Kürtlerin birçoğu Meclis’in parçası olmak istemiyor

The Economist ‘Özerklik peşindeki Kürtlerin hükümetle dansı’ başlıklı yazısında bölgeden izlenimler aktardı.

Yayınlanma: 13.02.2015 - 22:30
Abone Ol google-news

The Economist dergisi “Özyönetim Hayalleri - Özerklik peşindeki Kürtlerin kendilerinden
destek isteyen hükümetle dansı” başlıklı yazıda, Kobani sonrası pek çok Kürt’ün artık TBMM’nin parçası olmak istemediğine dair izlenimler aktardı.

Yazı şöyle başlıyor: “Dicle Nehri’nin kıyısında eski bir Kürt yerleşimi olan Cizre’de bir aile, sınırın diğer tarafındaki Kobani’de IŞİD militanlarına karşı savaşırken ölen 20 yaşındaki oğulları Muhammed’in yasını tutuyor. Muhammed, Kürt güçlerin Kobani’de 26 Ocak’ta zaferlerini ilan etmesinden kısa süre sonra öldürüldü. Başsağlığına gelen Molla Kasım adlı imam, ‘Cizre Kobani’de 17 şehit verdi’ diyor. IŞİD’e karşı savaş, Pan-Kürt hissiyatı canlandırdı ve efsanevi Kürt Emiri Bedir Han’ın 19.
yüzyılın başlarında Osmanlı’ya karşı ayaklandığı Cizre’de uzun zamandır devam eden isyankârlığı alevlendirdi. Muhammed’in annesi Selma, ‘Cizre bizim, Kobani bizim, her ikisi için de savaşmak zorundayız’ diyor. ” Muhammed’in polis aracına taş atmaktan bir yıl hapis yattığında 14 yaşında olduğunu aktaran annesi, “Ondan sonra PKK’ye katılmaya karar verdi” diye ekliyor.

Yazıda 1992’de Cizre’de Türk güçlerinin Nevruz kutlamaları sırasında sokağa çıkma yasağına meydan okuyan sivillerin üzerine ateş açması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü hatırlatılırken, “AKP Kürtler için görülmedik açılımlar yaptı; dil yasağını hafifletti, Öcalan’la görüşmelere başladı. 2 yıldır ateşkes var. AKP’nin 7 Haziran seçimi sonrası HDP’nin desteğini almayı umduğu başkanlık sistemini de içeren yeni
anayasa kapsamında Kürtlere daha fazla hakların verilmesi gündemde” deniliyor.

“Daha önce bağımsız adaylar çıkaran parti bu kez anketlerin barajı aşamayabileceğine işaret etmesine rağmen seçimlere parti olarak girmeyi planlıyor” diyen haber şöyle devam ediyor: “Ama zaten bölgesel merkez Diyarbakır’da birçok Kürt artık Türk parlamentosunun parçası olmak istemiyor. Kürdistan İslami İnisiyatifi’nden (Azadi) Sıdkı Zilan ‘Tüm Kürt partilerini birleştirip kendi parlamentomuzu kurmalıyız’ diyor. İşadamı Şahismail Bedirhanoğlu ‘Hükümetin Kobani politikası ayrılıkçı duyguları güçlendirdi. Eğer HDP parlamentoda temsil edilmezse gerginlik kontrolden çıkar’ diye konuşuyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler