Polis devletine direnecekler

AKP’nin muhalefeti bastırmak için hazırladığı İç Güvenlik Paketi bugün TBMM Genel Kurulu’nda. Muhalefet liderleri dünkü grup toplantılarında hem tasarıyı hem de iktidarı eleştiri yağmuruna tuttu

Yayınlanma: 04.02.2015 - 01:41
Abone Ol google-news

Kılıçdaroğlu, ‘parlamentosu baskı altında olan bir toplum’ olduğuna dikkat çekerek iktidarı uyardı

‘Direnme hakkı ortaya çıkar’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Anayasası askıya alınmış, parlamentosu baskı altında bir toplum var. Bu süreç biraz daha devam ederse, halkın direnme hakkı ortaya çıkacaktır” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek İç Güvenlik Paketi’yle getirilen düzenlemelere tepki gösteren Kılıçdaroğlu, paketin hedefinin Gezi benzeri eylemlerde sokağa çıkanlar olduğunu vurgularken, “Ne getirirsen getir, söz veriyorum o gençlerin en önünde ben olacağım” diye konuştu.

 

CHP Gençlik Kolları’nın yoğun katılımıyla düzenlenen grup toplantısında “Başbakan Kemal”, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları ile salona giren Kılıçdaroğlu, sık sık sloganlarla kesilen konuşmasında şu mesajları verdi:

Davutoğlu’na sesleniyorum, vekilleri liderler seçmesin: Davutoğlu diyor ki, “CHP’nin Türkiye’nin gündemine ilişkin hiçbir sözü yoktur.” Hayatımda bu kadar yalan söyleyen ikinci bir adam görmedim. Açık, net söylüyorum; sen de duy, ağabeyin de duysun... Gel, seninle beraber Türkiye’nin gündemiyle ilgili bir öneri yapıyorum. Gel, milletvekillerini milletin kendisi seçsin, liderler seçmesin. Gelir mi? Ağabeyi izin vermez.

Anayasa askıya alındı: Anayasası askıya alınmış, parlamentosu baskı altında bir toplum var. Bu süreç biraz daha devam ederse, halkın direnme hakkı ortaya çıkacaktır. Anayasa askıya alınınca olmaz. “Anayasanın yargıyla ilgili maddesi çalışmıyor” demiştir Meclis Başkanı. Cumhurbaşkanı ile ilgili maddesi de askıdadır, çalışmıyor. Bir ülke düşünün, seçildin güzel, saygı gösteriyoruz güzel. Çıkıyorsun meydan meydan ettiğin yemine bağlı kalmıyorsun. Namus ve şeref kavramı bizim dokumuz, geleneğimiz için çok önemli kavramlardır, namus ve şeref için her türlü mücadeleyi yaparız.

Adamsan şerefine sahip çıkarsın: Geleceksin parlamentoya, kürsüye çıkacaksın, tarafsız olacağın konusunda namusum ve şerefim üzerine ant içerim diyeceksin, parlamentodan çıkacaksın, namus ve şerefi çöp sepetine atacaksın. Bunu kabul etmiyoruz, kimse kusura bakmasın. Adam gibi adamsan namusuna da şerefine de sahip çıkarsın.

Sıra kıdem tazminatını yürütmeye geldi: Yürütme konusunda uzman ya, sıra geldi işçilerin kıdem tazminatına... İşçilerle anlaşmadan buraya getireceğin her teklife, her tasarıya, CHP grubu olarak izin vermeyeceğiz.

O gençlerin en önünde ben olacağım: Baskı yönetimini meşrulaştırmak istiyorlar, parlamentoya bir yasa getiriyorlar, İç Güvenlik Yasası. 12 Eylül darbe yasalarını tahkim etmek istiyorlar, arada boşluklar var o boşlukları doldurmak istiyorlar. Diktatörlükler böyle gelir, sanal düşman yaratarak. Sanıyorlar ki bu PKK’yi kontrol etmek için, PKK’nin hapse girme derdi yok ki, Gezi’de eylem yapanların derdi. Ne getirirsen getir, söz veriyorum o gençlerin en önünde ben olacağım.

 

Cumhuriyet’in haberiyle vurdu

Kılıçdaroğlu, konuşmasında Cumhuriyet’in gündeme getirdiği ve iki gündür kamuoyunda tartışılan İstanbul’dan Mısır’a yayın yapan kaçak televizyon kanallarına da değindi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Hiçbirisinin alınmış izni yok, hukuk yok ki Türkiye’de... Mısır’a yayın yapıyorlar. Hangi hukuk devleti?
Böyle bir tabloyla Türkiye Cumhuriyeti ilk kez karşılaşıyor. Kusura bakmayın siz de Roj TV’den şikâyet etmeyin, o da Hollanda’dan yayın yapıyor. Sadece Mısır mı? Suriyeli vatandaşlar Türkiye’de, gencecik kızlar pazarlanıyor. Sorumlusu kim? Din, iman edebiyatı yapanlar. Sizin dininiz,
imanınız nasıl, vallahi merak ediyorum. Suriye’de öyle, Mısır’da öyle, kan gövdeyi götürüyor. Bunların Türkiye’yle ilgili bir vizyonu yoktur diye. Davutoğlu da ağabeyi de duysun, CHP iktidarında benim başbakanlığımda Ortadoğu’ya barış ve huzur gelecek. Hiç kimsenin burnu kanamayacak. ”

 

 

Demirtaş, ‘İç güvenlik paketine karşı muhalefet ortak hareket etsin, tek madde geçmesin’ dedi

‘Birlikte mücadele’ çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine bugün başlanması beklenen iç güvenlik paketinin Meclis’ten geçmemesi için muhalefete ortak hareket etme çağrısı yaptı. Demirtaş   “Gelin birlikte hareket edelim. Günlerce ve aylarca tek bir maddesi bile geçmesin” dedi. Demirtaş, Birleşik Metal-İş grevinin ertelenmesini ise “Padişahın emri var. Sözleşmeli 4C’li Başbakan da tıpış tıpış bu emri yerine getirdi” diye yorumladı.

HDP grup toplantısına Bakanlar Kurulu’nun milli güvenlik bahanesiyle grev kararı ertelenen Birleşik Metal-İş çalışanları da katıldı. Toplantıda konuşan Demirtaş, Bakanlar Kurulu’nun toplanmadan korsan bir şekilde grevi iptal ettiğini belirterek “Milli güvenliği bozucu olduğuna karar vermiş padişah ve şehzadeleri. Bu işçiler nasıl milli güvenliği bozacaklar? Milli deniliyorsa milli bunlardır” dedi. Sarayın güvenliğinin bozulmasından korktukları için bu kararın alındığını söyleyen Demirtaş, bakanların büyük bir kısmının önüne gelen dosyayı bile okumadığını belirterek “Padişahın emri var. Sözleşmeli 4C’li Başbakan da tıpış tıpış bu emri yerine getirdi” dedi. Saraydaki bir bardağın fiyatının bile bin TL’yken, metal işçilerinin 866 TL’ye çalıştığını kaydeden Demirtaş, “Dünyanın en büyük 18. ekonomisi ama dünyanın en büyük soygun ekonomisi. Ülkenin yüzde 80’i üretiyor, yüzde 20’si yiyor” diye konuştu.

 

‘Erdoğan’a ‘sen halifesin’ diye gaz vermişler’

Erdoğan’ın geçmişte bir işçi grevine yaptığı ziyaretteki konuşmasını anımsatan Demirtaş, “20 yıl önce kendisi o zamanlar sultan değildi. ‘Ülkemizde 1980 sonrası işçi haklarına, insan onuruna yakışmayacak şekilde ilgisiz kalmaktadır. İşçilerin yanında yer almak inancımız gereği görevimizdir’ demiş. Ya inancını yitirdin ya da çok para kazandın ya da ikisi birden” diye konuştu.

Erdoğan’ın başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarına değinen Demirtaş, şunları dile getirdi: “Şimdi ‘başkan olacağım’ diyor. İlkokul birinci sınıfta vardır ya ‘Ben başkan olacağım’ diyenler. Olamayacaksın, senin başkanlık sistemini, rejimini asla kabul etmeyeceğiz. Senin rüyalarında kalacak. Ne yapmak istedin de bu ülkede birileri sana engel oldu. Ülkeyi zaten tek adam sistemiyle yönetiyorsun. Halifelik meselesine inanmış gerçekten. Birileri onu inandırmış; ‘Sen halifesin’ diye gazı vermişler. Hilafet demek istiyor da diyemiyor.”

İktidarın yanı sıra ana muhalefetin de HDP hakkında dedikodu ortaya attığını söyleyen Demirtaş şunları söyledi: “Sözde AKP ile kapılı kapılar ardında anlaşmışız. Sayın Kılıçdaroğlu, ikimizin odasının arasında 20 metre var. Buyurun gelin kahve içelim, gelin konuşalım, anlatalım size. Dedikoduyla siyaset yapılmaz. Kim kiminle, sağcılar ve ırkçılarla yerel seçimlerde anlaşma yaptı konuşalım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim kiminle anlaşma yaptı konuşalım. Bunu alenen yapmış bir parti, şimdi bir dedikoduyla kafa karıştırmaya çalışıyor.”

HDP’nin tüccar partisi olmadığını söyleyen Demirtaş, CHP’nin solun gelişmesinin önünde bir proje olarak engel olduğunu belirterek “HDP bunu başarıyor o yüzden panikliyorlar” dedi.

 

‘Elimizden geleni yaparız’

İç güvenlik paketine değinen Demirtaş, düzenlemenin tüm yurttaşları ilgilendirdiğini ifade etti. Demirtaş, “Bu yasa sizi öyle bir vurur ki, sokakta çocuğunuzu Allah korusun öyle bir katleder ki bin pişman olursunuz. Zannetmeyin bu yasa sadece muhalefeti durduracak” dedi. HDP’nin yasanın geçmesini engellemek ve TBMM görüşmelerini kitlemek için elinden geleni yapacağını kaydeden Demirtaş, muhalefete seslenerek “Gelin birlikte hareket edelim. Günlerce ve aylarca tek bir maddesi bile geçmesin. Muhalefetin böyle bir gücü var. Birlikte hareket edersek bu yasa Meclis’ten geçmez” dedi.

 

Bahçeli, İç Güvenlik Paketi’ne tepki gösterdi

‘Türkiye yok olur’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İç Güvenlik Paketi’yle ilgili olarak, “Eğer bu yasa bu şekilde AKP’nin kuruluş felsefesiyle bağdaşmayan, sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın arzu ve özlemleri istikametinde çıkarsa, Türkiye bir felakete sürüklenir, önce polis devleti olmaya, yok olmaya mahkûm edilir” dedi. Erdoğan’ın 31 Ocak günü, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Kurulu’nda (TÜMSİAD) “AKP’ye oy dilendiğini” de vurgulayan Bahçeli, “Kuzey Kore’ye bakınız, görünüş haricinde Erdoğan’ın tıpkısının aynısını göreceksiniz” görüşünü dile getirdi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Erdoğan’ın derdinin “Türkiye’yi cehenneme çevirmek” olduğunu vurguladı. Bahçeli, “Kaç-Ak ve karanlık sarayda oturan Erdoğan’ın anayasayı delik deşik ettiğini” belirterek, “Erdoğan’ın sicilinde beyaz nokta kalmadığını” dile getirdi.

Erdoğan’ın 1993 yılında, 2. Cumhuriyet tartışmalarıyla ilgili hazırlanan ve Başak Yayınları’ndan çıkan çalışmanın 431. sayfasında, başkanlıkla ilgili sorulan soruya, “Başkanlık sisteminin ortaya çıkışı bir özentinin sonucu ya da Amerikan emperyalizminin bize bir tavsiyedir” yanıtını verdiğini anımsatan Bahçeli, Erdoğan’a, “Hâlâ yüzün kızarmayacak mı? Aldatmalarından vazgeçmeyecek misin? Hâlâ başını sarayın duvarlarına vurup, nerede bu Alo Fatih, nerede bu Serok Ahmet demeyecek misin?” sorularını yöneltti.

Konuşmasında, tiyatro ve dizi oyuncusu Tamer Karadağlı’nın “Erdoğan’dan korkuyoruz” sözlerini de anımsatan Bahçeli, “Türkiye’yi korku parantezine aldın, önüne gelen sanatçıyı, oyuncuyu, öğrenciyi, vatandaşımızı korkuttun. Ama senin de korkacağın, titreyeceğin günler yakındır” dedi. Bahçeli, 8 Şubat Pazar günü Kırşehir’de, “Nefesimiz Ensenizde Olacak” konulu açık hava toplantısında milletle kucaklaşacağının da altını çizerek, “Erdoğan nerede miting yaparsa biz orada olacağız ve bunu karşılıksız bırakmayacağız” görüşünü dile getirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler