Erdoğan: Yaptırımları fırsata çevireceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde Türkiye-İran İş Forumu'n konuştu. Amerika'nın İran'a yönelik yaptırımları hakkında açıklama yapan Erdoğan, 'Yaptırımları kabul etmediğimizi, hiçkimsenin İran ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandıracağımızı düşünmemesi gerektiğini ifade ediyorum' dedi.

Yayınlanma: 20.12.2018 - 17:41
Abone Ol google-news


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla Çankaya Köşkü’nde “Türkiye-İran İş Forumu” yapıldı.

Ticari ilişkilerin altyapısını oluşturan tercihli ticaret anlaşmasının genişletilmesine ilişkin müzakereleri önemli gördüğünü kaydeden Erdoğan, “Bu anlaşmayı doğru çerçevede ilerleterek artık bunu haftalara yaymamamız gerekiyor. Süratle en yakın zamanda bunu sonuçlandırmamızda fayda var” dedi.

‘KORUMACI REFLEKSLERİ GERİDE BIRAKMAMIZ GEREKİYOR’

Anlaşma sağlanması için “korumacı reflekslerin geride” bırakılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Ticaretin mantığına uygun şekilde süreci yürütmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde ikili ticaretimizde hedeflediğimiz seviyeleri yakalayabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu ziyaretinin tercihli ticaret anlaşmasının genişletilmesi müzakerelerinde bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum. Onun için bugün gerek Sayın Vaizi’ye gerekse Sayın Albayrak’a talimatlarımızı verdik ve Ruhsar Hanım ile birlikte çalışmalarını yapmalarını istedik ve ‘Artık bunu bugün, yarın bitirin’ dedik. Bence buradan ayrılmadan ben değerli kardeşime bu talimatı yenilememizin gereğini ifade etmek istiyorum.”

‘BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR’

Bölgenin güvenliğinin özellikle İran ve Türkiye’ye “çok büyük yükler yüklediğini” söyleyen Erdoğan, “Bu süreçte adeta bir 3’lü ortaya koyduk. Rusya-İran-Türkiye olarak 4’üncü zirve ile yolculuğumuza devam edeceğiz. Çünkü bölgenin güvenliğini sağlamamız gerekiyor ki ekonomik güvenliğimizi de ona göre geliştirelim, siyasi kararlarımızı da buna göre alma imkanını yakalayalım” diye konuştu.

‘ABD YAPTIRIMLARI BİZİ HEDEFİMİZE ULAŞMAKTAN ALIKOYMASIN’

ABD’nin İran yaptırımlarının, ikili ekonomik ilişkilerin istenilen seviyeye taşınması konusunda engel olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“ABD’nin yaptırım kararının bizi hedefimize ulaşmaktan alıkoymasını engellemek mecburiyetindeyiz. Yaptırımlara karşı çıktığımızı bu tür baskı araçlarına başvurulmasının İran halkını cezalandırmak anlamına geldiğini her fırsatta ve platformda açıkça ifade ediyorum. Tek taraflı atılan bu adımın uluslararası işbirliğine ve güven ortamına zarar vereceğini de her seviyede muhataplarımıza söylüyoruz. İnsanlık barışa muhtaç, savaşa değil. Artık bunların tarih olduğunu kabullenmemiz lazım. Bu vesileyle yaptırımları kabul etmediğimizi, hiç kimsenin yaptırımlar nedeniyle İran’la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sonlandıracağımızı düşünmemesi gerektiğini bir kez daha tekrarlamak istiyorum.”

'YAPTIRIMLARI FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ'

Erdoğan, “Ancak her şeye rağmen sorunların çözüme kavuşturulabileceğine inanıyorum. Sayın Ruhani ve heyetiyle gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu konuda karşılıklı dayanışma çerçevesinde birlikte çalışma ve bir yol haritası oluşturma hususunda mutabık kaldık. Bu doğrultuda yapıcı çalışmaların meyvelerini yakın zamanda almaya başlayacağımıza ve yaptırımları ilişkilerimizde fırsata çevireceğimize inancım tamdır” dedi.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler