Saray’da sözcü dönemi

Bakanlar Kurulu’nu ‘saray’da toplayarak ‘başkanlık provası’ yapan Erdoğan’ın ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da dün ilk kez basın toplantısı yaptı. Erdoğan’ın görevdeki ilk 5 ayını değerlendiren Kalın, başkanlık sistemi tartışmalarının doğal olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 29.01.2015 - 04:31
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederek “başkanlık provası” yapmasının ardından “sözcülük” kurumu da dün resmen yaşama geçirildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ilk kez basının karşısına çıktı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk 5 ayını değerlendirdi, soruları yanıtladı. Başkanlık sisteminin tartışılmasının doğl olduğunu belirten Kalın, cumhurbaşkanlığı olarak tartışmaları yakından izlediklerini beilrterek “Bunun nasıl hayata geçirileceği konusu önümüzdeki süreçte göreceğimiz bir konu” diye konuştu. Erdoğan’ın “koşan terleyen cumhurbaşkanı” sözünü yerine getirdiğini, buna göre yeni bir Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapıldığını, teşkilatlanmanın buna göre yenilendiğini söyledi. Kalın, “bitkisel kür uzmanı” İbrahim Adnan Saraçoğlu’nun cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığına atandığını resmen de doğruladı.

Kalın, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basının karşısına çıktı. Erdoğan’ın görevindeki ilk 5 ayında Erdoğan’ın çalışmalarını rakamlar vererek anlattı. Erdoğan’ın Somali’den dönerken uçakta başkanlık sistemine ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendiren Kalın, bunun yeni bir şey olmadığını söyledi. Tek veya çift meclisli sisteme değinen Kalın, Erdoğan’ın başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerini belediye başkanlığı döneminden bu yana yaptığını anımsatarak, “Aslında kendisinin belediye
başkanlığı ve başbakanlığı döneminde de dile getirdiği bir konudur. Dünyada da tek bir başkanlık sistemi yok, farklı modeller var. Bununla ilgili birtakım çalışmalar yapılmaktadır. Bunun nasıl hayata geçirileceği konusu önümüzdeki süreçte göreceğimiz bir konu” diye konuştu.

 

‘Mükemmel koordinasyon’

Cumhurbaşkanlığı’nda oluşturulan başkanlıkların “gölge kabine” olarak nitelenmesine tepki gösteren Kalın, “Cumhurbaşkanımızla Başbakanımız, Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında bir fitnenin olduğu tarzındaki yorumların hiçbir gerçekliği yoktur. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız arasında tam bir uyum vardır, mükemmel bir koordinasyon söz konusudur” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Erdoğan’ı hedef alan açıklamalarının anımsatılması üzerine Kalın, sert konuştu. Esad’ı 300 bin kişinin katili olarak gösteren Kalın, “Kendisinin hezeyan dünyasında yaşadığını bir kez daha görmüş bulunuyoruz” dedi.

Erdoğan’ın il gezilerinin ne zaman başlayacağına ilişkin soru üzerine Kalın, bu konuda planlamanın sürdüğünü söyledi.

 

Çanakkale’de Atatürk’ü anmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde yapılacak Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı kutlama hazırlıklarının sürdüğünü belirten Kalın, pek çok ülkeden misafirin ağırlanacağını söyedi. Zaferi anlatırken Atatürk’ün adını anmayan Kalın, şöyle konuştu: “Milletimizin büyük fedakârlıklarla tarih yazdığı anlardan biridir Çanakkale Savaşları. Bu sene de öyle olacak. Bu yıl bu kutlamalara 100’e yakın devlet ve hükümet başkanı davet edildi. Şu ana kadar da pek çok teyit geldi.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler