Aydar aday gösterilecek

HDP, eski Kongra Gel Başkanı’nı memleketi Siirt’ten TBMM’ye sokmayı planlıyor.

Yayınlanma: 14.02.2015 - 01:05
Abone Ol google-news

Seçime parti olarak girmeye karar veren HDP, eski DEP milletvekili ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve eski Kongra Gel Başkanı Zübeyir Aydar’ı memleketi Siirt’ten aday göstermeye hazırlanıyor. Daha önce Sebahat Tuncel’i cezaevindeyken aday gösteren HDP, ilk kez Avrupa kanadından bir ismi aday göstermeye hazırlanıyor. Hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmayan Aydar’ın avukatları aracılığıyla başvuru yapıp seçildikten sonra Türkiye’ye döneceği belirtiliyor.

Türkiye solu, muhafazakâr camia, Aleviler, Gezi aileleri ve birçok isme adaylık teklifi götürerek geniş bir aday yelpazesi oluşturmaya çalışan HDP, seçime sürpriz adaylarla gidecek. HDP’nin eski DEP milletvekili ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve eski Kongra Gel Başkanı Zübeyir Aydar’ı memleketi Siirt’ten aday göstermeye hazırlandığı belirtiliyor. 21 yıldır Avrupa’da yaşayan KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve eski Kongra Gel Başkanı Aydar’ın Türkiye’ye geri dönmesine engel teşkil edecek herhangi bir kesinleşmiş hapis cezası, tutuklama ya da yakalama kararı bulunmadığı belirtiliyor.

Zübeyir Aydar ile Remzi Kartal’ın da aralarında bulunduğu 26 Kürt siyasetçi için “Sürgünde Kürt Parlamentosu” ile “Kürdistan Ulusal Kongresi”nin oluşumunda yer aldıkları iddiasıyla 22.5 yıla kadar hapisle yargılandıkları davada Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Haziran 2014’te yakalama kararlarını kaldırmış, 3 ay içinde Türkiye’ye gelmeleri halinde “tutuklanmama güvencesi” vermişti. Mahkemenin kararına göre 3 ay içinde Türkiye’ye dönerek mahkemede ifade vermeleri durumunda,
CMK’nin “Sanığa Verilecek Güvence Belgesi” başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacaklardı. Söz konusu maddede, “Mahkeme, gaip olan sanık hakkında duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı hususunda bir güvence belgesi verebilir ve bu güvence koşullara bağlanabilir” ifadesi yer alıyor. Aydar’ın Avrupa’dan aday gösterilecek ilk isim olacağı belirtilirken Aydar gibi uzun süredir Avrupa’da olan Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal’ın ise Avrupa’da kalmaya devam edeceği ifade edildi.

 

Türkiye’den uzakta 21 yıl

Siirt’te İHD Şube Başkanlığı ve SHP İl Başkanlğı görevinde bulunan Aydar, 1991’de SHP listesinden milletvekili seçildi ve aynı yıl DEP’e geçti. 1994’te DEP milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp cezaevine konulmalarının ardından Aydar Türkiye’yi terk etti. 1994’te İsviçre’de sığınmacı statüsü aldıktan sonra PKK tarafından 1995’te kurulan Sürgündeki Kürt Parlamentosu (PKDW) ve 1999’da kurulan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) oluşumlarında yer alan Aydar, 2003’te Kongra-Gel başkanı oldu. Aydar, 14 Ekim 2009’da ABD Hazine Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tarafından özel olarak belirlenmiş uyuşturucu kaçakçısı olarak ilan edildi. Haziran 2010’da Belçika’da tuklanan Aydar, üç hafta sonra serbest bırakıldı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler