Pakete itfaiyeli savunma

AKP, milletvekillerine “Özgürlükleri Koruma Paketi” başlığıyla gönderdiği bilgi notunda iç güvenlik paketinin AB’den bile demokratik olduğunu savundu. Polise verilen uzaklaştırma yetkisinin “yangında itfaiyeyi engelleyen kişinin olay yerinden uzaklaştırılmasından farksız” olduğu savunuldu.

Yayınlanma: 17.02.2015 - 21:09
Abone Ol google-news

AKP’nin İç Güvenlik Paketi’yle ilgili olarak milletvekillerine “Özgürlükleri Koruma Paketi” başlığıyla gönderdiği bilgi notunda, molotofa karşı polise silah kullanma yetkisi verilmesinin “yakma ve yıkma olaylarını azaltacağı”, polise verilen uzaklaştırma yetkisinin ise “yangın sırasında itfaiye görevlilerini engelleyen kişinin olay yerinden uzaklaştırılmasından farksız” olduğu savunuldu. Polise arama ve gözaltı yetkisinin 2005 yılında “demokratik olmadığı” gerekçesiyle kaldırıldığı kaydedilen bilgi notunda, bu yetkilerin AB mevzuatına uygun olarak geri getirildiği kaydedildi.

 

Notta, paketle ilgili şu görüş ve değerlendirmelere yer verildi:

Kolluğa arama yetkisi AB’den bile daha demokratik: Kolluğu kişinin üstü, eşyası ve aracını arama yetkisi, Avrupa Birliği müktesebatına da uygundur. Avusturya, İtalya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde her kolluk personeli doğrudan kişinin üstü, eşyası ve aracında arama yapma yetkisine sahiptir. Kimseden izin almasına da ihtiyaç yoktur. Yapılan düzenlemenin, AB müktesebatına uygun olmasının da ötesinde, sınırlama, denetim ve tutanak düzenleme zorunluluğuna tabi tutulmasıyla, AB standartlarının da ötesinde daha demokratik ve etkin bir denetim ve uygulama hayata geçirilmektedir.

Sapan taştan daha tehlikeli: Kamu düzenine zarar verilmesine yol açacak şekilde, sapan ve demir bilye ile toplantı ve yürüyüşlere katılmak ise suç olarak değerlendirilecektir. Çünkü bu malzemelerin suç olarak nitelendirilen taş veya lastik çubuktan daha çok yaralayıcı olduğu bir gerçektir.

Önleme dinlemesi haberleşme özgürlüğü için: Önerilen bu değişiklik, suçluların takibini ve incelemeleri mümkün kılan dinlemelerdeki istismarları ve kötü niyetli kullanımları önleme amacına matuftur. Geçmişte masum kişiler, sahte isimlerle, IMEI numaraları üzerinden ve hiçbir illiyet bağı bulunmayan örgütlerle irtibatlandırılarak dinlenmiş ve haberleşme özgürlükleri ihlal edilmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler