Zeybek: Çocukların spor yapmasını yasayla engelliyorsunuz

CHP İstanbul Milletvekili ve spor insanı Gökan Zeybek, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında, Türk sporuna yönelik yaptırımları sert biçimde eleştirdi. AKP'nin sporu yönetemediğini, ancak 'idare ettiğini' vurgulayan CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, yeni vergi uygulamasanın 'spor yapma' anlamı içerdiğini de belirtti

Yayınlanma: 21.11.2019 - 11:55
Zeybek: Çocukların spor yapmasını yasayla engelliyorsunuz
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili ve spor insanı Gökan Zeybek, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında, Türk sporuna yönelik yaptırımları sertbiçimde eleştirdi. AKP'nin sporu yönetemediğini, ancak 'idare ettiğini' vurgulayan  CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, yeni vergi uygulamasanın 'spor yapma' anlamı içerdiğini de belirtti. Zeybek, Türk Sporunun sorunları hakkında önemli tespitlerde bulundu.

Gökhan Zeybek, "Yasa teklifini Meclisimize getiren sayın milletvekili Vedat Demiröz başlangıçta bu teklifin içine bütün spor müsabakalarında görev yapan bütün hakemlerin alacağı ücretlerden vergi alınmasını teklif etti. Yani dedi ki; Bir amatör maçta bir hakem 55 lira ücret alıyor, hafta sonu 2 maça çıkıyor, 110 lira, ayda 4 maça çıkıyor, 440 lira, biz buradan 66 lira vergi alacağız. AKP'nin ülkeyi getirdiği açmazın ve çıkmazın en uç örneğidir bu. Bir amatör maçtaki hakemin ayda aldığı ücretten 66 lira vergiye kadar düşmek. Şimdi bunu biraz değiştirdik komisyonda. Şimdi deniyor ki: "Profesyonel müsabakalarda görev yapan hakemler." Şimdi, bir hakem profesyonel ligde ne zaman maç yönetiyor? Yani bu işe başladığı gün gidip bir Fenerbahçe-Galatasaray maçını mı yönetiyor? Böyle mi düşünüyor bu teklifi hazırlayanlar? 

13-14-15 yaşlarında hakemliğe başlıyorlar, 20-30 lira ücretlerle. Çoğu üniversite öğrencisi, çoğu 2 dil bilen, farklı fakültelerde okuyan öğrenciler. Yaz demeden, kış demeden maçlara gidiyorlar. 25-30 yaşına kadar başarılı olanlar bir üst klasmana çıkıyor, C klasmanına, B klasmanına, A klasmanına çıkıyor. Sonuçta bütün Türkiye'de 20 hakem anlaşmalı, ücretli maç yönetiyor ve iktidar dönmüş, bu hakemlerin yani 10 bin hakem içinde en yukarıya çıkmış olan 20 hakemin maç maşına alacağı ücrete gözünü dikmiş. Buradan bir şey çıkmaz. Gerçekten buradan bir şey çıkmaz. Yani bu cumhuriyetin 80 yılda, 90 yılda hakem olarak yetiştirdiği Cüneyt Çakır'ın UEFA maçlarından aldığı paraya da korkarım bunlar yarın vergi koyma yasa teklifini getirirler" dedi.


ETNOSPOR'la vatandaşlık!


Gökan Zeybek, uzun yıllar yerel yöneticilik yaptığı Sarıyer'de ilginç bir olaya tanıklık ettiğini ve ülkeye göçmen olarak gelen bazı kişilerin etnspor etkinliği ile vatandaş yapıldığını iddia etti. Zeybek, "Uskumruköy'de at çiftliklerinde Özbekler çalışıyor, atların altını temizliyorlar. Bunlara soruyoruz, "Ben artık Özbek değilim, Türk vatandaşıyım." diyorlar. "Nasıl Türk vatandaşısın?" dediğimizde "Ben Etnospor yarışmalarında Türk Millî Takımı'nı temsil etmek için bir oldu bittiyle Türk vatandaşlığına geçirildim." diyorlar. Madem bu Etnospor’u; Özbekleri, Tacikleri, Kazakları Türk vatandaşı yapacak kadar önemsiyorlarsa, bu sporcuların ücretlerini de verecekler ve at çiftliklerinde 30 liraya, 40 lira yevmiyeye çalışmak zorunda bırakmayacaklar" ifadesini kullandı.

Yeni vergi yasasının spor kulüpleri üzerine olumsuz etkisine de dikkat çeken Zeybek, "Şimdi bir başka önemli nokta şu; önceden amatör branşların giderleri sporcuların ücretleri üzerinden kesilen ve ödenen gelir vergisinin spor kulüplerine iadesi ile sağlanıyordu. Şimdi çıkarttıkları yasa ile bu uygulama yürürlükten kaldırıldı. % 15 stopajlar % 20'ye, 500 binin üzerinde olanlar da gelir vergisi diliminde % 40'lara kadar çıkacak.

Bu teklifi hazırlayan AKP İstanbul Milletvekili Sayın Vedat Demiröz; 2020 olimpiyatları öncesi, Türk millî takımlarının sporcularının ana kaynağı olan başta Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi takımlara ve Anadolu'nun muhtelif illerindeki spor kulüplerine çok büyük darbe indirmiştir.

Bunun sonrasında yaşanacak olan nedir? Daha çok yabancının Türk vatandaşı yapılarak Türk Millî Takımı'nı temsilidir. 82 milyonluk bu ülkenin çocuklarının spor yapmasının olanaklarını bu getirdiğiniz yasalarla engelliyorsunuz.

Hesapsızca ve plansızca inşa ettikleri 30.000 kişilik stadyumlarda bundan sonra anca deve güreşi yaptırırlar!

Bir başka yanlış da şu; Türkiye'nin pek çok şehrine 30 bin kişilik stadyumlar yaptılar. Yabancı sporcular da vergi yükü dolayısıyla artık eskisi kadar gelemeyecekse, yerli sporculara koydukları bu vergi yükü yüzünden kaliteli Türk sporcuları, futbolcuları yurt dışına gidecekse ve stadyumu da yaptıkarı şehirlerin futbol kulüpleri amatör lige düştüyse ve bununla beraber 30 bin kişilik stadyumlarda futbol maçı oynanmayacağına göre, 30 bin kişilik stadlarda deve güreşi mi yaptıracaklar?

O stadyumların yanına 3 tane, 5 tane çim antrenman sahası, altyapı tesisi yapmayı akıl edemedikleri için o statlarda oynayacak çocuklar da o mahallelerden yetişmiyor.

Türk sporuna yapılmış en büyük ihanettir bu. Bu milletvekilleri kendi şehirlerine damga vurmak için gittiler oralara büyük stadyumlar yaptılar ama o stadyumların yan tarafında 3 tane, 5 tane çim antrenman sahası yapmayı, altyapı tesisi yapmayı, amatör spor kulüplerinin spor yapabileceği tesisleri yapmayı akıl edemedikleri için o statlarda oynayacak çocuklar da o mahallelerden yetişmiyor" dedi.







Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler