Kırmızı kitap için top hükümette

MGK cemaatin ‘devlete tehdit’ kapsamına alınması için tavsiye kararı aldı

Yayınlanma: 31.10.2014 - 22:09
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 10 saat 25 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından paralel yapının “ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar” başlığı altında“Kırmızı Kitap” olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’ne girmesi için hükümete tavsiye kararı çıktığı belirtildi. Pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulu’nda belgenin güncellenmesi görüşülecek. Kitap en son 2010’da güncellenmiş ve “irtica” tehdit olmaktan çıkarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında önceki gün toplanan ve 10 saat 25 dakika sürerek 28 Şubat kararlarının alındığı MGK’yi bile geride bırakan MGK’den paralel yapı iddialarının “ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar” başlığı altında “Kırmızı Kitap”ta yer alması için hükümete tavsiye kararı çıktığı belirtildi. Bu kararın ardından süreç tamamen hükümet tarafından belirlenecek. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin güncellenmesi görüşülecek.

MİT raporu da kurula gelecek

Öte yandan Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından paralel yapılanma ile ilgili olarak hazırlanan ayrıntılı bir raporun da kabineye sunulacağı ifade ediliyor. Raporun bir benzerinin önceki günkü MGK toplantısında da masaya yatırıldığı öğrenildi.

Normal şartlar altında beş yılda bir güncellenen Kırmızı Kitap en son 2010 yılında güncellenmiş, 28 Şubat sürecinde eklenen “irtica”, kavramsal olarak içinde barındırdığı belirsizlikler nedeniyle tehdit olmaktan çıkarılmıştı. Bunun yanı sıra aynı değişiklik ile daha önce Türkiye tarafından tehdit olarak algılanan İran da dışarıda bırakılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon