İktidarın HSYK çelişkisi

Adalet Bakanı Bozdağ 12 Ekim’de verilecek kararın meşru olduğunu söylerken Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ‘Sonuçlara göre durum gözden geçirilir’ dedi.

Yayınlanma: 26.09.2014 - 21:58
Abone Ol google-news

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın HSYK seçimlerini kaybetmeleri halinde sonuçları “gayri meşru sayacaklarına” ilişkin açıklaması hükümet içinde görüş ayrılıklarına neden oldu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Hâkim ve savcılarımızın Yargıtay’da verdiği karar nasıl meşru bir kararsa 12 Ekim’de verecekleri karar da öyle meşru bir karardır” derken, hükümetin seçimlere herhangi bir müdahalesinin olmadığını öne sürdü. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise bu açıklamadan farklı olarak “Milli iradeyi yok sayarak Türkiye’nin bu 3 temel kurumunun (yasama, yürütme, yargının) hiçbirisi yapılandırılamaz, hiçbirisi bu şekilde yoluna devam edemez. Dolayısıyla HSYK seçimleri ortaya çıkar, seçimlerin ortaya çıkmasından sonra durum tekrar gözden geçirilir” dedi.

Avukatlık mesleğinden geçen 375 adli yargı hâkim ve savcılar ile 198 idari yargı adayının kura çekim töreni Yenimahalle Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Merkezin’de gerçekleştirildi. Törene Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanı sıra Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil, yüksek yargı üyeleri ile atanacak hakim ve savcıların aileleri katıldı. Törene gelişinde HSYK seçimlerine ilişkin soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Bozdağ, Yargıtay seçimlerinin tamamlandığını belirterek, kazananları tebrik ederek, başarılar diledi. Bozdağ gazetecilerin HSYK seçimiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Müdahale yokmuş

Hâkim ve savcıların kendileriyle ilgili karar verecek en yüksek kurul üyelerini seçeceklerini belirten Bozdağ, bunun hükümetin, bazı siyasi grupların, paralel yapının veya başka yapının seçimi olmadığını vurguladı. Bozdağ, seçimle ilgili yürütülen kara propagandaya herkesin kulaklarını tıkamasını istedi. Bazılarının hükümeti seçime müdahale etmekle suçladığını ifade eden Bozdağ, “İthamdan öte bu bir iftiradır. Milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar. Hükümetin seçimlere herhangi bir müdahalesi
asla söz konusu değildir” dedi.

‘Gayri meşruyu Mahir Bey’e sorun’

Bozdağ, “Gayri meşru çıkışı ne anlam ifade ediyor” sorusunu, “Mahir Bey’e soracaksınız” diye yanıtladı. “Gayri meşru sayılması mümkün müdür” sorusu üzerine de Bozdağ, şunları söyledi:

“Çok net söylüyorum; bunlar kara propaganda, seçime dönük iftira kampanyaları, yalan kampanyaları. Siz bu yalan kampanyalara, iftira kampanyalarına aldırmayın. Şu anda bu lafı büyütmek suretiyle hâkimler ve savcılarımızın üzerinde başka baskıları, başka korkuları birileri oluşturuyor. Lütfen kimse bunlara itibar etmesin. Hâkimlerimizin, savcılarımızın Yargıtay’da verdiği karar nasıl meşru bir kararsa, 12 Ekim’de verecekleri karar
da öyle meşru bir karardır. Bunun dışındaki görüşler, değerlendirmeler tamamıyla seçime dönük, kara propaganda yapan çevreler tarafından bazıları çarpıtılıyor, bağlamından koparılarak... Mahir Bey’in açıklaması da maalesef bağlamından kopartılmak suretiyle çarpıtılmış bir açıklamadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler