‘Bedenlere ulaşmak ayları bulabilir’

CHP’li Günaydın Ermenek’teki durumu Cumhuriyet’e anlattı

Yayınlanma: 31.10.2014 - 22:12
Abone Ol google-news

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Ermenek’teki kurtarma çalışmalarının organize olmadığını belirterek, “Suyun tamamen çekilmesi 15-20 günden önce mümkün değil. O bittikten sonra mil temizlenecek, işçilere ancak ondan sonra ulaşılabilecek. Bedenlere ulaşmak ayları bulabilir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Ermenek’te yaşananları, kurtarma çalışmalarının durumunu ve izlenimlerini Cumhuriyet’e anlattı.

‘Cumhurbaşkanı için tören alanı yarattılar’

Günaydın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu geldiğinde saat 10.00’dan 18.00’e kadar alanı binlerce polisle birlikte işgal ettiklerini söyledi. “Adeta tören alanı yarattılar” diyen Günaydın, “Onlar gelmesiyle, çamur olan yollar ve orta meydan kum dökülerek, basılabilir hale getirildi, Polis araçlarının dışında 200 civarında makan aracı vardı. O saatler içinde çalışma yapılamadı” diye konuştu.

‘Çalışmalar aksıyor, organize değiller’

İçerde 11 bin ton su olduğunu ve 15 santimetre çapındaki borunun içinden akan su kadan su çekilebildiğini dile getiren Günaydın, “Ahtapot aracı getirilmişti. Fakat o içeri sokulduğunda, mazotlu araç olduğu için egzoz gazının dışarıya tahliye edilmesi nedeniyle bir uğraş oldu. Oksijen azaldığı için aletin etkinliği de azalıyordu ve tabiki sık sık çamur ve mil gelmesi nedeniyle de çalışmalar ciddi anlamda aksıyordu. Maalesef kötü bir görüntü, organize değiller” dedi.

‘Su 20 günden önce çekilemez’

Yetkililerin kendilerine işçilerin 775 metre kodunda yemek yediğini, ancak o hızla gelen suyun işçileri daha aşağı kotlara doğru sürüklemiş olabileceğini anlattıklarını belirten Günaydın,“Özetle, bu hızla 15-20 günden önce suyun çekilmesi mümkün değil. O bittikten sonra da mil temizlenecek, takimat yapılacak ve işçilere ancak o şekilde ulaşılacak, bedenlere ulaşmak ayları bulabir” diye konuştu.

‘Kurtarma ekipleri yemek bulamadı’

Bekleyen ailelerin de zor durumda olduğunu kaydeden Günaydın, “Sıcak yemek yok, ailelerin yatacak yeri yok. Biz gittiğimiz gün çıkan yemeklerin tamamını güvenlik görevlileri tüketmiş. Zonguldak’tan gelen kurtarma ekibi dahi yemek bulamadı. Yatacak yerleri yoktu” ifadelerini kullandı.

‘Terk edilmiş maden nasıl görülmedi’

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, soru önergesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a “Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu Köyünde faaliyet gösteren Has Şekerler Maden şirketine ait ocağın planında söz konusu terk edilmiş madenin görülmemesinin nedeni nedir? Maden İşleri Genel Müdürlüğü söz konusu planı, orada terk edilmiş bir maden olmasına rağmen, nasıl ve hangi gerekçe ile onaylamıştır?” sorularını yöneltti.

‘Bakanlar görevden alınacak mı?’

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sözleri, madenlerde yaşanan ihmalin nedenini de özetlemektedir. Denetlenen ve kapatılan madenlerin yeniden açılması için Bakanlığa baskı kuran Bakan ve milletvekilleri kimlerdir? Sayın Çelik’in sözettiği Bakan ve milletvekilleri ile ilgili hangi işlemleri yapmayı planlıyorsunuz? TEMA’nın Ermenek ve çevresindeki maden ocaklarıyla ilgili raporu 2013 yılı Kasım ayında Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sunduğu öğrenilmiştir. Bu raporun dikkate alınmamasının nedeni nedir? Peş peşe yaşanan ölümlü maden kazalarındaki ihmallerinden dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı görevden almayı düşünüyor musunuz?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler