Rojava kırmızı çizgimiz

BDP, Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlediği mitigle AKP’ye ‘Rojava’dan eline çek’ dedi.

Yayınlanma: 25.11.2013 - 06:17
Abone Ol google-news

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul il örgütünün Kadıköy İskele Meydanı’nda Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’da El Kaide uzantısı çetelerin saldırılarına dikkat çekmek için “Diren Rojava İstanbul seninle” şiarıyla düzenlediği mitinge binlerce kişi katıldı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, hükümetin Rojava politikasını eleştirerek “Çetelerden medet umar hale geldiniz. Rojava devrimi bizim tek kırmızı çizgimizdir” dedi. BDP’nin düzenlediği, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), SODAP, Halkevleri, EMEP, Barış Anneleri İnisiyatifi, Mücadele Birliği, Partizan gibi çok sayıda demokratik kurum ve kuruluşun da destek verdiği miting için kitleler öğle saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde bir araya geldi. Meydanda gerginlik Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı mitingin başında polisin bir binaya asılan “El Tayyip Rojava’dan Kaide’ni Çek” yazılı pankartı indirmek istemesi, kısa süreli gerginliğe yol açtı. Mitinge katılanlar buna tepki gösterdi ve binaya taş attı, içeriye girmek istedi. Olay, miting görevlilerinin araya girmesiyle sona erdi, pankart yeniden binaya asıldı. İskele Meydanı’ndaki miting, devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak AKP hükümetine seslenerek “Çetelerden medet umar hale geldiniz. Önce tampon bölge hayalleri kurdunuz. ‘Uluslararası müdahale olsun, işgal yaparız’ diye düşündünüz. Şimdi de çete gönderdiniz. Ama bu da tutmayacak” dedi. Kışanak, AKP hükümetini samimi olmaya çağırdı ve “Kırmızı çizgilerle konuşmayı sevmem ancak tek kırmızı çizgimiz var. Rojava devrimi bizim kırmızı çizgimizdir” ifadelerini kullandı.

Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk ise Kürtlerin Ortadoğu’da önemli bir aktör olduğunu belirterek Kürtlerin olmadığı bir Ortadoğu’nun özgürleşemeyeceğini savundu. ‘AKP El Kaidesi’ Türk, “Rojava’daki ve Türkiye’deki Kürt partilere sesleniyorum.İktidarınız için Rojava devrimini satmayın” diye konuştu. HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, AKP hükümeti ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek,

“AKP El Kaidesi’ni Rojava’ya koymak istedi. Ancak Rojavalılar, o El Kaide’leri geri gönderdi. Rojava bütün halklar için sığınaktır.

Rojava’dan elinizi çekin, çetelerinizi Rojava’dan çekin, çeteleri burada barındırmayın. Ortadoğu bizimdir. Rojava hepimizin devrimidir.” ‘Rojava kadın devrimidir’ HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ise Rojava’nın tüm Ortadoğu halklarını devrimi olduğunu ifade ederek “Türk hükümeti, ‘Rojava için kırmızı çizgimizdir’ diyor. Halkların tek kırmızı çizgisi özgürlüktür. Rojava devrimi kadın devrimidir. Başbakan Türkiye’deki Kürtlerin ne istediğini görmek istiyorsa, buraya gelsin görsün” dedi.

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler