Kılıç’ın adı CHP için geçiyor

AKP’den üç dönemliklerle SP, BBP de adaylık için Kılıç’a teklifte bulundu.

Yayınlanma: 13.02.2015 - 23:06
Abone Ol google-news

AKP’deki MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın tartışmalı istifa krizinin ardından seçime yönelik siyasi hareketlenmeler arttı. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan emekli olan Haşim Kılıç, seçimi hedefleyen çok sayıda siyasi oluşumun adresi konumunu kazandı. Kılıç’a, AKP’de yeniden aday olamayacak 3 dönemlikler ve istifa eden vekilleri de kastedilerek “Aday ol, başımıza geç, Meclis’te hemen grup kuralım” teklifleri yapıldı. Kılıç’ın CHP’den milletvekili adayı olması için de kulis faaliyetleri yürütülüyor.

AKP’ye alternatif merkezmuhafazakâr sağda gözler iki isim üzerinde. Haşim Kılıç ve eski Merkez Bankası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski danışmanı Durmuş Yılmaz. Yılmaz, bu koşullarda siyasete girmeyeceğini açıklayarak kendisine yönelik nabız yoklama girişimlerini durdurdu.
Ancak Kılıç, Anayasa Mahkemesi başkanlığından bir aylık süresi olmasına karşın aday olacak kamu görevlilerinin istifası için son gün olan 10 Şubat öncesi, 1 aylık süreyi kullanmayarak emekli oldu. Kılıç’ın bu kararı, seçim için son arayışlarını sürdüren isimleri, yeni oluşumları ve baraj altındaki partileri umutlandırdı. Kılıç, bugünlerde Ankara’da kapısı en çok aşındırılan isim konumunda.
Kılıç’a, AKP’deki üç dönemlikler ve 17Aralık sürecinde partiden istifa eden vekiller de kastedilerek “Eğer siyasete girerseniz hemen grup oluştururuz” teklifi de götürüldü. Kılıç’a çok sayıda aracı ziyaretiyle yapılan teklifin çerçevesi şöyle:

“Bu seçim çok önemli. Türkiye başkanlık sistemine gidecek mi gitmeyecek mi bu oylanacak. Bu çerçevede siz kesin olarak siyasette yer almalısınız, arkanızda rüzgâr var. Bunun yolu da milletvekili adaylığınızdan geçiyor. AKP’nin yeniden aday göstermeyeceği 3 dönemlik milletvekilleri var ve bunların bir kısmı yeni bir oluşum bekliyor. İstifa eden milletvekilleri var. Bunun dışında çok sayıda bağımsız isim ve seçimde güç birliği arayan oluşumlar var. Bunların başına geçerseniz Meclis’te hemen grup kurarız. Grup oluşturmak da seçime parti kimliğiyle girme koşulunu sağlıyor. Böylece örgütlenme zorunluğundan kurtuluruz. Sizin başımızda olduğunuz bir çatıyla gireceğimiz seçimde yüzde 10 barajını aşarız.”

Kılıç’a siyaset önerilerinin daha çok Gül’e umut bağlayıp bu umutlarının gerçekleşmeyeceğini gören çevrelerden geldiğinin altı çiziliyor. Bağımsız çok sayıda isim ve yeni parti girişimleriyle birlikte baraj sorunu olan SP, BBP gibi partilerin lider ve yöneticilerinin de Kılıç’ı ziyaret ederek aday teklif yaptıkları belirtiliyor. Bu partilerin de başka bazı partileri de yanlarına alarak Kılıç’a liderliği etrafında ittifak arayışları içine girebilecekleri önerileri yaptıkları da kulislerde konuşuluyor. Kılıç’ın, “İstifamın siyasi bir projeyle ilgisi yoktur” açıklamasına karşın bu ziyaretlerin sürmesine dikkat çekiliyor. Kılıç’ın, teklifleri dinlediği kesin bir yanıt vermediği de belirtiliyor.

Siyasi kulislerde Kılıç’la ilgili son konuşulan iddia da CHP ile ilgili. Parti içinde bir grubun Kılıç’ın CHP’den milletvekili adaylığı için kulis yürüttüğü belirtiliyor. CHP içinde seslendirilen bu görüş doğrultusunda Kılıç’ı CHP’ye ikna etmek için de çaba içinde olanlar bulunduğu ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler