Kayyıma açık, HDP’ye kapalı!

2017-2018 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyım yönetimindeyken açık tutulan çocuklara yönelik yaz kampı, 31 Mart’ta belediyeyi HDP’nin kazanmasıyla “bazı eksiklikler” gerekçe gösterilerek kapatıldı.

Yayınlanma: 15.07.2019 - 23:03
Abone Ol google-news

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin (DBB), Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Hazar Gölü kıyısındaki çocuk yaz kampı, kaymakamlık tarafından bazı eksikler gerekçe gösterilerek kapatıldı. Kampın, HDP’li Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın göreve gelmesiyle kapatılması dikkat çekti. Çünkü, aynı kampı DBB’ye kayyım olarak atanan Cumali Atilla, çocuklar için 2017 ve 2018 yılında organize etmiş, bizzat kampa katılmıştı.

Elazığ’ın Maden İlçe Kaymakamlığı, mülkiyeti ve işletmesi DBB’ye ait olan, Gezin köyündeki Hazar Gölü Kampı ve Dinlenme Tesisleri’ni kapattı. Çocukların yaz kampı yaptığı tesise giden jandarma ekipleri tesisin boşaltılmasını istedi. Karar, Maden Kaymakamı Refik Özsoy adına, Yazı İşleri Müdür Vekili Veysel Şimşek imzasıyla DBB’ye faks yoluyla tebliğ edildi. Kararda, 3 yıl önce tespit edilen kamptaki eksiklerin giderilmediği, bu nedenle 2017 ve 2018 yıllarında kampın hizmete açılmadığı ileri sürüldü. Aynı yazıda ayrıca, kampın çocukların ruh ve beden sağlığına uygun olmadığı belirtildi. Tebliğde kampta “örgüt propagandasının yapıldığı” iddiası ile ilgili Maden Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma yürüttüğü de kaydedildi. Oysa İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2016 tarihinde DBB’ye kayyım olarak atanan Cumali Atilla, çocuklar için 2017 ve 2018 yılında yaz kampı organize etmiş, kendisi de bizzat kampa katılmıştı. DBB Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, geçen günlerde çocukların yaz kampını geçirdiği tesisi ziyaret etmişti. Kampın, HDP’li Mızraklı’nın seçimleri kazanmasının ardından kapatılması dikkat çekti. Kampın kapatılmasıyla, bu yıl kamp olanağından yararlanması planlanan 900 çocuğun hayalleri de yarım kaldı.

‘İptal davası açacağız’
DBB Başkanlığı, yazılı açıklama yaparak kampın Maden Kaymakamlığı tarafından kapatılmasına tepki gösterdi. Açıklamada şöyle denildi:
“Hazar Kampı Sosyal Tesislerimizin kapatılmasına dayanak olarak gösterilen Maden Kaymakamlığı yazısı usule aykırı olarak tebliğ edilmemiş ve var olduğu iddia edilen eksiklikler ile ilgili kurumumuza herhangi bir yazı yazılmamıştır. Maden Kaymakamlığı veya Elazığ Valiliği 2016 yılındaki bir yazı ve soruşturmayı gerekçe göstererek 2019 yılında işlem tesis etmişlerdir. Maden Kaymakamlığı’nın bahse konu yazısında tesisin 2017-2018 yılında kullanılmadığı ifade edilmiştir. Ancak, Maden Kaymakamlığı yetkilileri ve Elazığ’daki diğer yetkililer tarafından da iyi bilindiği ve belediye yöneticilerinin sosyal medya hesaplarına da yansıdığı üzere bu tesis kayyım döneminde de (kapatılma gerekçesi olarak gösterilen eksiklikler ile) kullanılmaya devam edilmiştir. Kayyım döneminde hem yetişkinlere hem de çeşitli vakıflara kullandırılan bu alanla ilgili o dönemde hiçbir eksiklik iddiası öne sürülmemiştir. Belediyemizce 16 Nisan 2019 tarihinden itibaren söz konusu tesisin asli amacı doğrultusunda dezavantajlı çocuklara kullandırılması için yoğun bir çaba gösterilmiştir. Kayyım döneminde yapılmayan bakım ve onarım yapılmış, tesisteki eksiklikler giderilerek yoğun bir emek ve kamu kaynağı kullanılarak tesis elverişli hale getirilmiştir. Ancak, Belediye Eşbaşkanımızın ziyaret ettiği günün hemen ertesinde, tatil günü baskın yapar tarzda tesise gidilerek kapatılmasını söylemek ciddiyetten uzak bir yaklaşımdır. Mesai saatini ve yetkilileri beklemeden yapılan bu işlem hukuken sakat bir işlemdir. Bu işlem sebebiyle yaz döneminde tesisten faydalanması planlanan 900’e yakın Diyarbakırlı çocuk hayal kırıklığına uğrayacaktır. Çocukların hayallerini yıkmak hiç kimsenin hakkı değildir. Çocuklarımızın haklarına sahip çıkmak için belediyemizce yürütmeyi durdurma talepli dava açılacağı gibi, hukuka aykırı işlem yapan kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulacaktır.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler