Belediye Meclisi'nde tartışma... Mansur Yavaş: Ben kendi yetkimi gasp ettirmem size

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısı'nda AKP’nin belediye şirketlerinin yönetim kurullarını atama dâhil, kontrolünün belediye meclisine verilmesi için sunduğu önerge, Başkan Mansur Yavaş tarafından reddedilince tartışma çıktı.

Yayınlanma: 13.05.2019 - 15:23
Abone Ol google-news


Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantısında, AKP’nin ilk toplantıda gündeme getirdiği ve Mecliste üyeler arasında arbedeye neden olan ‘belediye şirketlerinin yönetim kurullarını belediye meclisinin belirlemesi’ önergesi yine kriz yarattı. AKP’nin tekrar sunduğu önergeyi Mansur Yavaş gündeme almayarak “Belediye Başkanının yetkisini ortadan kaldıran önergeleri kabul etmiyorum. Kendi yetkilerimi kimseye gasp ettirmem” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi Mayıs ayı ilk toplantısı için Mansur Yavaş başkanlığında toplandı. Mecliste, sosyal denge tazminatının tüm memurlara eşit olarak verilmesini içeren başkanlık yazısı oy birliğiyle kabul edildi. Gündeme alınan önergeleri oy birliğiyle komisyonlara devreden Yavaş, AKP’nin ilk toplantıda da gündeme getirdiği ve Mecliste gerginliğe neden olan “belediye şirketlerinin yönetim kurullarının ve genel kurullarına katılacak yetkili kişilerin mecliste seçilmesi” önergesini yasaya aykırı olduğunu belirterek oylamaya sunmadı.

Yavaş’ın yetkilerini kısıtlayıcı önergeyi gündememe almaması Mecliste gerginliğe neden oldu. Belediye Başkanının verilen önergeyi gündeme almama gibi bir hakkı olmadığını söyleyen AKP Grup Başkanvekili Mümin Altunışık, “Gündeme alınması gerekiyor. Neden burada görevi kötüye kullanma suçu işlemekte ısrar ettiğinizi anlamakta zorluk çekiyoruz. Siz hukukçusunuz ama kendinizi hakim yerine koyuyorsunuz. Geçen meclis arkadaşlar bir öneride bulundular. Dediler ki ‘Sayın başkan siz burada meclis başkanı sıfatıyla oturuyorsunuz. Biz bunu onaylarız veya onaylamayız neticesinde siz şunu yapabilirsiniz. Belediye başkanlığına geldiğinde ben bunu doğru bulmuyorum deyip meclise iade edebilirsiniz. Daha sonra biz tekrar bunda ısrarcı olursak ve bu tekrar geçerse siz bu sefer mahkemeye taşıyarak iptalini isteyebilirsiniz. Burada yaptığınız suç” dedi.

‘En çabuk müfettiş getirilen başkanım’
Yapılan ilk meclis toplantısında da bu önergenin tartışmalara neden olduğunu dile getiren Yavaş, şunları kaydetti:
“Belediye Başkanı yasaya aykırı ve yetkisini ortadan kaldıracak önergeleri kabul etmez. Bu da benim hukuki görüşüm. Cumhuriyet savcılığına şikayet ettiniz. Türkiye'nin en çabuk şikayet edilen ve en çabuk müfettiş getirilen belediye başkanı oldum. Cumhuriyet savcılığı diyor ki; ‘Şikayet edilen belediye başkanı tarafından yapılan ve usulsüz olduğu iddia edilen şikayet konu işlemlerinin yargıda iptal davasına konu edilebileceği anlaşılmakta’ yani siz bize söylüyorsunuz ‘Gidin 7 günde itiraz edin kabul edilirse dava açın’ diye. Sizin dava açma hakkınız var. Ben bu önergeyi işleme koymuyorum. Gidip idari mahkemeye dava açın. Belediye başkanının yetkisini ortadan kaldıran önergeleri kabul etmiyorum. Kendi yetkilerimi kimseye gasp ettirmem.”

İttifakın arasına ‘milleti girdi
Toplantı esnasında Meclisteki oturma düzeninin değişmiş olması da dikkat çekti. AKP, geçen dönem CHP’nin oturduğu başkanlık kürsüsünün sağ kısmına yani muhalefet kısmına alındı. CHP ise, başkanlık kürsüsünün karşı bloğuna yani iktidar kısmına alındı. İktidarın yanına İYİ Partili üyeler için de blok eklendi. AKP bloğu ile MHP bloğunun arasına CHP-İYİ Parti bloğunun girmesi dikkat çekti. Belediye Meclis Toplantısı da Başkan Yavaş’ın talimatıyla ilk kez sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlandı.

 




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler