CHP’de garanti sıralar kadına

CHP, 7 Haziran seçimleri için bugüne kadarki en geniş önseçimi yapma kararı aldı. Ankara, İstanbul ve İzmir’de ilk sıralar kadın adayların.

Yayınlanma: 15.02.2015 - 23:00
Abone Ol google-news

CHP Parti Meclisi, 7 Haziran seçimleri için bugüne kadarki en geniş önseçim uygulamasını yapma kararı aldı. 85 seçim bölgesinden 55’inde seçim bölgesinde üye katılımlı önseçim yapılacak. Bunlardan 45’inde hâkim gözetiminde, 10’unda örgüt gözetiminde üye katılımlı önseçimle adaylar belirlenecek. 30 seçim bölgesinde ise merkez yoklamasına gidilecek. Ankara, İstanbul ve İzmir’de tüm seçim bölgelerinde ilk sıralar, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun inisiyatifiyle kadın adayların olacak. Kılıçdaroğlu, önseçim yapılacak yerlerde 39 kontenjan kullanacak.

Kılıçdaroğlu’nun “Demokrasi tarihinde dönüm noktası olabilecek toplantılardan biri olacak” diye sunduğu CHP Parti Meclisi’nden sürpriz kararlar çıktı. Toplantıda alınan kararları açıklayan parti sözcüsü Haluk Koç, 7 Haziran için CHP’nin bugüne kadarki en geniş önseçim uygulamasını
yapacağını açıkladı. Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da “Meydanlarda demokrasi diye bağırıyorsun, sen adaylarını nasıl belirliyorsun? İmralı ve Kandil’in vesayet rüzgârıyla belirliyorsun” diye seslendi. Cumhuriyet’in geçen hafta duyurduğu önseçim formülü, PM’de alınan kararlarla tescillendi.

 

‘İlanihaye başkan olacak değilim’

Edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, toplantıda PM üyelerine, “Bütün büyük kentlerde birinci sıralara
kadın aday koyacağız. Her yerde kadın ve genç adaylara oy verilmesi çağrısı yapıyorum. Sizlerden
de gittiğiniz yerlerde bu talimatımı üyelere aktarmanızı istiyorum” dediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’nun, genç kontenjanını nasıl kullanacağının sorulması üzerine de, “Bu bir bayrak yarışı. Buradaki arkadaşların tamamı sonsuza kadar görev yapacak değil. Yerlerini genç arkadaşlara bırakacaklar. Ben de ilanihaye genel başkanlık yapacak değilim” yanıtını verdiği belirtildi.

 

Kaleli itiraz etti, karar değişti

Bursa için ikinci ve dördüncü sıralarda kontenjan kullanımıyla yapılacak önseçim kararına itiraz eden Bursa Milletvekili Sena Kaleli, “Bursa’da herkes önseçim istiyor” dedi. Bunun üzerine kontenjan fikrinden vazgeçildi. İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de İzmir için düşünülen 2. ve 5. sıraların kontenjanla belirlenmesine itiraz etti. İtirazın ardından kontenjan, birinci, üçüncü ve beşinci sıralarla değişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler