AKP'de kendileri gidiyor akrabaları geliyor

3 dönemliklerle birlikte milletvekillerinin yarısından fazlası değişecek olan AKP’de, aday adaylarında bürokratlar ile türbanlı kadın adayları öne çıkıyor.

Yayınlanma: 16.03.2015 - 06:14
Abone Ol google-news

AKP’nin 3 dönemlik 68 milletvekiliyle birlikte mevcut 312 milletvekilinin yarıdan fazlası değişecek. Yeni dönem için 6 bin 200 aday adayı yarışırken, ön plana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanları, bürokratlar ve özellikle türbanlı kadın aday adayları öne çıkıyor. Danışman ve bürokratların ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara’dan aday gösterilmesi beklenirken, kimin danışmanının hangi sırada aday gösterileceği ise gelecek dönem için önemli bir gösterge olacak.

AKP’nin 3 dönemlik 68 milletvekiliyle birlikte mevcut 312 milletvekilinin yarıdan fazlası değişecek. Yeni dönem için 6 bin 200 aday adayı yarışırken, ön plana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanları, bürokratlar ve özellikle türbanlı kadın aday adayları öne çıkıyor. Danışman ve bürokratların ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara’dan aday gösterilmesi beklenirken, kimin danışmanının hangi sırada aday gösterileceği ise gelecek dönem için önemli bir gösterge olacak.

AKP’de, 550 kişilik listeye girmek için yarışan aday adaylarından öne çıkan ve tartışılan isimler şöyle:

 

Ağır toplar parlamento dışı

3 dönem kuralı nedeniyle Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AKP Genel Başkan yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Haluk İpek, Beşir Atalay, Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın da aralarında bulunduğu 68 milletvekili, yeni dönemde olmayacak. 3 dönem kuralına takılmamasına karşın listede yer bulamayacak milletvekilleriyle birlikte mevcut 312 milletvekilinin yarısından fazlası değişecek.

 

Eş, çocuk ve kardeş yığılması

Ağırlıklı olarak 3 dönemliklerin yakınları başta olmak üzere aday adayları arasında milletvekillerinin birinci derece yakınları dikkat çekiyor.

3 dönem kuralı nedeniyle aday olamayan Samsun Milletvekili Ahmet Yeni’nin kızı Rümeysa Yeni Albay, Trabzon Milletvekili Cevdel Erdöl’ün oğlu Fatih Erdöl, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un kardeşi Sait Yakut, Nevzat Pakdil’in kardeşi Necdet Pakdil, Mevlüt Akgün’ün kardeşi Mustafa Akgün aday adayları arasında.

 

Kayınpeder ve damat da aday

AKP’nin YSK temsilcisi Şeref Malkoç aday adayı olurken, damadı Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül de yeniden aday.

Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu, bu kez adaylık sırasını eşi Sema Ramazanoğlu’na devrederken, Sema Ramazanoğlu’nun kız kardeşi eski Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, eski milletvekili İhsan Arslan’ın oğlu Mücahit Arslan aday adayları arasında. Eski AKP milletvekili Mehmet Ceylan, oğlu Burak Ceylan’ın da aday olması üzerine adaylığını geri çekti.

 

Danışmanlar arasında sıra yarışması

Milletvekili aday listesinin YSK’ye teslim edileceği 7 Nisan’da en fazla merak edilen konulardan biri aday adayları arasında yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun danışmanlarının sıraları olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları Aydın Ünal, Mücahit Arslan ile Davutoğlu’nun danışmanları Kani Torun, Taha Özkan, Ertan Aydın, Ali Sarıkaya, Vedat Bilgin ve Emine Nur Günay aday adayı.

 

Türbanlı adaylar

TBMM’de türban yasağının kalkmasının ardından AKP’li 45 milletvekilinden 6’sı türban takmıştı. Yeni dönemde türbanlı milletvekili sayısının artması bekleniyor.

1999 yılındaki seçimin ardından Meclis’te türban krizine neden olan Merve Kavakçı’nın kardeşi Revza Kavakçı ve AKP’nin il kadın kolları başkanları başta olmak üzere çok sayıda türbanlı kadın, milletvekili olmak için aday adayı oldu.

AKP’de yeni yasama döneminde türbanlı kadın milletvekili sayısının 20’yi geçmesi bekleniyor.

 

Bürokratlar yeni vitrin

Çok sayıda bürokratın aday adayı olması nedeniyle kamuda üst düzey kadrolar neredeyse boşaldı.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar yardımcıları Salih Çelik ve Yusuf Büyük, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar yardımcıları Gazi Alataş ve Ömer Bozoğlu, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakan İlyas Aydoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden, Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, Adalet Bakanlığı Müşaviri Adnan Boynukara, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Sümerbank Genel Müdürü Sezai Ensari, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşcı, MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personel Genel Müdürü Nizamettin Ekinci, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Ali Akay aday adayları arasında.

 

Yardımcılılık yetmedi

Hükümetin 2011 seçimlerinden önce KHK ile getirdiği bakan yardımcılığı uygulamasıyla bu kadrolara atanan İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya milletvekilliği için yarışacak.

 

Dışarıdan bakanlar aday

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından Başbakan Davutoğlu’nun kabinesine dışarıdan bakan olarak atanan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da milletvekili olarak parlamentoya girip “içerden bakan” olarak kabineye girmeyi planlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler