CHP’nin YSK temsilcileri, iddiaların inandırıcı olmadığını belirtip ıslak imzalı tutanakları işaret etti

Yerel seçimlere ilişkin itiraz süreleri başladı. CHP YSK Temsilcisi Yakupoğlu, AKP kanadından gelen hile iddialarının inandırıcı olmadığını belirterek “Bu kadar ıslak imzalı tutanak varken, hepsini teyit etmişken hangi itirazla bunu ortadan kaldıracaksınız? Sadece keyfiyetle kaldırabilirsiniz, başta türlü kaldıramazsınız” dedi.

Yayınlanma: 02.04.2019 - 22:12
Abone Ol google-news

Kesinleşmeyen sonuçlara göre, yerel seçimlerde büyük illerde kaybeden AKP’den itiraz sesleri yükseldi. CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, AKP kanadından gelen hile iddialarının inandırıcı olmadığını söyleyerek “Bu kadar ıslak imzalı tutanak varken, hepsini teyit etmişken hangi itirazla bunu ortadan kaldıracaksınız? Sadece keyfiyetle kaldırabilirsiniz, başta türlü kaldıramazsınız” diye konuştu. CHP YSK Gözlemcisi Avukat Ertuğrul Cem Cihan da yapılan itirazlara ilişkin “kaos yaratma amaçlı” yorumu yaptı.

Kesin olmayan sonuçlara göre yerel seçimlerde Ankara ve İstanbul’da CHP adaylarının kazanmasının ardından AKP kanadından itiraz sesleri yükseldi. Seçimlerde hile olduğu ve çizelgelerde kaydırma yapıldığı iddialarını CHP YSK Temsilcisi Yakupoğlu, gazetemize değerlendirdi. Nisan ortasına kadar süreci takip edeceklerini söyleyen Yakupoğlu, “Bu AK Parti tarihinde ilk defa oluyor. Bunun karşısında gerçekten şaşkınım. Çünkü seçim kanununu AK Parti değiştirdi. Partili sandık kurulu başkanı uygulamasını kendisi kaldırdı. Sandık kurulu başkanı kamu görevlisi, yanında bir memur üye var, bir AK Partili üye var, bir de Cumhur İttifakı üyesi var. 7 kişilik sandık kurulunun 4 kişisi zaten iktidar kanadından. Söyledikleri inandırıcı değil” dedi. Sonuçların değişmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Yakupoğlu, “Bizim elimizde İstanbul’da oy kullanılan bütün sandıkların ıslak imzası var. Kontrol ettik. Bizim kendi ıslak imzalarımız kendi internet sitemize girildi. Ardından YSK’nin eşzamanlı yayımladığı sayısal verilerle bire bir karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmada genel merkez ekibi oradaydı. Toplam üç kişi Seçim Bilişim Sistemi Merkezi’ndeydik. Dolayısıyla üç veriyi karşılaştırdık. Her 10 dakikada bir genel merkez ile iletişim kurarak karşılaştırdık. Sonuç olarak 1 Nisan sabahında bu üç veri yüzde yüz uyumluydu. Bu kadar ıslak imzalı tutanak varken, hepsini teyit etmişken hangi itirazla bunu ortadan kaldıracaksınız? Sadece keyfiyetle kaldırabilirsiniz başta türlü kaldıramazsınız” diye konuştu.

2014’te reddedilmişti’

2014 yılındaki yerel seçimlerde YSK’ye başvuru yaptıklarını ve başvurunun reddedildiği aktaran Yakupoğlu, “Seçim çok az bir farkla sonuçlandı. ‘Çok fazla geçersiz oy vardı. Bu da seçimin sonuçlarının sağlıklı olup olmadığı konusunda ciddi endişe yaratıyor’ dedik. Talebimizi reddedildi. YSK bize ‘Seçim disiplin işidir. Bu iddiaları soyut olarak öne sürerseniz ben buna itibar etmem. Her sandık başında geçerli geçersiz oylara şikâyet yoluyla müdahale edip tutanak tutmanız gerekirdi. Tutanaklarınız yok. Reddediyorum’ dedi. İncelemeden reddetti. Şimdi AK Parti’nin itirazının bundan ne farkı var. Yeniden saydırsaydık o zaman biz kazanacaktık. YSK’nın o zamanki kararına göre bu itirazları reddetmesi gerekiyor” dedi.

‘İtirazlar olacak konu yok’

CHP YSK Gözlemcisi Avukat Ertuğrul Cem Cihan da geçersiz oyların sayılması için somut veri olması gerektiğini vurguladı. YSK’nin içtihatına göre reddetmesi gerektiğini belirten Cihan, “Özellikle Ankara’da ne kadar oya itiraz ederlerse etsinler. Geçersiz oylar sonucu değiştirecek kadar yok. İtiraz olacak konu da yok” dedi. AKP kanadından yapılan itirazların “kaos yaratma amaçlı” olduğunu belirten Cihan, “YSK’nin ezelden beri gelen son yıllarda verdiği içtihatlardan dönmemesi gerekiyor. Daha önce de birçok parti itiraz etmişti. YSK’nin kendi içtihatları konusunda değerlendirip yapılan itirazların reddedilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler