Vekiller ballı gezi için kuyruğa girdi

TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu üyelerinin, 7-14 Mart’taki BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantısı için yapacakları ABD ziyaretine komisyon üyesi olmayan vekiller de katılmak isteyince AKP Grup Başkanvekili Elitaş devreye girmek zorunda kaldı.

Yayınlanma: 20.02.2015 - 22:45
Abone Ol google-news

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nun, 7-14 Mart tarihlerinde Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu toplantısına katılmak üzere gerçekleştirecekleri New York gezisi, “krize” dönüştü. Komisyon, New York gezisi için daha önce, Başkan Alev Dedegil haricinde, komisyon üyesi 4 milletvekilinin gitmesi için TBMM Başkanlığı’na “onay yazısı” gönderdi.
Ancak TBMM Başkanlığı, bu gezinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca yapılması gerektiği gerekçesiyle topu üzerinden atınca, bakanlık geziye katılacak milletvekili sayısını 14’e yükseltti. Sayı çok olunca AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş devreye girdi.

TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun faaliyetlerine başlandığı ilk günlerde, AKP İstanbul Milletvekili ve Komisyon Başkanı Alev Dedegil, parlamento ve grupların önereceği isimlerle 7-14 Mart tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecek BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantısına katılacağını duyurdu. TBMM Başkanlığı’na, Başkan Dedegil haricinde 4 milletvekilinin ABD gezisine katılması için “onay yazısı” gönderildi. Ancak TBMM Başkanlığı, “gezinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca yapılması gerektiği” gerekçesiyle konuyu bakanlığa havale etti. Daha sonra Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nca AKP’li İlknur İnceöz, Türkan Dağoğlu, Safiye Semenoğlu, Cemil Dinmezpınar, Vural Kavuncu, Alev Dedegil, Sevde Bayazıt Kaçar ile CHP’li Binnaz Toprak, Hülya Güven, MHP’li Ahmet Duran Bulut ve Komisyon Uzmanı Mustafa Biçer’den oluşan 11 kişilik liste hazırlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 16 Şubat’ta Meclis Başkanlığı’na bir yazı göndererek AKP’li milletvekilleri Nurcan Dalbudak, Fatoş Gürkan, İlknur Denizli, Gülşen Orhan ve Tülay Selamoğlu’nun da geziye katılmasını istedi. Ancak listeye son dakika eklenmesi istenen isimlerden İlknur Denizli ile Tülay Selamoğlu’nun her iki komisyon ile de hiçbir ilgileri bulunmuyor.

Listeye son dakika eklenmek istenen 5 AKP’li milletvekili Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda “kriz” yarattı. Başkan Alev Dedegil’in söz konusu duruma tepki göstererek geziye gitmeme kararı aldığı belirtildi. Komisyonda yaşanan bu kriz üzerine AKP grup yönetimi devreye girdi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın devreye girmesi ve AKP Grubu’nun itirazı üzerine “3 milletvekilinin ABD’ye gitmesi” kararı benimsendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon