Tunç Soyer farkı açtı, Çalkaya geleneği sürdü

Geçen seçimlerde Binali Yıldırım’la şansını deneyen ancak aradığını bulamayan AKP, eski Ekonomi Bakanı Zeybekci’yle de “mutlu sona” ulaşamadı. Balçova'da Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığını seçim kuruluna takılmasının ardından aday gösterilen eşi Fatma Çalkaya, ilçenin yeni başkanı oldu.

Yayınlanma: 01.04.2019 - 01:37
Abone Ol google-news

<video:1323679>

İzmir’de “gelenek”, tartışmaya yer bırakmayarak bir kez daha diğer büyükşehirleri “selamladı”. AKP’ye, kurulduğu 2002’den bu yana hiçbir seçimde yüz vermeyen kent, oy alışkanlığına 31 Mart’ta da devam etti. Yerel yönetimde CHP geleneğinin devamı yönünde oy kullanan İzmirliler, 15 yıllık Aziz Kocaoğlu yönetiminin ardından Tunç Soyer’i işbaşına getirdi. Soyer, İzmirliler’den yüzde 60 civarında oy alırken; AKP, adayı Nihat Zeybekci’yle yüzde 36’ya yaklaşan oy oranıyla rakibinin çok gerisinde kaldı.

Geçen seçimlerde Binali Yıldırım’la şansını deneyen ancak aradığını bulamayan AKP, eski Ekonomi Bakanı Zeybekci’yle de “mutlu sona” ulaşamadı. Oysa Zeybekci, adımını atar atmaz “mahalleninin en güzel kızı” diye niteleyerek kente talip olmuştu. Soyer ise “Aşkla İzmir” propagandasıyla İzmirlilerden oy istedi. Sonuçta İzmir, geleneği bozmadı ve “aşkı” seçti.

AKP’nin, İzmir’in ardından bu seçimde İstanbul’a “ihraç ettiği” Binali Yıldırım, 2014’ü yüzde 36’yu geçen “katıksız AKP “ oyuyla kapatmıştı. Bu seçimlerde Zeybekci, MHP’yle ittifaka rağmen yine yaklaşık aynı oranda kaldı. Oysa MHP, İYİ Parti’nin de girdiği son genel seçimde yüzde 7’ye yakın oy oranına ulaşmıştı. Seçim, CHP’nin kendi içindeki oranlar açısından da “anlamlı” sonuçlar doğurdu. Millet İttifakı’nın oy oranı, 24 Haziran’da yüzde 53 ölçülmüştü. Kocaoğlu’nun 2014’te aldığı oy oranı da yüzde 50’yle ölçülmüştü. Dünkü seçimlerde bu oran, konjonktürün de etkisiyle Soyer’le yüzde 60’ı buldu.

‘Millet’ geri döndü

Son yerel seçimlerde İzmir’de 30 ilçenin 22’si AKP-MHP tarafından kazanılmıştı. Bunlardan Ödemiş, Selçuk, Torbalı ile Menderes yeniden CHP’ye döndü. Mevcut başkanlıklardan Ufuk Sesli yönetimindeki Bayındır, AKP’ye gitti. Aynı şekilde Mehmet Gönenç’in yeniden aday olmadığı Bergama da AKP’ye bırakıldı. Tire’de Millet İttifakı’nın İyi Parti’li adayı Salih Atakan Durukan, mevcut CHP’li belediye başkanı Tayfur Çiçek’in DSP’den adaylığına karşın ipi göğüsledi. Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Aliağa da İzmir’in muhalefetine teslim edilen ilçeler oldu.

Çalkaya geleneği
İzmir’deki gelenek, ilçelerine de yansıdı. Özellikle metropolde Çalkaya markası devam etti. Balçova'da Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığını seçim kuruluna takılmasının ardından aday gösterilen eşi Fatma Çalkaya, ilçenin yeni başkanı oldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler