‘Rastgele’ muhtarlık seçimi

İlk kez uygulanacak ‘tek zarf’ uygulaması sıkıntı yarattı, muhtarlık seçimi için formül geliştirildi. Sandıktan fazla çıkan oy rastgele iptal edilecek.

Yayınlanma: 17.01.2019 - 22:31
Abone Ol google-news

 

AKP, genel seçimde ittifakla ilgili seçim mevzuatında değişiklik yaparken, daha önceki yıllarda farklı renklerdeki 3 zarf yoluyla yerel seçimlerin gerçekleştirilmesi uygulamasına son verilerek “tek zarf” kriterini getirdi. Böylece muhtarlık seçimi başta olmak üzere oy pusulalarının kendi zarfı yerine başka zarfa konması durumunda o zarftaki oy pusulalarının tümümün iptal edilmesi sorunu çözülmüş oldu. Ancak ilk kez bu yerel seçimlerde uygulanacak tek zarf düzenlemesi, başka bir sıkıntıya yol açtı. Muhtarlık seçiminde oy kullanma hakkı bulunmayan sandık kurulu başkanı ve üyelerinin muhtar seçimi oy pusulasını zarfa yanlışlıkla ya da başka bir nedenle koyması durumunda fazla çıkan pusulalarla ilgili nasıl bir işlem yapılacağına ilişkin mevzuata hüküm konulması unutuldu. YSK, bir ilçe seçim kurulunun bu konuda yaptığı başvuru üzerine durumun farkına vardı.

Fazla oy çıkacak

YSK’de yapılan değerlendirmeler sonucunda yasada konuyla ilgili bir hüküm olmamasına karşın genelge değişikliğiyle formül üretildi. YSK’nin 26 Aralık’ta yayımladığı 138 sayılı sandık kurullarının görev ve yetkilerini düzenleyen genelgede değişiklik yapılarak, “Muhtarlık için kullanılan oy pusulaları, muhtarlık için oy kullanma hakkı bulunan seçmen sayısından fazla çıkarsa, tüm muhtarlık oy pusulaları tekrar ayrı ayrı zarflara konularak sandığa atılır ve fazla kullanılan oy sayısı kadar zarf sandıktan çekilerek açılmadan ayrı olarak paketlenir ve bu husus tutanağa geçirilir. Sayım ve döküm işlemlerine bu işlem yapıldıktan sonra devam edilir” düzenlemesi getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler