Efkan Ala, Fransa'nın aradığı kadın hakkında konuştu

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Hayat Boumeddiene ile ilgili sorulan soruya, "Kişiyle ilgili spesifik olarak giriş yasağı bulunmamaktadır" şeklinde cevap verdi.

Yayınlanma: 12.01.2015 - 11:41
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanı Efkan Ala, İdareciler Günü Kutlama Töreni çıkışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ala, Fransa'da bir kadın polisi ve markette dört rehineyi öldüren Amedy Coulibaly'nin eşi Hayat Boumeddiene'in Türkiye'den Suriye'ye geçiş yaptığı ve MİT'in konu hakkında Fransız makamlara bilgi verdiği yönündeki iddialar için "Türkiye'ye giriş yapmasında kaynak ülkelerden problem görülen kişiler, Türkiye'ye bildirildiğinde onun Türkiye'ye girişi engellenmektedir. Giriş yasağı konulmaktadır. Bu kişiyle ilgili böyle bir bildirim yoktur. Dolayısıyla Fransa tarafından bize böyle bir kişi var, bunun girişi engellensin diye bir bildirim olmadığından kişiyle ilgili spesifik olarak giriş yasağı bulunmamaktadır. Madrid üzerinden girdiği tespit edilmiştir. Talep olmadan biz kendiliğimizden harekete geçerek tespit etmişizdir. Sonra da gerek MİT gerekse emniyet istihbaratımız Fransız makamlarıyla irtibata geçerek gerekli detaylandırmaları yapmaktadırlar" dedi.

Bakan doğruladı... Fransa'nın aradığı kadın Türkiye'deydi

"HERKES KENDİ ALANINA DÖNÜP BİLİP BİLMEDEN KAVRAMLARI KULLANMAMALI"

Amerikan medya patronu Rupert Murdoch'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden Paris'teki saldırı ile ilgili olarak Müslümanlara yönelik açıklamaları sorulan Ala, "Bu meselede çözüm üretmek istiyorsak, herkes kendi alanına dönüp bilip bilmeden kavramları kullanmamalı. Kendi alanında ne yapabileceğine bakmalıdır. İslam, adı barış olan bir dindir. İslam ile terörü aynı cümle içerisinde kullanmak bile reddediyoruz. Büyük bir haksızlıktır, cehalettir çünkü İslam her açıdan terörist yöntemleri reddeden bir öğretiye, bir inanca sahip dindir. İslam'ın hiçbir biçimde terörist yöntemlerle birlikte anılmasına müsade etmeyiz. Eğer böyle yapanlar varsa bunlar cehaletten kaynaklanır" diye konuştu.

"MADRİD ÜZERİNDEN GİRDİĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR"

Fransa’da bir kadın polisi ve markette dört rehineyi öldüren Amedy Coulibaly’nin eşi Hayat Boumeddiene’in Türkiye'den Suriye'ye geçiş yaptığı ve MİT'in konu hakkında Fransız makamlara bilgi verdiği yönündeki iddialar sorulan Ala, "Türkiye'ye giriş yapmasında kaynak ülkelerden problem görülen kişiler, Türkiye'ye bildirildiğinde onun Türkiye'ye girişi engellenmektedir. Giriş yasağı konulmaktadır. Bu kişiyle ilgili böyle bir bildirim yoktur. Dolayısıyla Fransa tarafından bize böyle bir kişi var, bunun girişi engellensin diye bir bildirim olmadığından kişiyle ilgili spesifik olarak giriş yasağı bulunmamaktadır. Madrid üzerinden girdiği tespit edilmiştir. Talep olmadan biz kendiliğimizden harekete geçerek tespit etmişizdir. Sonra da gerek MİT gerekse emniyet istihbaratımız Fransız makamlarıyla irtibata geçerek gerekli detaylandırmaları yapmaktadırlar" ifadelerini kullandı.

"BİZDE BÖYLE BİR BİLGİ YOKTUR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesinde yer alan Sultanahmet'te bir polisin hayatını kaybettiği eyleminin zanlısı Diana Ramazova'nın son 6 ay içerisinde Suriye'ye Kilis üzerinden iki defa giriş çıkış yaptığı yönündeki iddiası sorulan Bakan Ala, "Biz bir ülke yönetiyoruz. Sürekli şuradan bir şey söylendi, buradan bir şey söylendiğinde olmaz. Biz soru önergesi varsa önergesine cevap veririz. Ama bizde böyle bir bilgi yoktur" şeklinde konuştu.

"VALİ GÖRÜŞTÜ, ASAYİŞ BOZULDU, ÇIKARMASI YANLIŞ OLUR"

Şırnak Valisi Hasan İpek'in HDP'liler ile görüştüğü ve görüşmenin ardından Cizre'deki olayların patlak verdiği yönünde basında yer alan haberler sorulan Ala, "Vali ile görüştüm. Böyle bir şeyin olmadığını, o dönem, o anda Cizre'de olmadığını söyledi. Zaten vali asayişi sağlamak için görüşür. Vali görüştü, asayiş bozuldu, çıkarması yanlış olur" açıklamasında bulundu.

"BİZ O REFORMLARI YAPMAMIŞ OLSAYDIK BUGÜN ÇÖZÜM SÜRECİ KONUŞULUYOR OLAMAZDI"

Çözüm sürecine yönelik sorulan bir soru için Bakan Ala, "Bana sorarsanız bu işle başından beri ilgilenen biri olarak Ak Parti hükümetleri kurulduğundan itibaren, 2002'den beri, bu temelleri attık diyebilirim. Demokratik reformlar yapılmasaydı bugün bunları konuşuyor olamazdık. Demokratik reformlar ile vatandaşımızın bize güveni, devleti güveni artmıştır. Terörün hayatlarından çıkmasını arzu etmektedir. Biz o reformları yapmamış olsaydık bugün çözüm süreci konuşuluyor olamazdı" diye yanıt verdi.

"ÖNGÖRÜLÜ BİÇİMDE VATANDAŞIMIZA GÜVENLİ ORTAM OLUŞTURMAK İÇİN TEDBİRLERİMİZ OLUYOR"

Son günlerde İstanbul'da bulunan şüpheli paketler hatırlatılarak emniyetin teyakkuzda olup olmadığı sorulan Efkan Ala, "Bizim her zaman etrafımızda olup bitenleri, olabilecekleri değerlendirerek zaman zaman tedbirlerimizi yoğunlaştırıyoruz. Bu spesifik bir bilgiden kaynaklanıyor olmayabilir. Bizim öngörülü bir biçimde elimizden geldiğince vatandaşımıza güvenli bir ortam oluşturmak için tedbirlerimiz oluyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler