Seçime ‘Yıldırım’ ayarı

Yıldırım’ın 3 Mart’tan sonra istifa etmesi durumunda yeni TBMM Başkanı için seçim 31 Mart sonrasına bırakılacak...

Yayınlanma: 29.12.2018 - 21:31
Abone Ol google-news

<video:1185475>

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, belediye başkanlığı adaylığı için istifa edip etmeyeceği tartışmalarıyla ilgili ‘konu kapandı’ dedi, ama AKP içinde hâlâ Yıldırım’ın YSK’nin adayları resmen ilan edeceği 3 Mart’tan sonra istifa edeceği beklentisi dile getiriliyor. Yıldırım’ın bu tarihte istifa etmesi durumunda ise yerine hemen seçim yapılmaması, Meclis’in de yerel seçim nedeniyle tatile girecek olması nedeniyle TBMM Başkanlığı seçiminin 31 Mart sonrasına bırakılması üzerinde duruluyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifasına gerek olmadığı açıklamasının ardından Yıldırım da “İstifa tartışmaları benim dışımda, konu kapanmıştır” açıklamasını yapmıştı. Ancak tüm bu açıklamalara karşın AKP içinde Yıldırım’ın istifasıyla ilgili beklenti sürüyor. Parti kulislerinde, Yıldırım’ın yasal zorunluluk olmamasını düşünmesine karşın ‘etik’ gereği YSK’nin adaylarla ilgili kesin ilan tarihi olan 3 Mart ya da izleyen günlerde TBMM Başkanlığı’ndan istifa edeceği beklentisi dile getiriliyor.

Yıldırım’ın istifa etmeye karar vermesi durumunda 3 Mart tarihinin de takvim açısından önemli olduğu kaydediliyor. TBMM İçtüzüğü’nün “Başkanlık Divanı’nda boşalma” başlıklı 12. maddesi, “Başkanlıkta boşalma halinde, yeni başkan seçilinceye kadar, en yaşlı başkanvekili, ‘geçici başkanlık’ görevini yerine getirir” hükmünü düzenliyor. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü gereği genel seçimlerin ardından Meclis’in toplandığı günden itibaren 10 gün içinde TBMM Başkanlığı seçiminin yapılması gerekiyor. Ancak TBMM Başkanı’nın istifasıyla başkanlıkta boşalma halinde 10 günlük sürenin uygulanmasıyla ilgili açık bir hüküm bulunmuyor. TBMM’nin çalışıyor olması durumunda istifayla birlikte 10 günlük seçim sürecinin de başlayacağı belirtiliyor.

Her halde 31 Mart sonrası
31 Mart’ta yapılacak yerel seçim nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nun şubat ortalarına ya da en fazla şubat ayı sonuna kadar çalışmalarını sürdürmesi, mart başından itibaren de seçime kadar tatile girmesi bekleniyor. Yıldırım’ın istifa etmemeyi tercih etmesi ya da 3 Mart’tan sonra istifa etmesi durumunda yeni TBMM Başkanı’nın seçimi 31 Mart sonrası seçimleri sonrasına kalacak. AKP kulislerinde, “TBMM, en geç mart başından itibaren seçime kadar çalışmalarına ara verecek. Bir istifa durumunda TBMM Başkanlığı için seçim yapılmaz. En yaşlı başkanvekili olan MHP’li Celal Adan, seçime kadar geçici başkan olarak görev yapar. Yıldırım’ın belediye başkanlığını kazanması durumunda seçimden sonra yeni TBMM Başkanı seçilir” görüşü dile getiriliyor.

Tartışmalar önlenir
TBMM Başkanlığı seçiminin her iki halde de 31 Mart sonrasına bırakılmasıyla parti içinde başkanlık için yaşanacak yarış nedeniyle oluşabilecek tartışma ve çekişmelerin engellenmesi, olası tartışmalar nedeniyle Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığının gölgede kalmasının da önlenmesinin amaçlandığı kaydediliyor. 

<haber-yatay:1185606,1185597,1185475,1185292>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler