Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık arasında ilk kriz

Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında ilk kriz “köstebek-danışman” tartışmasından çıktı.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 09:57
Abone Ol google-news
 
 
Köşk’e çıktıktan sonra iki kez geceyarısı AKP?Genel Merkezi’ne giden Erdoğan, teftişte bulundu.  
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakanlık’ta kalmasını istediği çekirdek ekipte yer alan bir danışman, Başbakan Davutoğlu’nun ekibi tarafından “tüm toplantıların bilgilerini” Köşk’e taşımakla suçlandı. Ve, söz konusu danışman toplantılara alınmamaya başlandı. Bu durum, Köşk ve Başbakanlık ekipleri arasında, gizli bir güç savaşının yaşanmasına neden oldu.
 
İlginç danışman krizinin hikayesi şöyle:
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yakın çalışma ekibinin büyük bir kısmını Köşk’e taşıdı. Özellikle Erdoğan’ın politikalarını oluşturan çekirdek ekibin tamamı Köşk’e gitti. Ancak bu ekipten bir kişinin, Başbakanlık Başmüşaviri olarak çalışmalarına devam etmesi kararlaştırıldı. Danışman da, Erdoğan Köşk’e çıktıktan sonra Davutoğlu başkanlığında yapılan tüm toplantılara katılmaya başladı.
 
Danışmanın tüm toplantılara katılması Davutoğlu’nun ekibini rahatsız etti. Kısa bir süre sonra, danışmanın toplantıların özetini, Köşk ekibine taşıdığı yönünde iddialar dolaşmaya başladı. Yani Erdoğan’ın çekirdek ekibinde yer alan kamuoyunun yakından tanıdığı danışman, Başbakanlık’ta “Köşk’ün köstebeği” olarak anılmaya başladı. Ve Başbakanlık ekibi, danışmandan habersiz toplantı yapmaya başladı. Hatta, Başbakanlık’ta danışmana göreve gönderilerek, toplantı yapıldığı bile iddia ediliyor.
 
“Acil başkanlık sistemine geçmek lazım” 
 
Başbakanlık kulislerinde, danışmanın yaşadıklarını Köşk ekibine aktardığı ve Köşk ekibinin de Başbakanlık ekibine bu durumdan dolayı tepki gösterdiği kaydedildi. Yani Başkent kulislerinde ilk krizinin danışman ekiplerinin güç savaşından çıktığı konuşuluyor. Hatta, krizle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verildiği Erdoğan’ı, “Bu iş böyle olmayacak. Bizim acil olarak Başkanlık sistemine geçmemiz gerekiyor” şeklinde konuştuğu iddia ediliyor.
 
Erdoğan AKP?binasını gece ziyaret etti iddiası 
 
Ankara’da son dönemde ilginç bir iddia ortaya atıldı. Çukurambar kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Köşk’e çıktıktan sonra AKP Genel Merkezi’ni iki defa ziyaret etti.
 
Bu ziyaretler gece yarısı gerçekleşti. Bu nedenle de, baskın olarak nitelendiriliyor. Ziyaretlerin sır gibi saklandığı ve bazı genel başkan yardımcılarının olayın duyulmaması için genel merkezdeki çalışanları sıkı sıkı tembihledikleri ifade edildi. Baskın olarak nitelendirilen ziyaretlerde ise, Erdoğan’ın yanında birkaç danışmanı ile az sayıda korumasının bulunduğu da belirtildi.
 
Köşk’ü vermekten vazgeçtiler 
 
Cumhurbaşkanlığı, “Ak Saray” olarak nitelendirilen Ankara’nın Beştepe semtinde bulunan yeni saraya taşınmaya hazırlanırken, Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünü de Başbakanlığa tahsis etmeyi planlıyordu. Ancak, Köşk ekibi bu karardan vazgeçti. Şimdi Köşk’ün yabancı misafirler için konukevi niteliğinde kullanılmasının gündemde olduğu konuşuluyor. Bu durumun, Köşk ile Başbakanlık ekibi arasında yaşanan gizli çekişmeden kaynaklandığı da öne sürülüyor.

(Taraf/Hüseyin Özay)
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler