Selahattin Demirtaş, seçimden sonra herkesin elini taşın altına koymasını istedi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı’daki gelişmelerin önemli olduğunu belirterek “Türkiye’nin birlik ve beraberliği için herkes daha cesur siyasi inisiyatifler almalıdır. AKP, artık düşmanlaştırma politikasından vazgeçmelidir. İstanbul seçimi sonrasında bütün Türkiye’de demokrasi isteyen herkes elini hızla taşın altına koyup demokrasi mücadelesi vermelidir” dedi.

Yayınlanma: 18.06.2019 - 22:05
Abone Ol google-news

Terör örgütü yönetisi olmak iddiasıyla 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın yargılanmasına Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmanın görüldüğü Sincan Cezaevi Kampusu içerisinde güvenlik önlemleri artırıldı. Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek duruşmaya SEBGİS aracılığıyla bağlanan Demirtaş, duruşma başlamadan bir süre önce salonda bulunan bazı HDP’li milletvekilleri ile sohbet etti.

Mursi’li mesaj

Mısır’da darbeyle devrilen ve duruşmada yaşamını yitiren Muhammet Mursi’nin durumu ile kendisinin yaşadıklarına işaret eden Demirtaş, ikisini de “utanç verici” olarak niteleyerek “Bugün Mursi’ye yapılanlar tam bir trajedidir. Bu bir cinayettir. Türkiye’de de yargının siyasalaşması açısından yaşananlar Mısır’dan geri değildir. Mısır’da yaşanalar nasıl utanç verici ise Türkiye’de yargıçlar üzerinde kurulmak istenen tahakküm de o kadar utanç vericidir” dedi.

Cumhuriyet yasak

Anayasa Mahkemesi’nin cezaevinde süreli yayın yasaklarıyla ilgili ihlal kararını verdiği gün cezaevi idaresinin arasında Cumhuriyet, Evrensel ve Yeni Yaşam’ın bulunduğu gazetelerin kendisine verilmemesi kararı alındığını anlatan Demirtaş, “Cezaevinde 200’den fazla yasaklama kararı ile karşı karşıya kaldım. Burada gazete okumamdan korkan bir iktidar var. Zühtü Bey’e buradan sesleniyorum. Bir cezaevi idare kurulu seni, kararlarını tanımıyor. Her yıl açılış yıldönümünde konuşuyorsun da seni buradaki memur takmıyor. Konuşacaksan bunları konuş” dedi.

Demirtaş, İmralı’da terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla yaptığı görüşmelere dikkat çekerek, “Öcalan’ın avukatlarıyla görüştüğü dönemlerde Türkiye rahat bir nefes almıştır. Ben ve partim HDP, elimizden ne geliyorsa yapmaya gayret ediyoruz. Aslolan demokratik siyasetle mücadele etmektir” dedi.

‘Özenli davranmadım’

İmralı’daki bazı gelişmelerin önemli olduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu: “AKP iktidarının da artık düşmanlaştırma, karşıtlaştırma politikasından giderek vazgeçmesi herkesin yararına olur. Muhalefet de AKP’ye oy vermiş olanları, AKP çevrelerini düşmanlaştırıcı, ötekileştirici bir söylemden ısrarla kaçınmalıdır. Herkes diline dikkat etmelidir. Ben de dahi, bu konuda geçmişte yeterince özenli davranmadığımı biliyorum. Önümüzdeki dönem, yani İstanbul seçimi sonrasında bütün Türkiye’de demokrasi isteyen herkes elini hızla taşın altına koyup yeni bir demokrasi hamlesi, birlikte demokrasi mücadelesi vermelidir... Demokrasi mücadelesi birine karşı verilmez. İktidara, AKP’ye karşı verilir. Erdoğan’a karşı hamlelerle demokrasi mücadelesi verilmez. Demokrasi mücadelesi toplum için toplum yararına verilir. Birbirine karşıtlık üzerinden yapılan siyasi çalışma, sadece düşmanlığı besler, düşmanlığı körükler.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler