AKP'li üyelerden Gezi düşmanlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi yeni döneme tartışmalarla başladı. Mecliste zaman zaman gerginlikler yaşandı. Esenler Belediye Başkanı ve İBB AKP Grup başkanvekili Tevfik Göksu konuşmasında AKP’ye yakınlığıyla bilinen vakıflar, ihtiyaç fazlası makam araçları, ve İBB'den çıkarılan işçilere ilişkin konuştu. İBB CHP Grup başkanvekili Doğan Subaşı ise "Sizi araçların sergilemesi niye rahatsız etti" diye sordu ve "Gezi olayları değil, Gezi direnişi diyeceksiniz’ dedi. İBB Meclisi'nde AKP grubunun, Yenikapı’da sergilenen ihtiyaç fazlası araçlar ile İBB’den atılan işçiler hakkında araştırma yapmak üzere 2 ayrı komisyon kurulması önerisinin gündeme alınması oybirliği ile kabul edildi.

Yayınlanma: 09.09.2019 - 14:57
Abone Ol google-news

<video:1571057>

Saraçhane’deki merkez binada İBB Meclisi yeni döneme sert tartışmalarla başladı. Mecliste gündem dışı söz alan İBB AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu konuşması sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim sürecinde işçilerin işten çıkarılmayacağı yönündeki sözlerini dinletti. Göksu, Yenikapı’da sergilenen araçlarla ilgili de, “Birkaç günden beri İstanbul’da çok önemli bir tiyatro izledik. Yenikapı’da dizilen araçların listesi burada. Bundan sonra bu araçları plakalarıyla beraber her yerde takip edeceğiz’ dedi. İBB’nin geçen günlerde TÜRGEV, Ensar Vakfı, TÜGVA gibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen toplam 6 vakıfla yapılan protokollerin iptal edilmesine de değinen Göksu ‘Sizin rahatsız olduğunuz şey İBB’nin bu vakıflarla işbirliği yaparak yurt açması değil. Sizin rahatsız olduğunuz şey o vakıflarda yetişen milli, inançlı, özgür çocuklar” diye konuştu.

<video:1571361> 

‘Binali Yıldırım’ın kaç akrabası çalışıyor’

Göksu, Taksim Dayanışması üyesi Tayfun Kahraman’ın atanmasına ilişkin ise, “Şimdi bu arkadaşın atandığını medyadan gördüğümde yüreğim burkuldu. Gezi olaylarında, 2013’te o eli kanlı katil terör örgütlerinin paçavrasının altında gaz maskesiyle açıklama yaptı" diye konuştu. İBB Başkan Ekrem İmamoğlu da Göksu’nun Kahraman'a ilişkin sözlerine yönelik, "Geçmişte çok övdüğünüz insanlarda yanıldığınız gibi şimdi de sövdüğünüz insanlarda yanılacaksınız” yanıtını verdi.

İYİ Partili Özkan'dan Göksu'ya yanıt

<video:1571290>


Göksu'nun ardından söz alan İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, "15 Temmuz'u yaşatanlar sizin bu vakıflarınızda yetişenlerdir" dedi. CHP İBB Meclis Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise özetle “2 bin kişi aldınız, neden duyurmadınız. Bu atılan çıkarılan arkadaşların iş bulma umutlarıyla oyun oynadınız siz. 150 bin kişiyi KHK ile işten çıkardınız. Siz işten çıkarma konusunda kimseye akıl verecek durumda değilsiniz” dedi. Subaşı, “Binali Yıldırım, ben merak ediyorum belediye başkan adayıydı. Sayın Yıldırım, İGDAŞ’ta, İSPARK’ta İBB’de kaç akrabanız çalışıyor? Göksu’ya soruyorum, İBB’de 10’a yakın Göksu soy ismiyle çalışan arkadaş var. Bir yanlışlık varsa, soyadı benzerliği var diyorsa açıklar, biz de tatmin oluruz” diye konuştu.

‘Gezi direnişi diyeceksiniz’

<video:1571203> 

Subaşı, Kahraman’ın atanmasıyla ilgili de, “Tayfun Kahraman’la ilgili Gezi olayları dendi. Olay değildir siz Gezi’den olay diye söz edemezsiniz. Gezi Parkı dediğiniz şeyde 81 ilde insanlar sokağa çıktı. Siz ona öyle olay molay diyemezsiniz. Gezi direnişi diyeceksiniz. Orada Taksim Dayanışması vardı, Tayfun Bey de üyelerindendi. Gezi, şehre, ülkeye, doğaya nasıl sahip çıkılır onun en güzel örneğidir. Tayfun Kahraman orada gösterdiği yeteneklerine daire başkanı olarak burada gösterecek. Kentsel dönüşüm rant kapısı olmayacak. Halktan yana bir kentsel dönüşüm olacak” dedi.

‘Akraba değil, hak ettiği için oradadır’

Göksu da, Subaşı’nın sözlerine karşılık özetle “Ben de bu isimleri merak ettim. Akrabalarım değil, velev ki akrabam. 14 yıl önce işe girmişlerdir ben 10 yıldır belediye başkanıyım. Bir hakkaniyet söz konusu ise, Binali Yıldırım hiç merak etmeyin sizden benden daha hassas bir hakkaniyet gözetecek kişidir. Onun ne kadar akrabası olduğunu ben bilmiyorum. Ama büyükşehir belediyesinde çalışanlar onun akrabası olduğu için değil, hak ettiği için oradadır” dedi.

‘İade ediyorum’

<video:1571057>

AKP’li İBB 2. Başkan Vekili Ömer Faruk Kalaycı’nın kürsüden yaptığı konuşma ise mecliste gerginlik yarattı. Kalaycı, söz konusu vakıflarda yetişen çocukları kastederek, CHP’lilere “uykularınızı kaçırır” dedi. Bunun üzerine İmamoğlu önce, “Ömer Faruk Bey kibir cümlesini size iade ediyorum” dedi. İmamoğlu sonrasında ise, “Devletin vakıflarla ilişkisi eşit yürür. Birkaç aile ferdinin oluşturduğu ilişkiler veya kişiler devletin vakıf politikasını belirleyemez. Devletin vakıf politikasını belirleyecek yüzlerce vakıf vardır bu ülkede. Biz eşitlikçi davranacağız ve üç beş vakfa bırakmayacağız bu işi” dedi.
AKP’li Kalaycı’nın “uykularınızı kaçırır” sözlerine ise İmamoğlu, “Bu ağır bir ithamdır. Benim uykumu kaçıracak tek bir Türk evladı bu memlekette yaşamıyor. Hele benim gençlerim benim uykumu kaçırmak içinde yetişmiyor ülkemde. Siz öyle birileri yetişiyor diye düşünüyorsanız yazık. Tek bir Türk evladı onun için yetişmez” ifadelerini kullandı.

Vakıflarla ilgili de İmamoğlu’na yanıt veren Göksu, şunları söyledi: “Vakıflarla ilgili olarak sizin kullandığınız 'aile vakfı, bir grubun vakfı' şeklinde... Bakın burada kastettiğiniz şey cumhurbaşkanımızın ailesi ise, aslında bu ülkenin vatandaşı, bir evladı olarak; bu ülkenin cumhurbaşkanının çocukları bu ülkenin toplumsal sorunları için emek ortaya koyuyorlarsa teşekkür etmek lazım, takdir edilmesi lazım.”

‘Ortak çalışma yürüteceğiz’

İBB CHP Grubu sözcüsü Tarık Balyalı da sadece bir takım dernek ve vakıflarla işbirliği yapılmasına karşı çıktıklarını dile getirirken, “Önümüzdeki dönemde de dernek ve vakıflarla ortak çalışma yürüteceğiz" dedi.

“Allah belasını versin”

<video:1571442>

Toplantıda konuşan AKP'li Yavuz Selim Tuncer ise "İsraf haramdır, israf yapanın Allah belasını versin" dedi. Bu cümlelerin ardından CHP ve İYİ Parti grubunun olduğu yerden "amin" diye ses yükseldi. Tuncer daha sonra “Yenikapı’ya israf var diye araçları götürenlerin de Allah belasını versin” demesi üzerine de CHP’li üyeleri sıralara vurdu.

Komisyon kurulacak

Öte yandan İBB Meclisi'nde AKP grubunun, Yenikapı’da sergilenen ihtiyaç fazlası araçlar ile İBB’den atılan işçiler hakkında araştırma yapmak üzere 2 ayrı komisyon kurulması önerisinin gündeme alınması oybirliği ile kabul edildi. İlgili komisyonlardaki Meclis üyeleri 3 ay boyunca işten atılan İBB personeli ve ihtiyaç fazlası kiralık araçlarla ilgili çalışma yaptıktan sonra meclisi bilgilendirecek. Komisyon önerisine AKP’lilerin yanı sıra CHP’liler de destek verdi.

5 Yıllık maliyeti 250 milyon TL!

İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut Yenikapı'da dün yaptığı açıklamada, “İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, bağlı kuruluşları İETT, İSKİ ve 28 iştirak şirketlerinde 730 araçtan tasarruf edilebileceği belirlenmiştir. Toplamda yılda 49,5 milyon lira tasarruf sağlanacaktır. 5 yıllık süreçte bu tasarruf 250 milyon lirayı bulmaktadır” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler