'AKP eğitimi parayla satıyor'

CHP’nin eğitim politikalarından sorumlu başkan yardımcısı ve spor kurulu başkanı Yıldırım Kaya, AKP'nin eğitimi parayla sattığını söyleyerek "Sistem ‘paran yoksa imam hatipe gideceksin, ben sana bilimsel, laik eğitim vermeyeceğim’ diyor. " açıklaması yaptı.

Yayınlanma: 22.12.2018 - 13:19
'AKP eğitimi parayla satıyor'
Abone Ol google-news

CHP’nin eğitim politikalarından sorumlu başkan yardımcısı ve spor kurulu başkanı Yıldırım Kaya, “Özgür, laik ve demokratik eğitim için mücadele ediyoruz. Yolumuz Atatürk’ün yoludur. Yerel seçimlerde İstanbul’u geri aldığımızda özgür öğrenci, özerk okul sistemini gerekirse okul aile birlikleriyle devreye sokacağız” dedi. CHP Kadıköy örgütünün düzenlediği geleneksel ‘Çarşamba Sohbetleri’nin konuğu olan Yıldırım Kaya, AKP’nin eğitim sistemini Osmanlı dönemine çevirmek istediğini, 4+4+4 sisteminin kız öğrencileri orta öğretim ve üniversiteden soğuttuğunu söyledi.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ilçe Başkanı Ali Narin eski milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Necati Ekşi gibi isimlerin de izlediği etkinlikte Kaya, CHP olarak bilimsel, laik ve modern eğitim mücadelesi verdiklerini belirtirken, “İktidarın Cumhuriyet’le hesaplaşmak istemesine tanık oluyoruz. Eğitim sistemi ile oynamaya kalktıklarında meydanlarda ve mecliste mücadele ettik. Eğitim sendikaları olarak derdimiz iş, aş ekmek değil eğitim sistemiydi. Mücadelemiz büyük bir hızla sürüyor. Bu mücadelenin önemli ayağı öğretmenlerdir. Okullarda 180 bin açık var, atanmayı bekleyen 465 bin öğretmen var. Okullarda dersler boş geçiyor, ama bu noktaya eğilen yok. Öğretmen meslek kanununu hazırlayıp Meclis’e sunduk. Eğitim fakülteleri yeniden düzenlenmeli ve ihtiyaç doğrultusunda öğrenci alınıp mezun verilmeli diyoruz. Eğitimin ikinci sorunu öğrencidir. Biz her öğrenciye 500 TL eğitim bursu verilmesini istiyoruz. Bize bu iktidar, ‘laik eğitim istiyorsan, ver parasını gönder özel okula gönder’ diyor. Oysa müfredat, öğretmen, okul aynı. Ancak orada bile sıkıntı var, sadece öğretmen demokratsa laik eğitim veriliyor. Sistem ‘paran yoksa imam hatipe gideceksin, ben sana bilimsel, laik eğitim vermeyeceğim’ diyor. Bu eğitimi bize parayla satıyorlar.

Üçüncü ayak okul aile birliği. Ne yazık ki statü yok, okul aile birlikleri kazı yolan durumda. Müdür yolmuyor, aile birliği yoluyor. Özerk okul, özgür öğrenci okul aile birliği yasası çıkmalı. Bu teklifi hazırlıyoruz. İmam kadrosundaki biri gelip matematik dersi veremez. Çocuklar sabah namazına zoraki götürülemez. Biz okullardaki eğitimin içinin boşaltılmasına, matematik dersine başka bir branş öğretmeni girmesine,imam hatip mezunlarının büyük bir çoğunlukla okullarda yöneticilik yapmasına karşı çıkıyoruz” dedi.

Yıldırım Kaya, CHP’li yerel yönetimlerin laik eğitim sistemine sahip çıkabilecek güçte olduğunu belirtirken, “Örneğin biz Kadıköy’de iktidardayız. Bilimsel ve laik eğitim konusunda örneğin okul aile birlikleri dirense onlara kimse bir şey diyemez. Okulun tüm ihtiyaçlarını karşılıyorsak, içine de karışırız. Bu da okul aile birliklerinde örgütlenme ile olur. Hiçbir ilçe milli eğitim müdürü bizim iktidar olduğumuz yerde at oynatamaz. İktidarda olduğumuz hiçbir yerde Cumhuriyet’in değerleri ile oynamasına izin vermeyiz.31 Mart’ta İstanbul’a geldikleri gibi gidecekler. Bize Kadıköy, Kartal, Bakırköy yetmez, bağrımızdaki bu yangın İstanbul’un yüreğine saplanan hançeri çıkardığımızda bitecek. Eğitimi de İstanbul’u alıp çözeceğiz” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki FETÖ tehlikesine de dikkat çeken Kaya, “Geçenlerde İstanbul’da bilboardlara mescidi olmayan okul kalmasın duyurusu asmışlar, bu CHP’ye kurulan bir tuzaktır. Biz ayğa kalkacaız ve iktidar da bunlar din düşmanı yorumu yapacak. Bu tuzağı milli eğitim bakanına anlattım. Ziya Selçuk Beye, “Bu sana ve bize kurulan tuzaktır” dedim. 15 Temmuz’a kadar FETÖ devletin her makamını teslim aldığı gibi milli eğitimi de teslim almıştı. Ne gariptir ki 20 Temmuz’dan bu yana milli eğitim bakanlığında hiçbir üst düzey yetkili değişmedi. Bunlar beraber yürüyorlar, beraber devam ediyorlar” ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler