10 günde ikinci ziyaret

HDP ile Kandil, İç Güvenlik Paketi nedeniyle AKP ile yaşanan krizi görüştü.

Yayınlanma: 24.02.2015 - 02:11
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinde HDP heyeti TBMM’deki İç Güvenlik Paketi görüşmeleri sürerken, 10 gün içinde Kandil’e ikinci kez gitti. Kandil’deki görüşmede, hükümetin Öcalan tarafından hazırlanan 10 maddelik yol haritası kapsamında adım atmamasıyla başlayan gerilimin, İç Güvenlik Paketi’nin TBMM’ye gelmesiyle dönüşmesi ele alındı. HDP heyeti hükümetle yapılan görüşmelerde süreçle ilgili görüşmeleri KCK yöneticilerine aktarırken, heyetin Kandil dönüşü kapsamlı açıklama yapması bekleniyor.

HDP heyetinin İmralı’ya ziyaret talebine geçen hafta boyunca yanıt verilmezken, bugüne kadar HDP heyeti rutin ziyaret trafiğinin aksine 10 gün içinde ikinci kez Kandil’e gitti. Öcalan’ın İmralı’da hazırladığı 10 maddelik yol haritasında silahsızlanma aşamasının zamanlaması konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 15 Şubat’ta yapılması planlanan çağrı gerçekleşmemiş, yol haritasında öngörülen takvimlendirme yine geçersiz duruma düşmüştü. TBMM çalışmaları nedeniyle İmralı heyetinde yer alan HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken Ankara’da kalırken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve heyete en son dahil olan Özgür Kadın Kongresi’nden (KJA) Ceylan Bağrıyanık dün sabah Kandil’e gitti.

Edinilen bilgiye göre KCK içinde hükümetin 10 maddelik yol haritasında öngörülen adımlar yerine iç güvenlik paketini TBMM’ye getirmesi, AKP’nin çözüm sürecine yönelik tavrı olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda son ziyarette sürecin bitme noktasında olduğu mesajı veren Kandil’de öne çıkan görüşlerin “sürecin artık ilerlemediği” ve “AKP’nin seçimlerde çözüm sürecinde adım atmadan kullanmayı hedeflediği” olduğu belirtiliyor. HDP İmralı heyetinin yaptığı görüşmelerde sürecin geleceğiyle ilgili hükümetin adım atmasına yönelik çağrı ve sürecin hükümet tarafından bitirildiği vurgusunun yapılması değerlendiriliyor.

 

‘Toplantı ihtiyacı duyduk’

HDP heyetinin Kandil dönüşü yapılacak açıklamada, Öcalan’ın hükümet ve Kandil’e ilettiği 10 maddeden oluşan yol haritasının ayrıntılarıyla açıklanması da bekleniyor. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, en son gerçekleştirilen Kandil ziyaretinin ardından devlet ve hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerin aktarılması ve AKP’nin süreçle ilgili tavrını değerlendirmek üzere toplantı yapma ihtiyacı duyduklarını söyledi. Baluken, “Arkadaşlarımız döndükten sürecin gelmiş olduğu aşamayı ve AKP’nin yaklaşımlarını kamuoyuyla paylaşabiliriz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler