin adayını destekleyecek.” AKP, bu üç büyükşehirde aday çıkarmayacak. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 büyükşehir adayını açıklamamıştı. Bu şehirlerden İstanbul’da Binali Yıldırım’ın aday olacağı neredeyse kesinleşirken, MHP’nin elinde bulundurduğu Adana, Mersin ve Manisa dışında, Aydın ve Muğla’da da “MHP’nin adayının desteklenmesi” gündeme gelmişti.

Oy geçişkenliği gözetilmişti ama

Erdoğan’ın, Muğla’da aday olarak göstermek istediği bir ismi, son dakika geri çektiği kulislere yansırken, Aydın’da da “MHP ve AKP’li seçmenler arasındaki oy geçişkenliği dengesi” gözetilmişti. İki liderin önceki günkü görüşmesinde, Aydın ve Muğla’nın yeniden gündeme geldiği belirtilirken, bu iki ilin “yeniden AKP’ye bırakıldığı” belirtildi. Bu kararın iki partinin 24 Haziran’daki oy oranları sonucu alındığı belirtilirken, buna göre MHP, 24 Haziran’daki seçimlerde Aydın’da yüzde 32,5, Muğla’da da yüzde 28,2 oy alarak, CHP’den sonra ikinci parti konumunda bulunan AKP’nin adayını destekleyecek. MHP’nin bu iki ilde de “aday çıkarmayacağı” belirtiliyor.

Ümmet Akın geri çekilecek

MHP, Cumhur İttifakı’nın kesintiye uğradığı dönemde, Ümmet Akın’ı Aydın Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak açıklamıştı. Ancak liderler zirvesinde alınan karara göre MHP, Ümmet Akın’ın adaylığını geri çekecek. Aydın’da, aynı zamanda Meclis KİT Komisyonu Başkanı da olan Mustafa Savaş’ın “ittifakın ortak adayı olacağı” ifade ediliyor. AKP, Muğla’da da aday çıkaracak.

Millet İttifakı illeri de masada

Cumhur İttifakı kapsamında ayrıca MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin yeniden bir araya gelebileceği de belirtiliyor. İki ismin gündeminde de CHP ve İYİ Parti’nin uzlaştığı 21 ille ilgili yeniden değerlendirme yapılacağı ifade ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in önceki günkü görüşmesinden, muhalefet cephesinde de ‘uzlaşı’ çıkmıştı. Görüşmeler kapsamında İYİ Parti, CHP’yi Ankara, İstanbul, Aydın, Antalya, Muğla, Tekirdağ, Adana, İzmir, Bursa, Hatay ve Eskişehir’de, CHP de İYİ Parti’yi Balıkesir, Manisa, Denizli, Kocaeli, Konya, Kayseri, Samsun, Trabzon, Sakarya ve Gaziantep’te destekleyecek. AKP ve MHP, zaten Ankara, İstanbul, Aydın, Manisa, Muğla, Adana, Denizli, İzmir’de ittifakın çatısını kurmuştu. Bu iller dışında, CHP ve İYİ Parti’nin ortak seçime gireceği Antalya, Tekirdağ, Bursa, Hatay, Eskişehir, Balıkesir, Kocaeli, Konya, Kayseri, Samsun, Trabzon, Sakarya ve Gaziantep’te de Millet İttifakı’nın karşısına “ortak aday”la çıkacak.

İlçeler ‘Siyasi Kombin’

Bahçeli’nin daha önce açıkladığı ‘Siyasi Kombin’ modelinin de illerden çok ilçeler üzerinden yaşama geçirileceği belirtiliyor. ‘Siyasi Kombin’in iki şekilde uygulamaya geçirilebileceği ifade ediliyor. İlki, bir büyükşehirde belediye başkanı hangi partiden ise belediye başkan yardımcılığının da ittifakın diğer partisine verilebilecek. İkincisi ise ilçe belediyelerinde yapılacak. Buna göre de ilçe belediyelerinde de iki parti “ortak aday” çıkarabilecek. Ankara’da Etimesgut ve Polatlı belediye başkanlıkları MHP’nin yönetiminde. MHP, Ankara’da AKP’nin adayını destekleyecek ancak Ankara’daki ilçe sayısını da artırarak, “AKP’yle kombin içinde ili yönetmeyi” hedefliyor. Aynı durum MHP’nin aday çıkarmayacağı başta İzmir ve İstanbul olmak üzere diğer iller için de geçerli olacak. MHP’li belediyelerin olduğu yerlerde de ilçe belediyelerinde AKP’li adaylar desteklenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler