AKP’ye GREVIO sorusu

CHP, kadınlara yönelik şiddetle mücadelede Türkiye için bağlayıcı olan Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin denetim organı GREVIO’nun başkanı Feride Acar’ın Türkiye tarafından dışlanmasına tepki gösterdi. CHP’li milletvekili Utku Çakırözer, “Şiddet ve taciz gerçeklerini örtmek için saygın akademisyen Acar dışlanıyor” dedi.

Yayınlanma: 22.02.2019 - 13:27
AKP’ye GREVIO sorusu
Abone Ol google-news

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul Sözleşmesi’nin denetim organı GREVIO’nun başkanlığını yürüten Prof. Dr. Feride Acar yerine bir AKP eski milletvekilinin isminin GREVIO’nun yeni dönem üyeliği için bildirilmesini TBMM gündemine taşıdı. Türkiye’nin GREVIO üyeliği için üç isim bildirme hakkı bulunuyordu. Kadın derneklerinin ısrarlı talebine karşın Prof. Acar yerine Üsküdar Tenzile Erdoğan Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü eski AKP milletvekili Prof. Aşkın Asan’ın ismi tek aday olarak bildirildi.

Kaygı verici

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi yönelten Çakırözer, “Başkanı olduğu kurul Türkiye’yi ‘kadına şiddet’, ‘kız çocuklarının zorla evlendirilmesi’ gibi konularda eleştirdi diye dünyaca tanınan saygın bilim insanı Prof Feride Acar’ın dışlanması ülkemizde kadın haklarına, kadına şiddetin engllenmesi meselesine devletin bakışını göstermesi açısından düşündürücü ve kaygı vericidir. O kurula kadına şiddeti önleyecek denetimleri yapsın, kararlar alsın diye değil, Türkiye’nin bu alandaki kötü karnesini örtmek için partizan üye gönderilmek isteniyor. Kadına yönelik şiddet böyle bir bakışla asla önlenemez” dedi.

Reddedilebilir...

Çakırözer, Türkiye’nin önerdiği eski milletvekili Prof Aşkın Asan’ın GREVIO üyelerinde olmazsa olmaz koşul olarak aranan ‘tarafsızlık’ ilkesine uymadığı gerekçesiyle reddedilebileceğine de dikkat çekti: “Dünyanın tanıdığı saydığı ve atanması kesin olan bir isim elimizdeyken, reddedileceği biline biline taraflı bir isimde ısrar edilmesini anlamak mümkün değil. Bu tavırlar Türkiye’nin itibarını, saygınlığını da azaltmakta.”

AKP’nin rahatsızlığı

GREVIO’nun yeni dönem üye adaylarının belirlenmesi sürecinden bir ay önce Türkiye raporu yayımladığını anımsatan Çakırözer, raporda, Türkiye hakkında ‘15-18 yaş arası kız çocuklarına yönelik şiddet suçlarına yönelik yasaların yeterli olmadığı’ , ‘zorla evliliklerin ceza yasasında bir suç olarak tanımlanması gerektiği’, ‘taciz ya da tecavüzden hayatta kalanların saldırganla evlendirilmediğinin garanti altına alınması gerekliliği’ gibi uyarıların olduğuna dikat çekti. Çakırözer, “Prof Feride Acar’ın, başkanlığını çok başarıyla yerine getirdiği GREVIO’ye Türkiye’deki yönetim tarafından yeniden aday gösterilmemesinde, iktidarın Türkiye gerçeklerinin bilinir, görünür olmasından duyduğu rahatsızlık yatıyor” dedi.

Kadın örgütleri neden dışlandı?

Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, ‘Türkiye neden tek aday bildirdi? Cinsiyet ayrımcılığıyla mücadelede dünyanın ilk 100 bilim insanından biri olan, GREVIO Başkanlığı görevini de bir dönemdir başarılı biçimde yürüten Prof Feride Acar neden dışlanmak isteniyor?’ sorularını yöneltti. Kadın örgütlerinin taleplerinin dikkate alınmadığını da vurgulayan Çakırözer, “Kadın örgütleri adaylarının Feride Acar olduğunu açıkça ilan ettiler. Bunu ilgili makamlara da ilettiler. Ancak hiçbir cevap verilmemiş. Kadın örgütleri kendilerini son derece yakından ilgilendiren bu önemli atama sürecinden neden dışlandı?” diye sordu.

Hepsi tesadüf mü?

GREVIO üye belirleme sürecinin, iktidara yakın basın organlarında İstanbul Sözleşmesi’nin hedef gösterildiği günlere denk geldiğini anımsatan Çakırözer, şöyle devam etti: “Bir gazetede İstanbul Sözleşmesi için, ‘Batılı toplum normları baz alınarak hazırlanan ve sonrasında sapkınlıkları körükleyen, aile kurumunu yıkan, eşler arasında huzursuzluğa sebebiyet veren sözleşme’ deniyor. Sözleşmenin boşanmalara zemin oluşturduğu hatta kadın cinayetlerini arttırdığı bile söylenebilmekte. Bu yüzden yürürlükten kaldırılması çağrıları yapılabiliyor. İktidar GREVIO’nun yapısında ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ne bağlılığında büyük tahribat yaratabilecek bir aday seçerken, bir yandan bu tip sözleşme karşıtı kampanyalarının yürütülmesine sadece bir tesadüf denilebilir mi?”

Acar mimarı


İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin” imzalandığı toplantıya Türkiye hem ev sahipliği yapmış, hem de sözleşmenin ilk imzacısı olmuştu. Sözleşme hükümlerinin izleme ve denetim mekanizması GREVIO üyeleri ise ülkelerin bildirdiği adaylar arasından seçilen bağımsız, tarafsız uzmanlardan oluşuyor. GREVIO’da Türkiye’yi temsil eden ve İstanbul Sözleşmesinin mimarlarından Prof. Dr. Feride Acar aynı zamanda GREVIO Başkanlık görevini de 2015’ten bu yana sürdürüyor.

Kadınlar Acar’ı istiyor

GREVİO’nun 10 üyesinin görev süresi ise 31 Mayıs 2019’da doluyor. Yeni dönem üyelerinin seçimi için Sözleşme’ye taraf olan devletler en az 3 aday göstermeye davet edildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ilana çıktı. Sivil toplum örgütleri yine Acar’ın ismini önerdi. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Dışişleri, İçişleri; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Adalet bakanlıkları ile YÖK temsilcisinden oluşan seçici kurul ise İstanbul Sözleşmesinin mimarlarından ve GREVIO’nun ilk başkanı Prof Acar’ı tamamen dışlayarak Strazburg’a üç yerine tek kişilik aday listesi gönderdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler