Savaşlara karşı bilgelik

Kılıçdaroğlu, savaşların büyük bölümünün Müslüman ülkelerde yaşandığına dikkat çekti.

Yayınlanma: 16.08.2019 - 21:53
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün dünyanın savaş alanlarını, açlık ve kıtlık yaşanan yerlerini, İslam ülkelerinin oluşturduğunu belirterek “Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de, Libya’da İslam adına birbirini öldürenler Müslümanlar. Demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, toplumsal eşitlik ve adalet gibi temel konularda Müslüman ülkeler perişanlığı yaşıyor” değerlendirmesini yaptı.
Kılıçdaroğlu, partisinin il başkanları toplantısı dolayısıyla dün geldiği Nevşehir’de 56. Ulusal, 30. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katıldı.
Çilehane’nin bulunduğu bölge içerisinde yer alan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’li bazı belediye başkanları ve milletvekilleri katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mesajı da okundu. Törende konuşan Kılıçdaroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:
- Anadolu bilgesi: Bir Anadolu erenini, bir bilgeyi anacağız. Bu topraklarda yaşayıp, anlayana çok şeyler söyledi. O dedi ki: Adalet her işte hakkı bilmektir. En yüce servet ilimdir. Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu. Çalışmadan geçinenler bizden değildir. Âlimin uykusu, cahilin ibadetinden üstündür. Arifler hem arıdır, hem arıtıcıdır. Kibrin aslı şeytan, tevazunun aslı rahmandır. En büyük keramet çalışmaktır. Çağlar ötesinden onun söyledikleri bugün kâinatın evrensel kurallarına dönmüş bulunuyor. Yaşamı boyunca hep hakkı, hukuku ve adaleti savunmuştur. Kimseyi ötekileştirmemiştir. O, kendi deyimiyle 72 milleti bir saymıştır.
- Savaş alanları ülkeler: Hacı Bektaş Veli’ye göre insan iyilikte yarışmalı, haksızlığa karşı direnmeli, adaletten sapmamalı ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmemelidir. Hünkâr böyle söylüyor ama bugün dünyada yaşadığımız acı gerçekler var. Bugün dünyanın savaş alanlarının, açlık ve kıtlık yaşanan alanlarının, büyük bölümünü İslam ülkeleri oluşturuyor. Demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, toplumsal eşitlik ve adalet gibi temel konularda Müslüman ülkeler perişanlığı yaşıyor.
- Dünya huzuru ve adaleti arıyor: Aslan ile ceylanı Hünkâr’ın kucağında buluşturan huzurdur, adalettir. Dünya hâlâ huzuru ve adaleti arıyor. Anadolu’yu bize yurt yapan erenlerimizi, velilerimizi, mürşitlerimizi, pirlerimizi, dervişlerimizi rahmetle ve şükranla anıyorum. Bu güzel ülkede özgür bir şekilde onurumuzla ve şerefimizle yaşama imkânı veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimize ve gazilerimize de şükranlarımızı sunuyorum.

‘Yeni bir sayfa açıyoruz’
Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’nin ardından Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde düzenlenen 11. Bal ve Kültür Festivali’ne katıldı. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, bir ülkede insanların kendisi dışındaki canlıları da korumasının ortak görev olduğunu vurgulayarak “Ağaçlarımızı, ormanlarımızı koruyacağız. Kaz Dağları’nı koruyacağız. Ağacın, kurdun kuşun hakkı yok mu?” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, mahalli idareler seçimini kazanan belediye başkanlarının, parti ayrımı yapmadan herkese eşit hizmet sunması gerektiğini ifade ederek, “Yeni bir sayfa açıyoruz, yeni bir siyaset anlayışını getirmek istiyoruz. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, kimliği, inancı, yaşam tarzı ayrımı yapmadan, herkesin mutlu, huzurlu olacağı ve siyasetin de ahlaklı olacağı bir süreci başlatmak istiyoruz” dedi.
Kılıçdaroğlu daha sonra ise Yozgat’ın Uzunlu Belde Belediye Başkanlığı’nı ziyaret etti. Buradan Nevşehir’in Avanos ilçesine geçen Kılıçdaroğlu belediye ziyaretinin ardından CHP İl Başkanları Toplantısı’nın yapılacağı Kartal Otel’e geçerek, il başkanlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi. 

 

HEPİMİZ BURALIYIZ
Tören kapsamında ‘26. Hacı Bektaş Dostluk ve Barış Ödülü’ usta sanatçı Musa Eroğlu’na verildi. Ödülü CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun elinden alan Eroğlu, “Hacı Bektaş’ı anma törenlerinde akademik insanların burada olması büyük kazanç. Biz zaten Anadolu gibi yaşıyoruz. Bizi kültürel olarak bir yere taşıyacak insanlara ihtiyacımız var. Hepimiz buralıyız. Burada mücadele edeceğiz ve kazanacağız. Tarihe bakıyorsun kim var? Dadaloğlu. Biraz daha beride Köroğlu. Biraz daha beriye geliyorsun Musa Eroğlu var. Kemal Kılıçdaroğlu var. Biraz daha beriye geliyorsun İmamoğlu var. Bu ödülü sizin için alıyorum” dedi.

 

'FARKLILIKLARIMIZ GÜCÜMÜZDÜR'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da törende yaptığı konuşmada, hedefleri bir olanların gönüllerinin de bir olması gerektiğini ifade etti.
Kültürel farklılıklardan oluşan gücün etkin şekilde kulanılabilmesinin yolunun hoşgörüden geçtiğini kaydeden Ersoy, “Tarihimizde Anadolu topraklarının coğrafi fetihlerini yapanların yanında bir de gönül fatihleri vardır. Bunlar olmasaydı, bu topraklara sahip olmak, vatan yapmak mümkün olmazdı. Hacı Bektaş Veli yüzlerce yıldır devam eden bu akli ve kalbi fetihlerdeki en önemli isimlerden birisidir. Sözünü ettiğimiz bu mücadele dünya döndükçe sürecektir. Birliğimize, kardeşliğimize sahip çıkmak sorumluluğundayız. Bugün Hacı Bektaş Veli’nin mirasından bahsedeceksek o mirasın en önemli parçası işte bu sorumluluktur. Bu mücadele tek kişinin değil, hepimizin yürüdüğü ortak yol ve amaçtır. Farklılıklarımız bizim gücümüzdür. Bu gücü en etkin şekilde kullanmanın yolu ise hoşgörüdür, anlayıştır, kardeşliktir.”

 

ALEVİLERDEN KAZ DAĞLARI BİLDİRGESİ
Törende, Alevi örgütleri tarafından gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının sonuç bildirgesi de kamuoyuna açıklandı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül tarafından açıklanan bildirgede, tüm insanlık için kutsal sayılan Munzur, Kaz Dağları ve Hasankeyf’e işaret edilerek, burada yaşandığı belirtilen doğa katliamlarına son verilmesi istendi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler