AKP’nin torba önerisi Meclis’te: Cepte ÖTV oranı artıyor

AKP 12 yasada değişiklik yapan yeni bir “torba yasa önerisini” Meclis’e sundu.

Yayınlanma: 13.02.2019 - 23:40
Abone Ol google-news

Öneri ile Cumhurbaşkanına cep telefonlarında Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) yüzde 50’ye kadar artırma yetkisi veriliyor. Kitap ve dergilerde KDV sıfırlanıyor. Üreticilerin tarım kredi borçları yapılandırılıyor. Serbest kullanıcıların petrol stoklama şartı da kaldırılıyor. Öneride yer alan düzenlemeler özetle şöyle: 

Bakıma ihtiyacı olan engellilerin resmi veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti alması ya da sosyal yardım yapılarak evde bakımına destek verilmesi için hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden az olması gerekiyor. Ancak Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere verilen ikramiyeler nedeniyle bu gelir şartı aşıldı. Bakıma ihtiyacı olan engellilerin yardım ve hizmetlerden yararlanabilmesi için ikramiyeler gelir hesabına dahil edilmeyecek. Bu nedenle yardım kesilenlere de geri ödeme yapılacak. 

Cumhurbaşkanına, cep telefonları ile telsiz telefon cihazlarının ÖTV oranını yüzde 50’ye kadar artırma yetkisi verilecek. Mevcut yasada bu oran yüzde 25’ti. Böylece oran artırılmış oldu. Ayrıca Cumhurbaşkanına, bu ürünlere ilişkin ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını dörtte birine kadar indirme, dört katına kadar artırma yetkisi de verilecek. 

Yasa gereğince, piyasada sürekliliğin sağlanması, kriz veya olağanüstü hallerde risklerin önlenmesi amacıyla petrol stoklanıyor. Öneri ile serbest kullanıcı lisansı sahiplerinin stok yükümlülüğü kaldırılacak. 

Tarımsal kredi borçları yapılandırılacak. Üreticilerin 31 Aralık 2018 itibariyle takibe düşen ve ertelenen borçları yapılandırılacak.

‘3600 seçim öncesi yok’

Öte yandan torba yasanın ayrıntılarını açıklayan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “3600 ek göstergenin alelacele seçim öncesi getirilmesini etik olarak doğru bulmuyoruz. Teknik teferruatlı bir konu bu ama ajandamızda’’ dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler