Sera Kadıgil'den Mehmet Ali Alabora'ya destek

CHP Milletvekili Sera Kadıgil Meclis Genel Kurulu’da yaptığı konuşmada Gezi eylemleri nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılan Mehmet Ali Alabora'ya destek verdi. Kadıgil, "Gerçek sanatçılar kimdir biliyor musunuz? Bin türlü iftirayla evinden, yurdundan sürdüğünüz yetmiyormuş gibi bir de seçim yatırımı niyetine tutuklamaya çalıştığınız Memet Ali Alabora’lardır" dedi.

Yayınlanma: 14.12.2018 - 16:41
Abone Ol google-news


CHP Milletvekili Sera Kadıgil Meclis Genel Kurulu’da yaptığı konuşmada “Gerçek sanatçılar kimdir biliyor musunuz? Saray sofralarında el pençe divan duranlar değil, eve ekmek götürememek pahasına alnı açık, başı dik duranlardır. Sırf Gezi’de yaralanan çocuklara tiyatrolarının kapılarını açtı diye bakanlık teşvikinden mahrum bırakılan, yine de Ali İsmail’e atılan o son tekmeyi unutmayanlardır. Bin türlü iftirayla evinden, yurdundan sürdüğünüz yetmiyormuş gibi bir de seçim yatırımı niyetine tutuklamaya çalıştığınız Memet Ali Alabora’lardır” sözleriyle dile getirdi.

“KOSKOCA BİR KURUMA AYRILAN BÜTÇE SARAYIN 1 AYLIK MASRAFI BİLE DEĞİL”

TBMM Genel Kurulu’nda Devlet Opera ve Balesi bütçesi üzerine bir konuşma yapan CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil AKP’nin kültür sanat politikalarını eleştirdi.

Kadıgil, Devlet Opera ve Balesi’ne ayrılan bütçenin AKP iktidarının kültür ve sanata bakışının bir izdüşümü olduğunu belirterek “2019 yılında bu kuruma reva gördüğünüz toplam bütçe Saray’ın 1 aylık masrafına dahi denk düşmüyor” dedi.

Devlet Opera ve Balesi’nin tarihine kısaca değinen CHP’li Vekil, Atatürk’ün oldukça önem verdiği bu kurumun bugün sadece bir tek binaya sahip olmasının büyük bir utanç olduğunu ifade etti. Kadıgil şöyle konuştu:

“1913’te Sofya askeri ataşeliğine atanan Binbaşı Mustafa Kemal, bir gece Bulgar Ulusal Operasında Carmen’i izler ve gördüklerinden çok etkilenir. Döner dostlarına, “Adamların Balkan Savaşı’nı niye kazandıklarını şimdi anladım. Bunca yetişmiş müzisyenleri, sanatkarları, opera binaları bile var. Biz de bugünleri görebilecek miyiz?” diye dert yanar. Çünkü bir milletin gelişmişlik seviyesinin ancak sanatının geldiği noktayla ölçülebileceğinin, o gün dahi farkındadır. İşte Atatürk’ün 1913 yılında çizdiği bu vizyon, gencecik bir cumhuriyette, onca yokluk içerisinde filizlenip büyümüştür. Ancak bizler bugün, 2018 yılında, koskoca devlet operamıza ait tek bir bina olmasının utancı içerisinde yaşamak durumunda bırakıldık.”


“ESAS SAVAŞ AÇTIĞINIZIN CUMHURİYETİN HAFIZASI OLDUĞUNU BİLİYORUZ. AKM’Yİ BU YÜZDEN YIKTINIZ”


Atatürk Kültür Merkezi’nin başına gelenin AKP’nin Cumhuriyet kurumlarının ortaya kaldırılmasına yönelik saldırılarının bir parçası olduğunu belirten Kadıgil, “ Esas savaş açtığınız şeyin Cumhuriyet’in hafızası olduğunu biliyoruz. Nereden mi biliyoruz? Her yıl değiştirmekten yorulmadığınız Kültür Bakanları’nızın “AKM’yi şöyle güzel yapacağız, böyle şahane açacağız” vaatlerine karşın Genel Başkanı’nızın kendini tutamayıp İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın, patlayın, yıktık” diyebilmesinden anlıyoruz” ifadelerini kullandı.


“SEKTÖRÜN SIKINTILARINI ANLATMAK DA TERÖRİST İLAN EDİP MEZARINDA TERS ÇEVİRDĞİNİZ CAMUS VE SPİNOZADAN BAHSETMEK DE BEYHUDE BİR ÇABA”


Kadıgil konuşmasında Meclis’in yetkilerinin kısıtlanmasını ve yasama faaliyetinin “el kaldır- el indir” düzeyine indirgendiğini de söyleyerek kültür- sanat dünyasının yaşadığı sıkıntıların anlatılmasının “beyhude” bir çaba olduğunu belirtti. Kadıgil “Kaldı ki biz ne dersek diyelim, “el kaldır el indir”le bütçe geçirmeyi marifet sayan bu zihniyeti terk etmediğiniz sürece, teknik detaylarda boğulmanın da belli ki bir manası olmayacak. Açık yasa hükmüne rağmen denetimsizlikle kaçak ya da usulsüz çalışmaya mahkum edilen ve hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için açlıktan bağırsakları düğümlenen sinema emekçilerini anlatabilirim size. Ya da “dünyaya satılıyor” diye caka sattığınız dizilerden, bir kuruş telif alamayan sanatçıların haklarının nasıl gasp edildiğinden de saatlerce söz edebilirim, bir karşılığı olacağını bilsem… Emsali darbe dönemlerinde dahi görülmemiş sansür ve baskılar yüzünden yazamayan, yazsa da basacak kağıt bulamayan yazarlarımızdan, yayıncılarımızdan. Neredeyse günah ilan edilecek resimden.

”İçine tükürmekten” bahsedebilecek kadar seviyeyi düşürdüğünüz heykellerden . Ya da “örgüt üyesi” ilan ederek mezarında ters döndürdüğünüz Camus ve Spinoza’dan söz etmek de beyhude bir çaba olur ancak” dedi.


“SANATIN BAĞZILARI İÇİN KORKUTUCU BİR AMACI VARDIR”

İktidarın amacının her alanda olduğu gibi kültür sanat camiasında da kadrolaşmak ve kendi “makbul” sanatçılarını yaratmak olduğunu ifade eden Kadıgil, “Biliyorum çok istiyorsunuz her yerde olduğu gibi kültür sanat camiasında da kadrolaşmak, paşa gönlünüzün istediği gibi davranacak akıllı uslu sanatçılar yaratmak. Yıllardır uğraşıyorsunuz ama nedense bir türlü olduramıyorsunuz! Çünkü, sizler için üzülerek söylemeliyim ki, her alanda yandaşınızı yaratabilirsiniz ama bu alanda olmaz, olmayacak. Çünkü sanat özgür düşünce ve özgür bir ortam ister. Kese doldurmaktan gayrı derdi olmayanların altından kalkamayacağı kadar önemli ve ciddi bir iştir. Çünkü toplumu dönüştürmek ve her daim ileri götürmek gibi büyük ve bağzıları için korkutucu bir amacı vardır. Çünkü bu ülkenin ezeli ve ebedi başkomutanın da dediği gibi milletvekili, bakan hatta cumhurbaşkanı dahi olabilirsiniz, ancak sanatçı olamazsınız.

Çünkü sanatçı kimdir biliyor musunuz? Saray sofralarında el pençe divan duranlar değil, eve ekmek götürememek pahasına alnı açık, başı dik duranlardır. 100 yıllık Darülbedayi’de maaşlarını almak için Bank Asya’da hesap açmaya zorlanan, karşı çıkınca işten atılmakla tehdit edilen, sonra da OHAL darbesiyle “FETÖcü” ilan edilip, sorgusuz sualsiz kovulan oyunculardır.

Sırf Gezi’de yaralanan çocuklara tiyatrolarının kapılarını açtı diye bakanlık teşvikinden mahrum bırakılan, yine de Ali İsmail’e atılan o son tekmeyi unutmayanlardır. Borç harç kredilerle tiyatrolarını ayakta tutanlar, akşam el emeği dekorlarda başrol oynayıp, oyun çıkışı salonun tuvaletlerini yine elleriyle temizlemekten gocunmayanlardır. Tüm dünyada ayakta alkışlanırken kendi ülkesinde, kendi insanına konser vermekten mahrum bırakılan Fazıl Say’lar.

Her devirde susturmaya çalışıp bir türlü baş edemediğiniz Genco Erkal’lar. Bin türlü iftirayla evinden, yurdundan sürdüğünüz yetmiyormuş gibi bir de seçim yatırımı niyetine tutuklamaya çalıştığınız Memet Ali Alabora’lardır!” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler