Vekil adaylığı ücreti belli oldu.. Hangi partide ne kadar?

Siyasi partiler milletvekili aday adaylığı için başvuru ücretlerini belirledi...

Yayınlanma: 13.02.2015 - 14:13
Abone Ol google-news

Buna göre en yüksek başvuru ücreti CHP’deki kontenjan adaylığı için ödenecek. AKP, CHP ve HDP'de kadın ve erkekler ayrı başvuru ücreti ödeyecek. MHP'de ise ücret sabit: 2 bin lira. Listelere giremeyen adayların ödedikleri bedel geri ödenmiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girebilmek ve milletvekili seçilebilmek için partiler arasında ve aday adayları arasında yarış başlıyor. Meclis'e giden yol masraflı. Meclis'te turuncu koltuklara oturabilmek için vekil adayları öncelikle milletvekili adayı olmak istedikleri partilere başvuru yapacak. 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler için partiler milletvekili aday adaylarından alınacak başvuru ücretlerini belirledi. Aday adaylığı başvuru ücretlerinde bir önceki seçime göre artış var.

AKP'DE ADAYLIK ÜCRETLERİ

AKP'de aday adaylığı başvuruları başladı, başvuru süresi 20 Şubat'ta sona erecek. Bu seçimde AKP'den aday adayı olmak için erkeklerden 5 bin lira, kadınlardan ise 2 bin 500 lira alınacak. Engelli aday adaylarından ise ücret alınmayacak. 2011 seçimlerinde ise AKP erkek aday adaylarından 3 bin, kadınlardan ise bin 500 lira başvuru ücreti almıştı. 2011 seçimlerinden AKP'ye 5 bin 410 kişinin aday adayı olmak için başvurduğu açıklanmıştı. Aynı seçimlerde AKP'nin kasasına giren para ise 14 milyon 226 bin lira oldu.

EN PAHALI ADAYLIK CHP'DE KONTENJAN ADAYLIĞI

Aday adaylığı başvuruları önümüzdeki hafta başlayacak CHP de bu seçimde aday adaylarından alınacak ücretleri açıkladı. CHP Sözcüsü Haluk Koç'un verdiği bilgiye göre ön seçime girecek adaylardan 5 bin lira, kadın ve genç aday adaylarından ise 2 bin 500 lira ücret alınacak. En pahalı adaylık ise CHP'deki kontenjan adaylığı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kontenjan adayı olarak listelerde yer almak için yapılacak başvurulardan 7 bin 500 lira alınacak.

CHP'de 2011 seçimlerinde aday adaylarından kontenjan adaylığı için 5 bin, önseçim veya eğilim yoklamasıyla aday gösterilmek isteyenlerden 3 bin, kadın ve gençlerden ise 2 bin lira başvuru ücreti alınmıştı. 2011 seçimlerinde o dönem Genel Sekreter olan Bihlun Tamaylıgil CHP'ye yaklaşık 4bin 200 aday adaylığı başvurusu yapıldığını açıklamıştı. MHP'DE KADIN ERKEK AYRIMI YOK MHP aday adaylarının ödeyeceği ücrette kadın-erkek ayrımı yapmadı, başvurulardan 2 bin lira alınması kararlaştırıldı. 2011 seçimlerinde MHP başvuru ücretini bin lira olarak belirlemişti. MHP'ye yapılan başvuru sayısı ise 2 bin 500 olarak açıklanmıştı. MHP'de milletvekili adaylık başvuruları 12 Mart Perşembe günü başlayacak ve 18 Mart Çarşamba günü sona erecek.

HDP'DE KADIN VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Bu seçim, daha önceki seçimlere bağımsız adaylar veya ittifak yoluyla giren Kürt siyasi hareketi açısından da bir ilk olacak. Seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP'de ise aday adaylığı için başvuruda bulunan erkeklerden 2 bin lira, kadın ve 27 yaşın altındaki gençlerden ise bin lira alınacak. Engellilerden ise ücret talep edilmeyecek. HDP'de aday adaylığı başvuruları 16 Şubat'ta başlayıp 2 Mart'ta sona erecek. Engellilerden ise ücret talep edilmeyecek.

BBP'DE KADINLARDAN ÜCRET ALINMAYACAK

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise erkek aday adaylarından 500 lira başvuru ücreti alınacağını, kadın ve engelli adaylardan ise ücret alınmayacağını açıkladı. Başvurular sonunda partiler aday listelerini belirleyip Yüksek Seçim Kurulu'na sunacak. Bu listelere giremeyen aday adaylarının başvuru ücretleri ise geri ödenmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler