Kandil’den sert tepki: Silah bırakma beklentisi boş

Erdoğan’ın silahsızlanma çağrısına KCK’den ‘kamuoyunda gerçekliğe tekabül etmeyen beklentiler’ yanıtı geldi. 15 Şubat nedeniyle Güneydoğu yine karıştı.

Yayınlanma: 15.02.2015 - 22:33
Abone Ol google-news

TBMM gündeminde iki haftadır görüşmeleri ertelenen iç güvenlik paketinin çözüm sürecinde yarattığı kriz Kandil’den gelen “kabul edilemez” tepkisiyle daha da derinleşirken, paket krizinin yeni bir tıkanıklığa dönüşüp dönüşmediği bu hafta yapılacak görüşmelerle belirlenecek. KCK, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın silahsızlanma çağrısına yönelik açıklamasını ise “kamuoyunda gerçekliğe tekabül etmeyen beklentiler” olarak nitelendirdi.

Geçen hafta iki kez Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir araya gelen HDP heyeti iç güvenlik paketine ilişkin İmralı’dan gelen tepkileri ileterek paketin geri çekilmesini talep etmişti. Hükümetin geri adım atmaması üzerine Kandil’e giden heyet 13 ve 14 Şubat’ta “ilk kez üst üste iki gün süren” kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede KCK yönetiminin hemen hemen bütün yöneticilerinin yer aldığı belirtildi. KCK, müzakere heyeti ve izleme kurulu gibi mekanizmaların henüz kurulmaması ve Öcalan’ın müzakere taslağında yer alan takvime uyulmamasına büyük tepki gösterdi. KCK, iki haftadır görüşmeleri ertelenen “iç güvenlik paketinin kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

 

‘Paket süreci tehlikeye atar’

HDP’den yapılan açıklamada KCK’nin çözüm sürecinde “hala müzakereye” geçilmemesinin kabul edilemez olduğu belirtilirken, “AKP Hükümeti’nin kalıcı barışa gidecek çalışmalar yapmak yerine, kamuoyunda gerçekliğe tekabül etmeyen beklentiler üzerinden algı yönetimi oluşturma çalışmalarıyla zaman harcadığı tespitini yapmıştır” denildi. Açıklamada, Öcalan’ın müzakere taslağında 15 Şubat’a kadar müzakere başlıklarında mutabakat sağlanması gerektiğine dikkat çeken KCK yetkililerinin AKP’nin çözüm takvimini boşa çıkarmaya çalışan bu tutumunun Kandil’de tepkiyle karşılandığı ifade edildi. Çözüm sürecinin ruhu ile AKP’nin uygulamalarını çeliştiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar dile getirildi: “İç güvenlik paketi ile AKP’nin tüm toplumsal muhalefeti tamamen sindirmek istediği belirtilmiştir. Paketi çıkarmanın müzakere sürecini de tehlikeye atacağı ifade edilmiştir.”

Öte yandan Genel Kurulu’nda görüşmeleri iki haftadır ertelenen “İç Güvenlik Paketi”nin görüşmelerine yarın başlanacak. Paketin, 17 Şubat Salı- 6 Mart Cuma tarihleri arasında cumartesi ve pazar dahil ara vermeksizin görüşülerek yasalaştırılması planlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler