ABD'ye sert mesaj: 'Suriye operasyonu çok yakında' dedi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a tepki gösterdi. Erdoğan, Fırat'ın doğusuna harekatı kast ederek "Harekat için hazırlıklarımızı neredeyse tamamladık. Çok yakında Suriye topraklarındaki bu terör örgütlerini etkisiz hale getirmek için harekete geçeceğiz" dedi. Grup toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Erdoğan, "Bolton'ın muhatabı İbrahim Kalın'dır. Gerekli olsa görüşecektik ama gerekli olmadı, bir tepki olarak değerlendirmemek gerekir" dedi.

Yayınlanma: 08.01.2019 - 12:08
Abone Ol google-news

<video:1194860>

Grup toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Erdoğan, Bolton'la görüşme olmamasına ilişkin bir soruya "Bolton'ın muhatabı İbrahim Kalın'dır. Gerekli olsa görüşecektik ama gerekli olmadı, bir tepki olarak değerlendirmemek gerekir" şeklinde yanıt verdi. Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la her an görüşebileceğini belirtti.

 

<video:1195113>

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

"KİMSE BEN DİYE HAREKET ETMESİN"

-Bir şeyi çok açık, net söyleyeceğim. Yapmış olduğumuz bu ittifak konusunda her şeyden önce tüm teşkilat mensuplarımızın, MYK'nin almış olduğu kararlara saygı duymasını özellikle rica ediyorum. Sizler olaya bir tarafından bakabilirsiniz ama bizler olayın enine boyuna istişaresini yapıp öyle karar veriyoruz. Kimse kalkıp 'ben' diye hareket etmesin. Burada 'biz' var. Herkes buna uysun.

-Karşımızda Bahçeli'nin ifadesiyle zillet, benim ifademle illet ittifakı var

-CHP adına söz söyleyen, ahkam kesenlere baktığımızda kimi zaman acı acı gülümsüyor kimi zaman öfkeleniyoruz. Sıkıntının temel kaynağı tepedeki zattır. Bu zat sorsanız demokratlığı kimseye bırakmaz. Kendisine karşı açtığımız davaların kazandığımız tazminatların haddi hesabı yok. Daha da onaylanacak olanlar var.

-CHP'nin başındaki zatın öve öve bitiremediği Gezi olaylarında duvarlara 'Zulüm 1453'te başladı' yazılmıştı. 

-Daha önce köprü projesini gündeme getiren merhum Nuri Demirağ, kendisini engelleyen dönemin başbakanı İnönü ve Ali Çetinkaya için köprü yapılırsa üzerine 'İnönü ve Çetinkaya geçemez' yazılmasını vasiyet etmiştir. Herhalde ben de bir vasiyet yapabilirim. Bay Kemal geçemez.

"FAŞİSTLİĞİN EN SEFİL HALİ"

Biz milletin hakkının, hukukunun, özgürlüğünün alanını genişletmeye çalıştıkça bunların faşist yüzleri açığa çıkıyor. Bu ülkenin meşrebi ve duruşu belli olan Cumhurbaşkanı'nı bira içmeye, Mozart dinlemeye zorlamak faşistliğin dik alasıdır. Bu ülkenin başörtülü hanımlarına 'Suudi Arabistan'a gidin' demek faşistliğin en sefil halidir. En son iki-üç gün önce bir konserden çıkan başı açık, başörtülü kızlarımıza oraya gelip bu şekilde sataşıp 'Suudi Arabistan'a gidin burada ne işi var diyenlerin halini düşünün. Adı da neymiş? Sanatçıymış. Buyrun. Dert başka, ne derseniz deyin. Bu ülkede insanların yaşam biçimleriyle uğraşan CHP zihniyetidir.

<haber-yatay:1190915,1194110>

-2,5 milyonun üzerinde hanede her ay ortalama 80 TL'lik elektrik fatırasını devlet karşılayacak.

-Kredi kartı borçları tek çatı altında toplanacak. Ziraat Bankası kredisiyle borcunu kapatacak.

-Halkbank 350 bin esnafa 22 milyar liralık kredi kullandıracak

ABD'YE TEPKİ

Fırat Kalkanı Harekatını ele alan Erdoğan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un İsrail'de yaptığı açıklamaları anımsatarak, "Bu mesajı bizim kabullenmemiz, bunu yutmamız mümkün değil. Bunlar Kürt vatandaşım kimdir PKK/YPG kimdir herhalde tanımıyorlar. Hiçbir zaman PKK/YPG terör örgütleri benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olamaz. Biz bu terör örgütü mensuplarının gereğini yapar hakkından geliriz, ister Kürt ister Arap olsun. Teröre yeni bir tarif mi geliştirdiniz? Bu konuyla ilgili olarak John Bolton çok ciddi bir yanlış yapmıştır. Bizim için PKK/YPG ile DEAŞ'ın arasında en ufak bir fark yoktur. Trump ile 14 Aralık'ta yaptığımız telefon görüşmesi bu bakımdan tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu görüşmede Trump'a Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki terör örgütü ile yürüttükleri ortaklıktan duyduğumuz memnuniyetsizliği açık bir dille ifade ettim. Kendisinin bu işbirliğini DEAŞ'ın bölgedeki varlığıyla ilişkilendirmesi üzerine de bunun için PKK/PYD'ye ihtiyaçları olmadığını, Türkiye'nin mücadele yürütebileceğini ÖSO ile beraber bunu halledebileceğini de ifade ettim. Bizim bu teklifimiz üzerine Trump, kendisinin zaten Suriye'den çekilme niyeti olduğunu, DEAŞ'ın kalan unsurlarıyla mücadeleyi Türkiye'nin üstlenmesi durumunda bunu derhal yapabileceğini belirtti. DEAŞ bittiğinde Amerika'nın Suriye'deki varlığına gerek kalmayacağını söyleyen Trump'a bu konuda her türlü insiyatif üstlenme sözü verdim. Bunun ardından da ekiplerimize meselenin detaylarını konuşmaları talimatını verme kararı aldım. Amerikan yönetimleri ile daha önceden de yaşadığımız bir durum bu görüşmenin ardından yeniden karşımıza çıktı. Biz Trump'la bu net anlaşmaya varmış olmamıza rağmen, yönetimin farklı kademelerinden farklı sesler gelmeye başladı. Bununla birlikte Trump'ın Suriye konusuna bakış açısı ve buradan çekilme konusundaki kararlılığı bizim referans noktamız olmaya devam ediyor. Biz Başkanla vardığımız anlaşma gereğince Suriye'de hala faaliyet gösteren DEAŞ unsurlarına yönelik bir askeri harekat için hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Aynı şekilde PYD/YGP gibi terör örgütlerine yönelik de adımlarımızı atmakta kararlıyız. Çok yakında Suriye topraklarındaki bu terör örgütlerini etkisiz hale getirmek üzere harekete geçeceğiz. Bu müdahale bize engel olmaya çalışan başka teröristler de olursa elbette onların da hakkından gelmek boynumuzun borcudur" şeklinde konuştu.

HANGİ KÜRT ÖLDÜRÜLDÜ TERÖRİSTTEN BAŞKA?

Erdoğan, "Suriye meselesinde Türkiye'nin inisiyatifi arttıkça yeni yalanlar ve çarpıtmalar tedavüle sürülmeye başlandı. Türkiye'nin Suriye'deki Kürtleri katledeceği iftirasını ortaya atanlar aslında meselenin gerisindeki gerçeği çok iyi biliyorlar. Bu söylemin amacı, Suriye'deki duruma yakından vakıf olmayanların kararlarını ve uluslararası kamuoyunu etkilemektir. Hangi Kürt öldürüldü teröristten başka?" dedi. 


<haber-yatay:1194508,1192812>

-Fransa'da sarı yeleklilerin içlerinde PKK var. Biz buradan biliyoruz. Gerçeği görmeleri lazım. Yarın diğer ülkelerde de aynısı olacak.


NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye’nin Washington’la tam işbirliği yapmadığı sürece Suriye’de herhangi bir askeri operasyonda bulunmasını istemediklerini söylemişti. Bolton, ayrıca "Türkiye’nin Kürtleri korumak için güvence vermesi durumunda" ABD’nin güçlerini Suriye’den çekeceğini söylemişti. Bolton, bunun ABD Başkanı Donald Trump’ın talebi olduğunu da ifade etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler