‘Yek’ten Parantez

TBMM Genel Kurulu’nda BDP’li milletvekillerinin Kürtçe ifade ettiği açıklamaları (X) harfi konularak “Türkçe olmayan bir dilde kelimeler ifade edildi” notu düşülüyor.

Yayınlanma: 16.12.2013 - 10:50
Abone Ol google-news

BDP’li Hasip Kaplan, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Kürtçe ifadelerle birlikte kullandığı “yek” sözcüğüne de yine aynı yöntem uygulandı. Kaplan, ertesi gün genel kurulda buna isyan etti:

“Yek, ulaslararasıdır, enternasyonaldir ya, enternasyonal arkadaşlar. Şimdi ‘yek’i yazamayan bir Meclis’te özgür irade olur mu? Demokrasi tartışması yaşayabilir misiniz?”

CHP Grup Başkanvekili i Engin Altay, “Tavla oynamamış mı onlar” diye Kaplan’a destek verirken, AKP’li Mehmet Metiner, “Farsça, Farsça” diye laf attı. Kaplan, itirazını sürdürdü:

“Gittim Tutanak Müdürlüğü’ne ‘Müdür Bey, başkanlığın size bir talimatı var mı bu konuda, çıkarın, istiyorum’ dedim. ‘Yok, yazılı bir talimatı yok’ dedi. E be kardeşim, madem talimatı yok, İsrail Devlet Başkanı gelir burada İbranice konuşur, Obama gelir İngilizce konuşur, Türki cumhuriyetlerin bütün liderleri gelir burada konuşur; bırak onu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkında tutuklama kararı verdiği El Beşir de gelir burada konuşur, hepsinin konuştuğu dillerde tutanaklara geçersiniz. Kürtçeye gelince bir yasak zihniyet başlıyor, bir inkâr başlıyor.”

Bu tartışmalar yaşanırken iki gün sonra AKP’li Nebi Bozkurt, Türkiye Yazma Eserler Kurulu Başkanlığı’nın çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu çalışmaların sonucu olarak aralarında Mesâlihu’l Ebdân Ve’l Enfüs, (beden ve ruh sağlığı), Dioskurides’in Huneyn Bin İshak Tahkiki Kitâbü’l Haşâiş Fî’t Tıb, De Materıa Medıca’sı, Nasirüddin Tusi’nin Tahrîru Usûli’l Hendese Ve’l Hisaâb, yani Eukleides’in Elemanlar Kitabının Tahrirî, Acâyibü’l Mahlûkât ve Garâyibü’l Mevcûdât’ın da bulunduğu on iki eser yayımlanmıştır.”


CHP’deki Çoban Torunu Kim?

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Genel Kurulu’nda CHP milletvekilleri Osman Korutürk, Gülsün Bilgehan, Hurşit Güneş ve Faik Öztrak’ı yan yana oturmuş görünce, sohbet etmek için yanlarına gitti. Korutürk’ün, 6. cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün oğlu, Bilgehan’ın 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu, Güneş’in, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Dışişleri Bakanı olan Turan Güneş’in oğlu Öztrak’ın ise eski İçişleri Bakanı Faik Öztrak’ın torunu olduğuna dikkat çeken İnce, “Biriniz cumhurbaşkanı oğlu, biriniz cumhurbaşkanı torunu, biriniz dışişleri bakanı oğlu, biriniz içişleri bakanı torunu. Benim gibi çoban torununun sizin yanınızda ne işi var?” diye takıldı. Ancak vekiller, İnce’den aşağı kalmadılar:

“İşte CHP öyle bir parti ki, senin gibi çoban torununu bizim başımıza grup başkanvekili yaptı!”


‘Hitler’e Sataştı Söz İstiyorum!’

Bütçe görüşmelerinde yumrukların sıkıldığı, küfürlerin havada uçuştu gerginliklerin yanı sıra, zaman zaman renkli anlar da yaşandı. Bir haftadır süren görüşmelerde Sayıştay’ın kurumlar hakkındaki raporları 7-8 sayfadan oluşunca; siyasi partiler bütçeden daha çok güncel siyasi olaylar hakkında konuşmayı tercih etti. Bu da, genel kurulda vekiller arasındaki en ufak bir sataşmanın bile saatlerce süren tartışmalara dönüşmesine neden oldu. Söz konusu tartışmalardan biri de CHP’li Emine Ülker Tarhan’ın bir diktatörün, Hitler’in hayatına ilişkin bazı bilgileri anlattığı konuşmasından sonra yaşandı.

Karşılıklı laf atma ve sataşmaların yaşandığı sırada söz alan Tarhan, “Bir diktatörün tüm özelliklerini bünyesinde taşıyan birinden söz edeceğim” diye konuşmasına başladı ve şunları dile getirdi:

“Hitler komşularına düşmandı ve hepsiyle savaşmak isterdi bu adam; en çok gaz kullanmayı severdi, en çok ve bir de kadınların çok çocuk doğurmasını isterdi; hatta çok çocuğu olana madalya vaat edermiş. Komşuların birbirine düşman olmasını istermiş Hitler ve bunu teşvik edermiş. Seküler eğitimi bir musibet gibi görürmüş, ondan nefret edermiş ve kendini dinsel bir imparatorluğun başındaki uhrevi ve seçilmiş kişi zannedermiş Hitler. Ve bu adam, Hitler kendinden geçmiş bir megolaman ve insanlıktan uzak bir faşistmiş ve bıyık seçimi de muhteşemmiş.”

Tarhan yerine geçerken, AKP’li İbrahim Korkmaz, “Sizinkiler o bıyığı takıyor. Sen git CHP’ye bak, bıyıkları görürsün. Sen git CHP’nin vekillerine bak, hepsinde bıyık var” diye tepki gösterdi. AKP’li vekiller tepkilerini sürdürürken, AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da “Grup Başkanımızla alakalı olarak ‘diktatör’ tabirini kullandı. Grup Başkanımıza sataştı” diyerek söz istedi.

CHP’li Tarhan’ın konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan değil, Hitler’den bahsetmesine karşın AKP’li Aydın’ın sataşma gerekçesiyle söz isteme ısrarı devam edince CHP, MHP’li vekiller de bu durumla ilgili şu espriyi yaptı:

“Hitler’e sataştı, söz verin. Hitler adına Ahmet Aydın’a söz verin!”

(Ayşe Sayın/Emine Kaplan/Mahmut Lıcalı)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler