Seçim öncesi rant kaçırma

AKP, 5 Nisan’da yasama faaliyetlerini tamamlayacak TBMM’ye ‘rant’ mesaisi yaptırıyor. Hedef, elektrik dağıtım şirketlerine kayıp kaçak kıyağı ve inşaat şirketlerine Hazine arazisi verilmesi.

Yayınlanma: 20.03.2015 - 04:32
Abone Ol google-news

5 Nisan’da yasama faaliyetlerini sonlandırmaya hazırlanan TBMM, son düzlüğe AKP’nin rant düzenlemeleriyle girdi. YSK’nin yandaş televizyon kanallarına ceza vermesini engelleyen düzenleme muhalefetin yoğun itirazları nedeniyle geri çekilirken, iki kıyak düzenleme daha yolda. Doğu ve Güneydoğu’daki elektrik dağıtım şirketleri için kayıp kaçak oranlarının yeniden belirlenmesine yönelik düzenleme Enerji Komisyonu’nda kabul edilen teklife eklendi. İstanbul Sultanbeyli’de gecekondularda yaşayan vatandaşlara tapularının verilmesine ilişkin düzenlemenin içerisine de bunun karşılığı olarak bölgede arazi toplayan şirketlere Hazine arazilerinin verilmesi eklendi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’in son 1 hafta içerisinde gündemine aldığı rant düzenlemelerini şöyle sıraladı:

Yeniden düzenleme

Yandaş şirketlere kayıp kaçak kıyağı: Başbakan Ahmet Davutoğlu, göreve başladığı ilk gün imzaladığı kararnameyle elektrik şirketlerine borcu bulunan çiftçilerin, devletten olan tarımsal destekleme alacaklarının, şirketlere ödenmesinin yolunu açtı. Kararneme, yargıdan döndü. Hükümet, Bakanlar Kurulu kararıyla yapamadığı düzenlemeyi bu kez yasa teklifiyle gündeme taşıdı. Önceki gün toplanan Enerji Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen Elektrik Piyasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Teklif ile Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için kayıp kaçak oranlarının yeniden düzenlenmesi konusunda düzenleme yapıldı. Dağıtım özelleştirmesindeki temel amaç, kamu eliyle düzeltilemeyen kayıp kaçak oranlarını özel sektör eliyle makul seviyelere çekebilmektir. Bu çerçevede bir ihale yapıldıktan sonra kanunla kayıp kaçak oranlarını yeniden düzenleyerek bir takım şirketlere rant aktarmak, ihaleye fesat karıştırmaktır

‘Ya rant, ya fesat’

Gündeme getirilen tüm düzenlemelerin Türkiye açısından “vahim” olduklarına işaret eden Hamzaçebi, şöyle konuştu:

“Yapılan çalışmalardan Sayın Davutoğlu’nun haberi var mıdır, yok mudur bilmiyorum. Ama iki halde de vahimdir. Çünkü çıkarılan düzenlemeler ya birilerine rant aktaran ya da ihaleye fesat karıştırma amacı taşıyan düzenlemelerdir.

Vatandaşa tapu, şirketlere Hazine arazisi: İstanbul Sultanbeyli’de yıllardır tapu sorunu yaşayan yurttaşlara tapu bahanesiyle özel şirketlere Hazine arazilerinin verilmesinin önü açılıyor. TBMM’de görüşülmekte olan internet düzenlemeleriyle ilgili torba yasaya eklenen geçici maddeyle yurttaşların üzerine gecekondu yaptığı ancak, özel şirketler tarafından parça parça toplanan arsaların tapularının yurttaşlara dağıtılması karşılığında şirketlere trampa hakkı veriliyor. Yani Sultanbeyli’deki tapular karşılığında buradaki şirketlere Hazine arazilere verilecek. Bu kapsamda Yeni Bosna’daki 74 dönümlük Hazine arazisinin kullanılması planlanıyor.

YSK düzenlemesinden geri adım: AKP, özellikle seçim dönemlerinde yandaş televizyon kanallarını zor durumda bırakan ve reklam gelirlerini azaltan YSK cezaları konusunda kurulu devreden çıkartan düzenlemeyi apar topar TBMM’ye getirdi. CHP’nin yoğun tepkisi üzerine düzenlemeden son anda geri adım atıldı.

TRT kaynakları AA’ya: Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba tasarıyla TRT alımlarında Anadolu Ajansı’na kamu ihale yasası muafiyeti tanınıyor. Aynı torbaya bankalar hakkında spekülatif haber yapma ve bankaların itibarını zedelemeye dönük söylemler de suç olmaktan çıkartılıyor.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon