Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'S-400 ve F-35' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu. Kalın, S-400 ve F-35 sorunu hakkında ABD-Türkiye arasında kurulan mekanizmanın ilk toplantısına ilişkin, "İlk önemli buluşmamız 3-4 Aralık’ta yapılacak NATO zirvesi. Orada bir görüşme yapacağımızı ifade edebilirim biz tekliflerimizi önereceğiz onların tekliflerini alacağız bir sürecin başlayacağını söyleyebilirim" dedi. Siyanür ile ilgili bir düzenleme yapılacağını da aktaran Kalın, ''Erişimi, satışın kontrol altına alınması ve takip sisteminin kurulmasına dönük de bir çalışma yapılacak. Yönetmelikle ilgili bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Kanuni düzenleme gerekiyorsa bu Meclis'te de gündeme gelecek'' dedi.

Yayınlanma: 19.11.2019 - 18:34
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan  'S-400 ve F-35' açıklaması
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu. Kalın, S-400 ve F-35 sorunu hakkında ABD-Türkiye arasında kurulan mekanizmanın ilk toplantısına ilişkin, "İlk önemli buluşmamız 3-4 Aralık’ta yapılacak NATO zirvesi. Orada bir görüşme yapacağımızı ifade edebilirim biz tekliflerimizi önereceğiz onların tekliflerini alacağız bir sürecin başlayacağını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

''3-4 Aralık'ta NATO zirvesi gerçekleştirilecek. Sayın Cumhurbaşkanımız bu zirveye ciddi bir hazırlık yaparak gidecektir. NATO'nun 21. yüzyıldaki konumu, pozisyonu, öncelikleri bakımından bir zihni berraklığın olması gerekiyor. Bu zirvenin NATO'nun geleceğine ilişkin daha berrak, aydınlık bir tablonun çıkmasına vesile olmasını ümit ediyoruz

17 Ekim Anlaşması'nın muhatabı ABD ve 22 Ekim Soçi Anlaşması'nın muhatabı Rusya'ya anlaşmaların gereğini yerine getirme çağrımızı yineliyoruz.

'ABD'NİN FİLİSTİN KARARINI KINIYORUZ VE KABUL ETMİYORUZ'

ABD'nin İsrail'in Batı Şeria'da işgal ettiği yerlerin uluslararası hukuka aykırı olmadığı açıklamasını kınıyoruz ve kabul etmiyoruz. İsrail'in yaptığı işgaldir. Bunun adı işgalin meşrulaştırmaktır. Batı Şeria, Kudüs, Gazze'de Filistin topraklarının işgal edilmesini hiçbir şekilde kabul etmediğimizi, Filistin halkının meşru davasının yanında olacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum. ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşımasının ardından gerginlikleri hep birlikte gördük. Golan Tepelerinin adeta İsrail'inmiş gibi takdim edildiğini nasıl sorunlar yarattığını gördük. Bu kararı kınadığımızı, reddettiğimizi ifade etmek istiyorum.

'S-400 KONUSU ARAMIZDA VAROLUŞSAL BİR PROBLEM DEĞİL'

S-400 konusunda geri adım atmak söz konusu değil. Bu, imzası atılmış, tamamlanmış bir anlaşmadır.

Bunun ikili ilişkilerde sorun haline gelmesini önlemek için bazı çalışmalar yapacağız. Bize göre S-400 meselesi iddia edildiği gibi varoluşsal bir sorun değildir. Bunu teknik ve siyasi olarak çözmek mümkündür.

'SİYANÜR İLE İLGİLİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK'

Bunun adı toplu intihar değil toplu cinayettir. Bunu yapan kişi bir cinayet işlemiştir. Bu tür hadiseler bir daha yaşanmasın diye bütün birimlerimizi harekete geçirdik. Siyanür ile ilgili bir düzenleme yapılacak. Erişimi, satışın kontrol altına alınması ve takip sisteminin kurulmasına dönük de bir çalışma yapılacak. Yönetmelikle ilgili bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Kanuni düzenleme gerekiyorsa bu Meclis'te de gündeme gelecek.

 DİPSİZ GÖL AÇIKLAMASI

Dipsiz Göl'de yaşanan hadise çok üzücü. Hem Kültür hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız harekete geçti. İlgililer görevden alındılar, oranın da sit alanı ilan edileceği duyuruldu. Bu konuda çok hızlı şekilde adım attığımızı söyleyebilirim. İzni kimler verdi, adli soruşturma sonra ortaya çıkacak. Bu alanda bir toplumsal bilincin de yerleşmesi, yayılması gerektiğini ifade etmek isterim. Bizim bu tür tarihi değerlerimizi ortadan kaldırmaya yönelik hareketleri onaylamamız mümkün değil.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler