Türkiye’de aşırı sindirme adımları

İnsan Hakları İzleme Örgütü dün yayımladığı raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’ye sert eleştiriler yöneltti.

Yayınlanma: 29.09.2014 - 19:40
Abone Ol google-news

İnsan Hakları İzleme Örgütü dün yayımladığı raporda Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan ve AKP’ye sert eleştiriler yöneltti. “Türkiye’nin İnsan Hakları Alanındaki Gerilemesi ve Reform Önerileri” başlıklı 38 sayfalık raporda, AKP yönetimindeki Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesinin zayıflatıldığı, medyayı ve interneti kontrol altına almak, hükümeti eleştirenleri ve protestocuları sindirmek için çok aşırı adımlar atıldığı belirtildi.

Raporda, Türkiye’de geçen yıl yaşanan hükümet karşıtı kitlesel protesto eylemleri ve AKP’yi “tam kalbinden vuran” yolsuzluk iddialarıyla
bağlantılı olarak insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki gerilemeye dikkat çekildi. Örgüt, son gelişmeler karşısında somut önerilerini şöyle sıraladı:

PKK ile yürütülen barış sürecinde insan hakları bağlamının güçlendirilsin.

Ceza yargılamaları sisteminde reform yapılsın. lDevlet görevlileri tarafından halen ve geçmişte yapılan insan hakları ihlallerinde ve kadınlara karşı işlenen aile içi şiddet suçlarında faillerin cezalandırılmaması uygulamasına son verilsin.

İfade, medya, internet özgürlüklerine, toplanma ve örgütlenme haklarına getirilen kısıtlamalara son verilsin. New York merkezli örgütün Türkiye kıdemli araştırmacısı Emma Sinclair-Webb tarafından kaleme alınan raporda, “Geçen yıl içinde Erdoğan’ın AKP’si, muhalefete, kuralları hiçe sayarak, eleştirel sesleri susturarak ve sopa sallayarak karşılık verdi. Türkiye’nin ve vatandaşlarının geleceği adına, hükümetin girdiği yoldan geri dönmesi ve insan haklarına saldırmak yerine, onları koruması gerekir” denildi.

Gezi eylemleri, polisin aşırı şiddet kullanmasına ve Çarşı grubuyla bağlantılı 35 kişi hakkında ömür boyu hapis cezası gerektiren darbe girişiminde bulunmak suçuyla dava açılmasına dikkat çekilen raporda, buna karşılık göstericilerin öldürülmesi ve yaralanmasının hesabının çok az sayıda polis memurundan sorulduğu vurgulandı. Raporda, geçen yıl aralık ayında Emniyet güçlerinin, üst düzey hükümet yetkilileri ve aile üyelerinin adlarının karıştığı bir ceza soruşturmasının varlığını ve bu soruşturma kapsamında tutuklamalar yapıldığını açıklamasıyla gün yüzüne çıkan skandalın AKP ile eski müttefiki, ABD’de yaşayan Fethullah Gülen arasında yaşanan ihtilaftan kaynaklandığı da belirtildi. Soruşturmalarda yer alan polislerin tutuklandığı hatırlatılan raporda, hükümetin konu hakkındaki haberleri veren sosyal ve geleneksel medyayı susturma çabalarını yoğunlaştırdığı vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler