Şentop Meclis Başkanı

Şentop, ilk iki turda yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle yapılan 3. tur oylamada Meclis Başkanı seçildi.

Yayınlanma: 24.02.2019 - 20:58
Abone Ol google-news

TBMM’nin yeni başkanı dün Meclis Genel Kurulu’nda yapılan seçimle, MHP’nin de desteğiyle 336 oy alan AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop oldu. Şentop’un, seçim öncesinde AKP’lilerin tavır koyduğu HDP’ye destek ziyaretinde bulunması dikkat çekti.

Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde Mustafa Şentop, AKP grup başkanvekilleri Özlem Zengin, Cahit Özkan ve bazı AKP’li milletvekilleriyle birlikte CHP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret etti. Şentop, daha sonra da HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve TBMM Başkan Vekili Mithat Sancar ile görüştü. Şentop’un HDP grubuna yaptığı ziyaret, AKP ile HDP arasında uzun süre sonra kurulan ilk temas olması nedeniyle de dikkat çekti. Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Meclis Başkanlığı’ndan ayrılırken HDP’yi ziyaret etmemişti.

Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde de AKP Meclis Grubu, yeni TBMM başkan vekilini belirlemek üzere Naci Bostancı başkanlığında toplandı. Toplantı sonrasında Şentop’tan boşalan TBMM Başkan Vekilliği görevine AKP Isparta Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç getirildi. Bilgiç’ten boşalan komisyon üyeliğine de AKP Mersin Milletvekili Lütfü Elvan önerildi.
Meclis Başkanlığı için, AKP’den Mustafa Şentop, CHP’den Engin Altay, HDP’den Serpil Kemalbay, İYİ Parti’den de İmam Hüseyin Filiz yarıştı.

3. turda Şentop
İlk tur oylamada 528 milletvekili oy kullanırken, İYİ Parti adayı İmam Hüseyin Filiz 35, CHP adayı Engin Altay 120, HDP adayı Serpil Kemalbay 45, AKP’nin adayı Mustafa Şentop 322 oy aldı, 6 da geçersiz oy çıktı. İlk turda üçte iki çoğunluğu (400) hiçbir aday sağlayamayınca ikinci tur oylamaya geçildi. Hava muhalefeti nedeniyle ilk tura yetişemeyen aralarında eski TBMM Başkanı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım’ın da bulunduğu milletvekillerinin katılımıyla ikinci turda Şentop’un oylarında artış oldu. İkinci tura 544 milletvekili katılırken, yine yeterli çoğunluk sağlanamadı ve üçüncü tur oylama yapıldı. Salt çoğunluk (301) gereken bu oylamada Şentop, 336 oyla yeni TBMM Başkanı seçildi.

Şentop, teşekkür konuşmasının ardından önce MHP sıralarına yönelik MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı. Şentop, daha sonra CHP, İYİ Parti ve HDP grup sıralarına giderek temsilcileriyle tek tek tokalaştı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler