Erdoğan'ın hedef gösterdiği sanatçılara soruşturma: Akpınar ve Gezen'den açıklama

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuştuğu kürsüden hedef gösterdiği Akpınar ve Gezen için savcılığın bir gün önce soruşturma başlattığı öğrenildi.

Yayınlanma: 23.12.2018 - 22:42
Abone Ol google-news

<video:1179141>

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Mali Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada tiyatro sanatçıları Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ı “darbe çağrısı” yaptıkları iddiasıyla hedef gösterdi. Erdoğan’ın sözlerinin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gezen ve Akpınar hakkında önceki gün “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “darbeye çağrı” ve “ölüm tehdidi” suçlamasıyla soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

<haber-dikey:1179283,1179296,1179134>

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Swissotel Bosphorus’ta düzenlenen DEİK 2018 Yılı Mali Genel Kurulu’nun açılışına katıldı. Konuşmasında tiyatro sanatçıları Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in katıldıkları bir televizyon kanalında “darbe çağrısı” yaptığını öne sürerek hedef gösteren Erdoğan, “Şimdi de yayın organları vasıtasıyla beni ipe götüreceklermiş. Bunu sanatçı görünümü altındaki müsveddeler yapıyor. Senin her yerin sanatçı olsa ne yazar. Biz bu yola farklı çıktık. Beni ipe götüreceksin! Senin haddine mi? Biz şehadete inanmış insanlarız. Biz bunların bedelini rahatlıkla ödemeye hazır insanlarız. Bunlar sanatçı müsveddesi. Kalkacaksın sen bu ülkenin Cumhurbaşkanı’nı ipte sallandıracaksın. Şimdi yargıya gitsinler hesabını versinler. Karşılıksız bu işleri bırakamayız, bunun bedelini ödeyecekler” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamasının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada Gezen ve Akpınar hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “darbeye çağrı” ve “ölüm tehdidi” suçlamasıyla önceki gün soruşturma başlatıldığı bildirildi. Başsavcılık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Bazı basın organları ile sosyal medya hesaplarında, Uğur Dündar tarafından sunulan Halk Arenası adlı programın 21.12.2018 tarihli bölümüne katılan Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı’nı hedef alarak hakaret içerikli sözler söyleyip darbe ve ölüm tehdidinde bulundukları yönünde haberler yer aldığının tespiti üzerine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca işin aslını araştırmak ve sorumlular hakkında yasal gereğine tevessül etmek amacıyla 22.12.2018 tarihinde soruşturma başlatılmış ve her iki şüpheli savunmaları alınmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmiştir” denildi.

Gezen: Korkmuyorum

Savcılığın soruşturma kararının ardından Cumhuriyet’e konuşan Müjdat Gezen, soruşturma açılmasını anlamsız bulduğunu belirterek  “Bundan birkaç gün önce sanatçılara ödül veren Erdoğan, ‘sanatçılar özgürdür, bağımsızdır sansür edilemez’ demişti. Bir gün dediği bir gün dediğini tutmaz ise yapılacak bir şey yok. Biz sonuna kadar eleştiri hakkımızı kullanırız. Biz sanatçıyız. Eğer bu ülkede Erdoğan’ın dediği gibi sanat ve sanatçılar özgürse eleştirme hakkım her zaman vardır. O benim vatanseverliğimi Kadıköy’de oturduğum için yargıladı. Orada oturanların ‘kaymak tabaka’ olduğunu ve Türkiye parçalansa kıllarını kıpırdatmayacağını söyledi. Benim vatanseverliğimi eleştiriyor. Kimsenin böyle bir hakkı yok. Hiç kimseye böyle bir hak vermiyorum” dedi.

Türkiye’de idamın kalktığını ancak Erdoğan’ın istediğini söyleyen Gezen, “Onlar idamı savunurken biz karşı çıkıyoruz. Cumhurbaşkanı da bilir, bu işler Türkiye’den kalktı. Durmadan ‘İdamı getirin ben imzalarım’ diyen kendisi. Bu nasıl bir demokrasidir ki Cumhurbaşkanı istediğine ‘ulan’ derken, kendisini eleştirenler hakkında soruşturma açılıyor? Bu nasıl bir demokrasi ki, ‘bedel ödeyecekler’ diyerek bizi tehdit ediyor ve hedef gösteriyor? Bunlar demokrasiyi hazmedemeyenlerin davranışlarıdır. Ayrıca ben hedef gösterilmekten hiç ama hiç korkmuyorum.  Bu korkan insanların davranışlarıdır” ifadelerini kullandı.

Metin Akpınar da “Ben televizyon programında olması gereken gerçek demokrasinin tarifini yaptım. Farklı düşünenlerin birlikte yaşayabilmesi gerektiğini belirttim. Ben onlara yansıtıldığı gibi yol göstericilik kesinlikle yapmadım. Toplumumuzda gerçek demokrasinin sağlanması gerektiğini ifade ettim. Toplumumuzda da gerçek demokrasiye ulaşmak en öncelikli hedefimiz olmalı. Soruşturma süreci başlatıldı. Savcılığın daveti üzerine gidip ifademizi her zaman olduğu gibi saygı ve sevgi içinde vereceğiz.”

 

Ne söylemişlerdi?

Halk Arenası programına katılan Metin Akpınar, Eugene Ionesco’nun 2. Dünya Savaşı öncesinde başlayan ve daha sonra Avrupa’yı kasıp kavuran totaliter rejimlerin insanlığı nasıl yavaş yavaş ele geçirdiğini anlattığı Gergedanlar oyunundan alıntı yaparak şöyle konuştu: “Biz bu oyunu oynadık. Gergedanlar giderek artarlar ve sevimsiz gergedanlar için güzel sözler söylenmeye başlar. Giderek herkes gergedan olur... En sonunda ben insan doğdum insan kalacağım diye bağırılır. Sadece postallı gergedanlar değil, kökten dinci ve etnik ayrımcı gergedanlar kargaşa ve bölünmeyi maalesef bunlar yapıyor. Bunların karşısında insan olarak durarak saf dışı edebiliriz. Eğer bu polarizasyon böyle devam ederse bırakın sokakta hak aramayı Allah korusun iç savaşa kadar gideriz. Bundan kurtulmanın tek yolu da demokrasidir. Oraya ulaşabilirsek kavga dövüş olmaz. Eğer ulaşamazsak her faşizmin karşılaştığı gibi liderlerini ayağından asarlar ya da mahzene atarlar. Bize yazık olur, biz harap oluruz. Bu güzel ülkeye kıymasınlar. Bizim demokrasi adına direnmemiz gerekir.”
Gezen de programda “Herkesi azarlıyor, herkese parmak sallıyor, millete ‘haddini bil’ diyor. Bak Recep Tayyip Erdoğan, sen benim, bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın. Haddini bil” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler