Faciaya davetiye: AKP Soma sözlerini tutmadı!

AKP Soma’dan sonra verdiği sözleri tutmadı. Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden faciasına ilişkin işletmeden ilk açıklama geldi. İhmali 'doğal afet' diyerek geçiştiren şirket, 'yemek saati' eleştirilerine de "Türkiye'nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir" yanıtını verdi.

Yayınlanma: 30.10.2014 - 22:17
Abone Ol google-news

Soma faciasından sonra hükümet işçilere devlet tarafından denetimler yapılana ve teftiş raporları hazırlanana kadar hiçbir işçinin madenlere inmeye zorlanmayacağı sözünü vermişti. Ancak işveren temizleme ve bakım çalışması yapılacağı gerekçesiyle Soma’da diğer ocaklara madencilerin çalışması için tebligat gönderdi.

 Maden işçilerinin günlük 6 saat olmak üzere çalışma süreleri haftada 36 saat ile sınırlandırılacağı sözü TBMM’de AKP’nin geri adımıyla işçilerin aleyhine değiştirildi. Düzenlemenin ilk halinde 36 saat olan çalışma süresi, düzenlemenin plan ve bütçe komisyonu aşamasında “yeraltında 36 saat çalışma
süresi” tanımı yapılarak artırıldı.

Genel Kurul aşamasında da işçilere günlük 7.5 saat olmak üzere haftada 37.5 saat çalışması süresi ile 2 gün izin verileceği yönündeki söz de unutuldu. Maden işçilerine verilen en önemli sözlerdenbiri de taşeron istihdam modelinin kaldırılması oldu.

Ancak taşeronun kaldırılması yerine her iş alanında taşeronlaşmanın önünü açan düzenleme yasalaştı. Yeni düzenlemeyle taşeronlaşmayı kalıcı hale getiren işçilere madenlerde iş sağlığı güvenliğinin sağlanacağı yönündeki sözle ilgili olarak da bugüne kadar hiçbir adım atılmadı.

Hükümet, maden kazasında işçilerin sığınabileceği ve sağ çıkma şanslarını artıracak olan “yaşam odası” taleplerini ise hiç dikkate almadı. CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, AKP’nin Soma’yla ilgili yasayı yaparken hiçbir analiz yapmadığını belirterek “Biz kanunu yaptık, oldu diyorlar. Sonra da işçiler ve işveren feryat ediyor” dedi.  

Şirket: Doğal afet Bakan: Değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenek’te öğlen saat 12.10’da gerçekleşen su baskını sonucu 18 işçinin madende mahsur kalmasını, “Yemeğin aşağıda yenmesine yönelik işverinin baskılarına” bağladı. Madende çalışma saatlerinin 8’den 6’ya düşmesi nedeniyle işverenin, işçiyi sömürmek için böyle bir uygulamaya gittiğini ifade eden Erdoğan, devletin bunun hesabını soracağını da söyledi. Ancak Erdoğan, kendi hükümeti döneminde yapılan “politik iftar sömürülerini” unuttu.
Ermenek’teki maden enkazından 18 işçiyi kurtarmak için koordinatör bakan olarak görev yapan Enerji
ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan Eynez Kömür Ocağı’nı da çalıştıran Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Işıklar Yeni Çeltek Kömür
ve Maden Ocağı’nın 2013’teki açılışında işçilerle birlikte iftar yapmıştı. Bu, Yıldız’ın “yer altındaki” ilk iftarı da değildi. Yıldız, 2012 yılında da Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan adencilik A.Ş Linyit İşletmesi’ne ait madende yerin 500 metre altında kömür ocağı işçileri ile birlikte iftar yapmışkı. Ermenek’teki facianın ardından işçilerin öğle yemeği için yeryüzüne çıkarılmamasını eleştiren AKP, ibadetlerinin gereğini yerine getiren işçilerin yer altında iftar yapmasını hiç yadırgamayarak objektiflere gazetelerin birinci sayfalarını süsleyecek pozlar vermekten çekinmemişti. Olayı geçiştirmek  Ermenek’te 18 maden işçisinin mahsur kaldığı madeni işleten şirket, yaptığı ilk resmi açıklamada
olayın nedenini “doğal afet” olarak açıkladı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “öğle yemeği içerde yensin baskısı var” açıklamasına da yanıt verdi. Şirketten yapılan açıklamada, “Türkiye’nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca torba yasayla gelen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır. Maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise “Kimse kusura bakmasın bu bir doğal afet değil. Buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir” dedi.

Haber görseli


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon