Harita değişti... ‘Beka, zillet, illet’ tutmadı

İttifak yapılan 51 ilin 22’sinde AKP ve MHP adayları kazanırken, kalanlarında muhalefetin adayları kazandı. AKP, sürpriz biçimde Bilecik, Bolu, Kırşehir, Artvin ve Ardahan’ı da CHP’ye kaptırdı. 2014’te CHP’nin kazandığı Giresun ve Zonguldak ise AKP’ye geçti. Türkiye genelinde ortaya çıkan tablo ile seçim sürecinde sürekli kullanılan kutuplaştırma dilinin tutmadığı ortaya konmuş oldu.

Yayınlanma: 01.04.2019 - 01:31
Abone Ol google-news

Yasak delindi

Bazı kanal ve internet siteleri YSK’nin seçim yasağını delerek, oy durumuna ilişkin bilgi paylaştı. YSK ise yayın yasağı kalkmadan seçimlerle ilgili yayına giren kanallar hakkında suç duyurusunda ve RTÜK’e ihbarda bulundu. YSK’nin hamlesinin ardından yayınlar kesildi. YSK, yasağı 19.15’te kaldırdı. Ankara’da katılım oranı 2014 yerel seçimlerine ve 24 Haziran genel seçimlerine göre daha düşük olması dikkat çekti.

 

Beka, zillet, illet tutmadı

30 büyükşehir 21 ilde Cumhur İttifakı’na giden AKP ve MHP’de oy kaymaları dikkat çekti. 30’u büyükşehir 51 ilde ittifak yapan AKP ve MHP, 24 Haziran seçimlerinde aldığı toplam yüzde 53.6’lık oy oranına ulaşamadı. İttifak yapılan 51 ilin 22’sinde AKP ve MHP adayları kazanırken, kalanlarında muhalefetin adayları kazandı. AKP, sürpriz biçimde Bilecik, Bolu, Kırşehir, Artvin ve Ardahan’ı da CHP’ye kaptırdı. 2014’te CHP’nin kazandığı Giresun ve Zonguldak ise AKP’ye geçti. Türkiye genelinde ortaya çıkan tablo ile seçim sürecinde sürekli kullanılan kutuplaştırma dilinin tutmadığı ortaya konmuş oldu.

 

CHP’nin söylemi sahada karşılık buldu

CHP’nin seçim kampanyası boyunca ekonomi söylemini kullanması ve mutfakta yangın olduğu söylemini dile getirmesi sahada karşılık buldu. CHP ittifak kapsamında 30 büyükşehirin 19’unda aday çıkarırken, kesin olmayan sonuçlara göre; Edirne, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Eskişehir, Hatay ve Ankara’da olmak üzere toplam 10 büyükşehir belediyesini kazandı

 

CHP İç Anadolu’da güçlendi

CHP, Kırşehir, Ankara, Bolu, Bilecek’te seçim başarısı elde etmesi dikkat çekti. Bu durum CHP’nin İç Anadolu ve Marmara bölgesinin doğusunda CHP’nin güçlendiğini ve partinin İç Anadolu’da da artık Ege ve Akdeniz kıyılarında olduğu gibi varlık gösterdiğini gözler önüne serdi.

 

Bursa’da büyük artış

CHP’nin yerel seçimler için aday belirlerken kullandığı başarılı ilçe belediye başkanlarının büyükşehir adayı olarak gösterilmesi formülü de seçimlerde karşılık buldu. Antalya’da Böcek, Adana’da da Karalar seçimleri kazanırken, Bursa’da Mustafa Bozbey büyük bir başarı göstererek CHP’nin oylarını artırdı. CHP ile ittifak yaptığı illerde ortalama yüzde 20’nin üzerinde oy alan İYİ Parti, ittifak yaptığı illerde başarı sağlayamadı.

 

HDP yarı yarıya eridi

2014 seçimlerinde kazandığı 102 belediyenin 95’ine kayyum atanan HDP, Türkiye genelinde yüzde 3.5 oyda kalırken, belediye sayısında yarı yarıya eridi. Diyarbakır, Mardin, Van Büyükşehir Belediyelerini koruyan HDP, il ve ilçe belediyelerinde büyük kayıp yaşadı. Batı’da AKP-MHP blokunu geriletmek stratejisi ile seçime giren HDP, bunda başarılı görülürken, doğuda istediği sonucu elde edemedi. Başkan ‘bağımsız’ kazandı 81 il genelinde bağımsız adayın kazandığı tek il ise Kırklareli oldu. Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, partisi CHP’den aday gösterilmeyince bağımsız olarak girdiği yarışı kazandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler