HDP: Yeni adım çok yakında

HDP’de çözüm sürecine ilişkin beklentiler sürüyor. HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, “Olumsuz gidiş yok. İleri gitme hazırlığı var. Müzakerelere geçiş aşamasındayız. Bir iki hafta içerisinde somut bir aşamaya geçeceğiz” dedi.

Yayınlanma: 11.02.2015 - 22:08
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, çözüm süreciyle ilgili olarak iki hafta içerisinde somut bir aşamaya geçileceğini belirterek “Hükümetin çözüm süreciyle ilgili iki hafta içerisinde adım atmasını bekliyoruz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, TBMM’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yüksekdağ’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Güvenlik paketi süreç için risk: Güvenlik paketi konusunda hükümetle somut, birebir görüşme yapmadık. Paketin çözüm süreci bakımından bir risk teşkil ettiği çok aşikâr. Siyasi iktidar güvenlik paketinin bu kadar tartışılır hale geldiğini görmüştür. Görüşmelerin bir hafta ertelenmesinde AKP’nin bu pakete yeterince güvenmediğinin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Güvenlik paketinin İmralı’da masaya getirildiği yönünde bir bilgimiz yok. Güvenlik paketi doğrudan çözüm süreciyle ilgili. Paketin çıkarılması sürecin karşısında ciddi bir tehlikenin çıkması demektir.

Yüzde 15’i geçersek şaşırmayın: HDP’nin barajı aşmaması tartışmaları uğursuz ve dayanaksız bir kehanettir. Cumhurbaşkanı seçiminden bu yana HDP çok büyük bir ilgiye mazhar oldu. HDP üçüncü odak oldu. AKP ve CHP seçmeninden destek var. Anketlere göre daha seçime dört ay var, oy oranımız 9.5-10.5 aralığında gözüküyor. Biz bunun üstünde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Yüzde 13-14 aralığında Yüzde 15’in üzerine de çıkarsak kimse şaşırmasın. Türkiye siyasi güzel sürprizlere hazır olmalı.

Darbe, komplo olmazsa barajı geçeriz: HDP barajı geçmezse sudan çıkmış balığa dönüşür diye kimse düşünmesin. HDP’nin TBMM’ye girmesine engel olacak tek güç hükümet eliyle ya da siyasi iktidar eliyle yürütülecek bir darbe olur. Eğer siyasi iktidar halkın çoktan hak ettiği bir siyasi düzeni engellemeye dönük bir komploya başvurmazsa, demokrasiye bir darbe teşebbüsünde bulunmazsa HDP’nin meclis dışında kalması gibi bir durum olmaz. Somut bir darbe ya da komplo duyumumuz yok. Nasıl HDP’nin barajı aşamaması gibi bir olasılık varsa darbe girişimi de bir olasılıktır. Ama hem hükümet hem muhalefet HDP’nin barajı aşmaması için sistematik bir çaba gösteriyorlar.

İki haftaya somut bir aşamaya geçeceğiz: Heyetimiz önümüzdeki hafta İmralı görüşmesi yapabilir. Olumsuz bir gidiş yok. Geri gidiş yok. İleri gitme hazırlığı var. Şu an müzakerelere geçiş aşamasındayız. Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde somut bir aşamaya geçeceğiz. Müzakere masasına oturduk ve taslak üzerinde görüşmeye başladık denilmesini bekliyoruz. Bu bilgi bize geldiğinde, müzakereye geçildiğinde paylaşacağız. İki taraf ortak bir açıklama da yapabilir, ayrı ayrı da yapmayı tercih edebilir. Ancak hükümet cephesinden atılan adımların hızlandırılması gerekiyor. Hasta tutsakların bırakılmaması meselesi müzakereye geçilmemesinin temel meselelerinden biri. Demokratikleşme temelinde yasal adımlar atılmıyor. Hükümetten bu adımları iki hafta içerisinde bekliyoruz. Süreçte bir süre sınırı yok: Öcalan cephesinden bir süre sınırı yok. Sayın Öcalan’ın tüm çabası seçim öncesinde bu sorunu siyasi gerilime yol açmayacak şekilde ilerletmek. Sürecin de bir ömrü, süresi, zamanı var. Sadece iyi niyet ve tek taraflı açıklamalarla gidilmez. Artık sürecin tek taraflı olmaktan çıkması ve hükümetin somut bir çıkış yapması gerekiyor.

Öcalan’ın tutsaklık koşulları kaldırılmalı: 15 Şubat, uluslararası komplonun yıldönümüdür. Ama barış ve çözümün ayağa kalkma günüdür. Öcalan artık bölge lideri olarak Türkiye siyasetinde aktif bir rol üstlenmelidir. Öcalan çok ciddi bir sorumluluk üstlenmektedir Türkiye halkları üzerinde, onu yalnızca bir Kürt lideri olarak görmemek gerekir. Tutsaklık koşullarının kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Belki de o güzel sürprizlerden biri de Sayın Öcalan için olur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler