‘Nerden baksan tutarsız...’

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in evinde bulunan paralar ve oğlunun Rıza Sarraf’la senet alacağı tanışıklığına ilişkin söylediklerine mali müşavirler mantıklı bir açıklama bulamadı.

Yayınlanma: 24.12.2013 - 22:52
Abone Ol google-news

Aralarında bakan çocukları, bürokratlar ve ünlü işadamlarının da yer aldığı ve ele geçen paranın 17.5 milyon lira olduğu ileri sürülen büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası İçişleri Bakanı Muammer Güler’in, oğlunun evindeki paralara ve Sarraf’la tanışıklığına neden olan senet olayına ilişkin açıklamaları mali müşavirlerce “nerden baksan tutarsız” şeklinde yorumlandı.

Bakan Güler, oğlunun evnideki paralar ilişkin dün yaptığı açıklamalarda, “Para, oğlumun Bahçeşehir’deki villasının satışından el edildi. Satış sırasında bir ipotek sorunu doğmuş. Dolayısıyla paranın bankaya konulması halinde kaynağının gösterilmesi mümkün değil. O nedenle 1 milyon 200 bin dolarlık ipoteğin bozulmasını beklemişler” sözleri yayımlandı. Bu durumu değerlendirmesini istediğimiz mali müşavirler, “Bunlara mantıklı bir açıklama yapmak mümkün değil. Bir kere banka, yatırılan paranın kaynağını sormaz” şeklinde yanıtladı. Verilen bilgiye göre, Türkiye’de bankalar yatırılan paranın nereden geldiğini araştırmıyor. Ancak maliye özellikle belli bir miktarın üzerindeki hesap hareketleri hakkında vergi usulsüzlüğüne olanak vermemek için bilgi isteyebiliyor. Yani işini yasal yapmak isteyen birinin bankaya para yatırmaktan korkmasına hiç gerek yok.

Açıklamalarında, “Oğlumun 2004-2008 arasında iş yaptığı bir akrabamız var. Bu şahıs oğluma bir borç taktı! Battıklarını söyleyip senetler düzenlediler. O senetleri de ödemediler. Sonra bu çocuk Rıza Sarraf’ın Çin’deki operasyonlarının başına geçmiş. Oğlum da ‘Madem bunun yanında duruyor, para kazanıyor, alacağımızı tahsil edebilir miyiz?’ diye düşünerek Rıza Sarraf’la tanışıyor. Budur tanışıklığımız” diye anlatan Güler’in bu ifadelerinde de yine tuhaflıklar göze çarptı. Zira uzmanlara göre, senetler normal koşullarda banka yoluyla tahsil ediliyor. Borçlu, gününden önce elden parayı getirip senedi alması da mümkün ama genel olarak senet sahibi kişi senetleri bankaya vererek vadesinde tahsil etmesini ister. Edilemediğin de bu senetler için dava olanağı doğar. Eğer sentler banka yolu ile tahsil edilmezse, vadesi geçen senet değersiz alacak olur. “Yani bu açıklamalar nereden bakarsınız tutarsız” diyen uzmanlara göre, işi yasaya ve hukuka göre yapmak isteyenler bu tip tanışıklıklara da gereksinim duymuyorlar...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler