"Başbakan gibi Kürdistan diyen siyasetçiler 2 yıldır rehin"

Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürdistan dediğini hatırlatarak, "Başbakan gibi Kürdistan diyen Kürt siyasetçiler 2 yıldan beri rehine olarak tutuluyor" dedi.

Yayınlanma: 22.11.2013 - 13:27
Abone Ol google-news

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürdistan dediğini hatırlatarak, Başbakan gibi Kürdistan diyen Kürt siyasetçiler 2 yıldan beri rehine olarak tutuluyor dedi. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal'ın da aralarında bulunduğu 39'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı KCK Şırnak Kent Meclisi davasını izleyen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.





BAZI YARGIÇ VE SAVCILAR SUÇA BULAŞMIŞ

Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal'ın da aralarında bulunduğu Kürt siyasetçilerine 2 yıldan beri rehin muamelesi yapıldığını belirten Demirtaş, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ve meclis üyelerinin duruşmas vardı, 2 yıldır yargılanıyorlardı. Hiç bir gelişme olmadan, mahkemeler uyduruk uyduruk devam ediyor. Resmen burada rehine muamelesi yapılıyor, rehine olarak tutuluyorlar. Bir adalet, hukuktan sözetmek mümkün değil. Malesef her duruşmada, hukukun ayaklar altına alındığına tanıklık ediyoruz. Bu ülkede Kürtler adına siyaset yapılmak, bu devlet tarafından suç olarak görülüyor. Bu devletin yargıçları, savcısı, polisi 'Kürtler adına bir şey savunmayacaksınız. Kendi kimliğinizle, inancınızla, yaşam tarzınızla, ideolojinizle siyaset yapmayacaksınız' diyor. Bu suçtur deniyor. Bunu İstiklal Mahkemeleri de söylüyordu. Aynı zihniyet devam ediyor. Başbakan önceki gün, 'Mustafa Kemal Kürdistan demişti' diyor. Burda 'Kürdistan' diyen Kürt siyasetçiler yargılanmaya devam ediyor. Mesele bundan ibarettir. Bu mahkemelerden beklentimiz yok, bunlar suç işliyor. Burda bazı yargıçlar, savcılar suça bulaşmış durumda. Bu mahkemelerin kuruluş şekli hukuka, yasaya aykırıdır. Bu nedenle mehkemeden beklentimiz yok. Avukatların, tutukluların tahliye talepleri yok. Çünkü bu mahkemelerin nasıl çalıştığı biliniyor dedi.

KIŞANAK'IN BAŞARILI OLACAĞINA İNANIYORUM

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışınak'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusunun yapıldığı hatırlatılan Demirtaş, Hayırlı uğurlu olsun, daha önce de ifade etmiştim. Diyarbakır'da son derece başarılı bir belediyecilik yönetimi örneği sergileyeceğine inanıyorum. İyi bir kadro, iyi bir ekip ve iyi bir meclisle Diyarbakır'a çok iyi hizmet verebilecğini biliyorum. 15 yıldır Diyarbakır'da yönetimdeyiz, büyük mesafler kattettik. Burada çok iyi bir noktaya geldi belediye hizmetleri. Gültan hanım bu çıtayı daha yükseğe taşıyacak. Tabi son kararı parti meclisimiz verecek şeklinde değerlendirdi.

İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAZ

Milletvekillerin belediye başkan adaylığına sıcak bakmadıkları yönünde daha önceki açıklamaları sorulan Demirtaş, Gültan Kışanak'ın Diyarbakır için, Ahmet Türk'ün Mardin için, Sırrı Sakık'ın da Muş için başvuru yaptığı şeklindeki soru üzerine, İlkesel olarak önünü açmayacağız, çok yaygın bir şekilde vekillerin belediye başvurularını doğru görmediğimizi söyledik. Ama bu istisnalar olmayacak anlamında değildi. Bunlar da istisnadır diye yanıtladı.

BARZANİ VE ŞİVAN PERVER'E HAKARETİ KABUL ETMEYİZ

CHP ve MHP'nin Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perver'ye yönelik sert eleştirini asla kabul etmeyeceklerini belirten BDP lideri Demirtaş, Baktıkları nokta çok sancılı ve sıkıntılı bir nokta. Kürt inkarının üzerine kurulu partiler bunlar. Hiç bir zaman Kürdü ve Kürt kimliğini kabul etmediler. Bu bakış açısından kurtulmaları gerekir. Yani Kürtler bu ülkenin düşmanı değil, Kürdistan'ın diğer parçalarında yaşayan Kürtler Türkiye'nin düşmanı değil. Bu düşman algısını üretme açısından bu partiler, geri anlayışa hizmet veriyor malesef. Başka noktadan eleştirebilirler, bir Kürt lidere, Kürt sanatçısına hakareti kabul etmeyiz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Hiç bir Kürt de kabul etmez diye konuştu.

İSTANBUL İÇİN CHP İLE YAKINLAŞMA SÖZKONUSU DEĞİL

Yerel seçimler için HDP ile CHP arasında bir yakınlaşmanın olup olmadığı yönündeki bir başka soruya Demirtaş, Bir yakınlaşma sözkonusu değil. Biz ilkeli düzeyde şefaf, nedir o ilkeli şefaf Yerel yönetimlerde, yönetim anlayışımızın nasıl olacağını kamuoyuna açık ve şefaf şekilde ilan edilmesi ve yerel düzeyde, genelde değil, bazı lokal bölgelerde adaylar bazında ittifak yapılması tartışılabilir. Biz BDP olarak böyle düşünüyoruz. Ama sonuçta istanbulda HDP seçime giriyor, HDP karar verecek. Biz CHP ile itifak kapısını açtık diye bir ifade etmedim. Zaten CHP sözcüsü de bunu söyledi, bir itifak tartışmamız yok. Biz sadece ilkelerimiz doğrultusunda bizimle çalışmak isteyene kapımızın açık olduğunu söyledik şeklinde cevapladı.

MÜMKÜN OLAN HER YERDE EŞ BAŞKANLIK

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için Gültan Kışanak ile eş başkanlık konusunda Fırat Anlı'nın isminin geçtiğini doğrulayan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şöyle konuştu;

İsmi geçiyor doğru. Fırat bey de Yenişehir Belediye başkanlığı yapmış, il başkanlığı yapmış, partimizin bir çok kademelerinde çalışmış, deneyimli ve değerli bir arkadaşımız. Yani sonucu hep birlikte göreceğiz netice itibariyle netleşen bir konu yok. Eş başkanlık sistemini mümkün olan her yerde uygulamaya çalışacağız. Partimizde eş başkanlığı sistemi var biliyorsunuz. Yasal dayanağı yok ama kanun dışı da değil. Yasadışı bir iş değil, son derece meşru bir çalışmdır. Şimdi bunu belediyelerde uygulamak istiyoruz. Ve bir dönem sonra bunun yasallaşması için çalışacağız. Yani her yerde bir kadın ve bir erkek, her yerde kenti yönetsin, eşit şekilde, ortak şekilde kenti yönetsin istiyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler