Cumhuriyetçiler görev başına

Zorlama yöntemlerle dayatılan yerel seçimin ikinci turu yapıldı. Ancak, bu seçim Türkiye’de siyaseti tersyüz etti. İlk seçimdeki 13 bin oyluk fark, ikinci seçimde 800 bine yürüdü.

Yayınlanma: 24.06.2019 - 02:04
Abone Ol google-news

<video:1453529>

Seçimi ikinci turda almayı planlayanlar için sonuç “hüsran” anlamına geliyor ve İstanbul’dan yükselen AKP’ye yönelen dersin bugünden başlayarak siyasette çeşitli yansımaları olacak.

Peki, bundan sonra neler olabilir?..

Öncelikle, iktidar partisi bünyesinden yeni partiler çıkarmayı planlayanlar, adımlarını hızlandıracak. Beklenti, yeni parti kuruluşlarının sonbahara kadar tamamlanması yönünde…

Önümüzdeki dönemde bir siyasi satranç izleyeceğiz bu alanda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinde olası çatırdamaları önleyebilecek mi, kamuoyu buna tanıklık edecek.

Bir diğer önemli konu “başkanlık sistemi”nin geleceği... Türkiye’nin modeli olarak bilinen İstanbul’dan yansıyan sonuçlar, başkanlık sisteminin, bugüne kadarki uygulamalarıyla tutmadığı yönünde.

İstanbul, halkoylamasında kesin bir biçimde Erdoğan’a ve onun temsil ettiği saray düzenine “Hayır” dedi.

Mevcut sistem, yalnızca siyaset alanında değil, ekonomi ve dış politika yönetiminde de ciddi açıklar verdi.

Suriye’deki çatışmalar, ülkemizdeki Suriyeliler, ABD ile F-35 savaş uçağı ve Rusya’dan alınacak S-400 hava savunma sistemleri konusunda yaşanan ve halen çözüm umudu belirmemiş bunalım, dış politika boyutu.

İşsizliğin, “dışarıdan gelen para ile büyüme” arayışı ve dışa bağımlılık ise ekonomik boyutu. İstanbul seçmeni, “Yeter” dedi.

Bütün bu görünüm, Türkiye için parlamenter demokrasi isteyenlerin elini güçlendirecektir.
Sonuçların açıklanmasının ardından yokladığımız CHP’den, erken seçim yönünde bir talep gelmeyecek gibi görünüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Partimizin erken seçim talebi yok. Ekonomik zorlukları var ülkemizin. Önerilerimiz var. Elimizden gelen katkıyı sunmak isteriz” diyor.

Salıcı, seçimin nasıl kazanıldığını da özetledi:

“Biz huzur, onlar kavga dili kullandı. Umut verdik, onlar korkuttu. Sandıktan çıkan iradeye insanımız sahip çıkıyor, bunu gördük.”

Usta Necati Cumalı, mevsim değişimlerini Tütün Zamanı’nda “Hava topluyor” diye betimler. Son aylarda tanıklık ettik ki hava topladı ve siyasi mevsimin de değişimi başladı.

Cumhuriyetçiler görev başına…


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler